sałatka na słodko - 3000 przepisów (strona:118/200)

SAŁATKA PIECZARKOWA 162

 doskonale sprawdzi się na każdej imprezie czy przyjęciu      SKŁADNIKI: 30 dag pieczarek, 4 jajka, 4 ogórki kiszone, 15 dag polędwicy sopockiej, 10

słodki bratek
Marchewki z sosem ananasowym 148

  Dzisiejszy post (a raczej pościk) powstał z powodu… niechęci do marnowania. Kilka mam takich przepisów i zupełnie nie żałuję takiego podejścia. Kupiłam ananasy w

Gotuj z Blue Raven
Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili 172

Pyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go nie znałam :)  takie muffinki to obok tradycyjnych pierników i pierniczków ciekawa alternatywa - podzielne, takie w sam raz na jeden raz :) Jak każde muffinki w przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby(...)wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia każdej z nich możemy sobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :)  i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;)  ale też, żeby

Kolorowy Przepisownik
Wiśnia nadwiślanka bez cukru, w słoikach 144

zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda(...)zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia. Wiśnie prawdopodobnie stanowiły

królestwo garów
Surówka marchewka z brzoskwinią 239

Składniki: 10 dużych marchewek, 2/3 puszki brzoskwiń. Przygotowanie:    Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy

Aga w kuchni
Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach 258

szybko zniknęły z rusztu, że niestety nie wszystkie udało mi się sfotografować. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższym grillu - mięso doskonale smakuje z grillowanym chlebkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym oraz z sałatką z pomidorków koktajlowych. SKŁADNIKI 3 podwójne piersi z kurczaka  (po 1 do każdej marynaty) marynata biała 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3 gałązki świeżego tymianku 6-8 listków(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy i słodkiej papryki marynata czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 papryczka chilli ( z pestkami

DefinicjaSmaku
Ciasto czekoladowo-kawowe. 190

 No cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że

Kuchnia Łukasza
Warsztaty Świąteczne E.Wedel 158

więc mnie na taką imprezę było szczytem moich czekoladowych marzeń ;) Odliczałam z niecierpliwością dni, a potem godziny. Oprócz zaproszenia każdy z nas otrzymał kilka dni wcześniej słodką przesyłkę w postaci kosza wypełnionego łakociami. Znalazły się tam również dwie receptury, z których z jednej mieliśmy przygotować coś pysznego w domu przed wyjazdem, a z drugiej mieliśmy(...)warsztaty) były niezliczone ilości czekolady, pralinek, ptasiego mleczka etc. Po prostu raj dla łasucha.  Żeby jednak nie zemdliło nas od tych słodkości, stoły zostały zastawione wspaniałymi przekąskami: oryginalne sałatki, drobne kanapeczki, a do tego owocowe soki, kawa i herbata.  W powietrzu, poza niebiańskim zapachem czekolady, unosił się nastrój zbliżających się świąt. Chyba nie zdziwiłabym się, gdyby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Korean BBQ, czyli nie tylko grillowanie mięsa 42

relacje są niezwykle ważne. Smaki pełne kontrastów i harmonia dodatków Podstawą koreańskiego BBQ jest różnorodność smaków i tekstur. Grillowane mięso jest zwykle marynowane w bogatych sosach, które łączą smaki słodkie, słone, kwaśne i pikantne. Przykładem może być bulgogi – cienkie plasterki wołowiny, marynowane w mieszance sosu sojowego, czosnku, imbiru, cukru i sezamu, które po upieczeniu stają się soczyste i aromatyczne(...)chrupkością po usmażeniu. Dodatki, czyli „banchan,” odgrywają tu równie ważną rolę, co mięso. Są to małe porcje różnych przystawek, takich jak kimchi, marynowane warzywa, tofu czy sałatki, które tworzą kontrast dla intensywnego smaku mięsa i dodają całemu posiłkowi świeżości. Banchan to harmonia smaków, które razem tworzą zrównoważony i urozmaicony posiłek. Kultura gotowania przy stole Jednym z najbardziej fascynujących

CityTaste - Przepisy
Sałatka z żółtym serem i czerwoną fasolą 79

Przepis na tę sałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera obtoczonego w papryce. Składniki: ? 2 pory ? 1 puszka(...)czerwonej fasoli ? 1 puszka ananasów ? 300 g sera żółtego ? po 1/2 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki majonezu Wykonanie: ? Białą część pora pokroić na cienkie półtalarki, zalać na 2 minuty wrzącą wodą, po czym odcedzić przelewając zimną wodą. ? Ananasy pokroić na małe kawałki. ? Ser żółty pokroić w kostkę 1×1 cm i wymieszać

To co kocham
Sałatka grecka 152

niesamowicie pyszne wspomnienie ubiegłych wakacji na greckiej wyspie Kos. W naszym hotelu podawano ją do każdego posiłku, a jedzenie jej przez tydzień w żaden sposób mi nie przeszkadzało. Prawdziwa sałatka grecka składa składa się tylko z kliku składników, czyli pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej cebuli, oliwy z oliwek, sera feta oraz ziół. Smak leży tutaj w prostocie. Składniki: 2 pomidory, pokrojone(...)pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka czarne lub zielone oliwki ser feta, pokrojony w grube plastry oliwa z oliwek mieszanka ziół: łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka majeranku, szczypta czerwonej słodkiej papryki Przygotowanie: Pomidory układamy na talerzu, następnie ogórki. Posypujemy piórkami cebuli oraz oliwkami. Polewamy odrobiną oliwy. Na wierzchu układamy dwa plastry sera feta, polewamy ponowni oliwą oraz posypujemy mieszanką przypraw

Życie ze smakiem
Sałatka z żółtym serem i czerwoną fasolą 277

Przepis na tę sałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera(...)obtoczonego w papryce. Składniki: • 2 pory • 1 puszka czerwonej fasoli • 1 puszka ananasów • 300 g sera żółtego • po 1/2 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki majonezu Wykonanie: • Białą część pora pokroić na cienkie półtalarki, zalać na 2 minuty wrzącą wodą, po czym odcedzić przelewając zimną wodą. • Ananasy pokroić

To co kocham
Figi - co z nimi zrobić 202

pomysłów na wykorzystanie fig :) babeczki śmietankowe z figami ciasto drożdżowe z figami ciasto z figami i serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim figi w cieście francuskim, na słodko Figi zapiekane z czekolada i szynką dojrzewającą Figi zapiekane z gorgonzolą figi zapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura(...)figami nalewka na świeżych figach pakieciki  z indyka z figami piersi gęsi z figami przepiórki z figami pudding z figami i szynką serrano roladki z łopatki cielęcej sałatka z fig sałatka z fig z serem pleśniowym tarta kokosowa z figami tarta z figami tosty z figami wątróbka drobiowa z figami

królestwo garów
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 193

wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki .  Z labneh odcedzanego przez 1-2 dni można przygotować(...)oliwie z przyprawami (przepis poniżej). To moje ulubione zastosowanie labneh - dzięki przyprawom uzyskuje on bardziej wyrazisty smak.  Kulki labneh możesz następnie rozsmarowywać na pieczywie, dodawać do sałatek. do pieczonych ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 301

charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę(...)dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej natki kolendry lub pietruszki (lub obu)120 ml oliwysól, pieprzopcjonalnie: skórka z 1/2 kiszonej cytryny, posiekanapatyczki lub szpadki do szaszłykówPrzygotowanie:Przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa