Nadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościsałatce, czy w chłodnikach. Przepisy z botwinką: Botwinka wiosenna Wiosenna sałatka z botwinki Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik z botwinki na jogurcie . Chłodniki z botwinki są smaczne, zdrowe, oraz mają uroczy, różowy kolor. Botwinka i buraczki nie tracą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd dawna chciałam przygotować rurki z bitą śmietaną . Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Co prawda można jeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je
Salonik smakówTruskawki - jedne z moich ulubionych owoców. W tym roku prawdziwy truskawkowy szał - są dorodne, jest ich dużo i można kupić tanio. My przeważnie zajadamy się nimi
Smaczna PyzaPrzepis ten bierze udział w wielu akcjach, dlaczego? Bo jest bardzo zdrowy i pasuje idealnie na Wielkanocny stół. Lekka, smaczna i bogata w składniki odżywcze. Jakie? O tym niżej :) Jak wiadomo awokado jest źródłem potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co obniża poziom "złego" cholesterolu i podwyższa poziom "dobrego". Poprawia nasz wzrok i pracę mózgu. Usprawnia pamięć i koncentrację. Reguluje(...)się paznokci, wzmacnia syntezę kolagenu i działa nawilżająco na skórę, nadaje włosom blasku. Wymieniać mogłabym godzinami plusy jadania cytryn.. Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :) Składniki: 1 awokado 2 duże garście rukoli ok. 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę
CzarnawisienkaPieczywo czosnkowe... Złociste, puszyste i chrupiące. Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie. Idealne do sałatek. Pycha! Składniki: 500 g mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 250 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka białego cukru. Dodatkowo: 200 g miękkiego masła; 3 - 4 ząbki czosnku; 1 czubata łyżeczka oregano; Szczypta soli; Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć(...)Podawać najlepiej ciepłe lub zimne. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku. Masło można zastąpić margaryną do kanapek np. delmą. Z dodatku oregano można zrezygnować lub zastąpić go bazylią. Z podanych składników wychodzi 8 trójkątnych kromek pieczywa (takich jak na zdjęciach). Pieczywo idealnie nadaje się do sałatek czy różonrodnych past kanapkowych. Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaTortille to kolejna smaczna potrawa, ale ... też kolejna potrawa, które nie lubi zdjęć... :) Czasem dostaję szału jak chcę zrobić zdjęcie, a nic mi nie wychodzi... wszyscy walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia... Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej
Aga w kuchniSkładniki: - orzechy włoskie - Mozzarella - oliwki zielone - czerwona papryka - zielony ogórek - sałata Dresing: - ocet balsamiczny - oliwa z oliwek - sok z limonki - sól i pieprz Smacznego!
SMYKWKUCHNINa świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w
Smaczna PyzaSałatka caprese Składniki : Kulka sera mozzarella Dojrzały pomidor, Liście Bazyli Oliwa z oliwek, Sól pieprz Pomidor kroimy na grubsze plasterki ser również układamy na talerzu na wieszcz liście bazylia i przyprawiamy skrapiamy oliwą .Smakuje doskonale z pieczywem np bruschette . Smacznego
cookplcechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą i aromatyczną podróż? Jedziemy! Do podróży w czasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej(...)soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry! Ściągnij czapeczkę z paryki i ...przenieś się do słonecznej, pełnej kolorów Toskanii, gdzie naturalny smak zaskakuje jeszcze zwykłych ludzi ,a zdrowa wiejska kuchnia sprawia, ze chciałoby się więcej i więcej i więcej... SMACZNEGO ! Póki co zapraszam na oficjalną stronę Firmy FLORINA
Z Kuchni Do Kuchnitypu baby 4 pomidory pęczek zielonej cebulki przyprawa do sałatek 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki octu winnego z białego wina Sposób przygotowania: 1. Szpinak, pomidory i szczypiorek myjemy. 2. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę siekamy. 3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej, przyprawy i ocet. Wszystko mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa AniPodstawą smacznych potraw są dobre produkty. Nie wyobrażam sobie gotowania bez octów ziołowych przygotowanych na bazie octów domowych (przepis) lub dobrego octu jabłkowego i winnego, tym bardziej, że wykonanie jest banalnie proste, a efekty smakowe rewelacyjne. Octy ziołowe wykorzystuję do zakwaszania sałatek, surówek, zup, galaretek, do marynowania wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Z powodzeniem zastępują sok z cytryny
SzczyptaSmaQdobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda. Smacznego, na zdrowie. Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko
Kulinarny karnet Christophera