Biały dip do warzyw 219Jeżeli do warzywnych przekąsek czegoś brakuje to na pewno brakuje właściwego sosu. Oto prosty przepis na dip, który świeże lub gotowane warzywa zmieni w niebanalne danie. Składniki 3 łyżki jogurtu greckiego light garść rukoli kilka listków świeżej kolendry 1 ogórek kiszony 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej) kilka kropli soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Rukolę(...)smaki dobrze się przegryzły. Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami. O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na sałatkę z tą sałatą oraz fetą
My Chcemy Jeść
Falafel z hummusem w picie 259wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek. Do przygotowania dania użyłem: 3 puszek ciecierzycy (po 240 gram), 6 chlebków pita, 2 cytryn, 4 ząbków czosnku, 1 cebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka natki pietruszki, pęczka świeżej mięty(...)Całość bardzo dokładnie zmiksowałem do uzyskania masy o jednolitej gładkiej konsystencji, a następnie przełożyłem do miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, przyprawiłem solą i pieprzem
Wyprawy kulinarne
Surówka z sałaty rzymskiej i papryki 302Sałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Coraz częściej doceniamy smak i wartości
mojewypiekiinietylko
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 236idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą przekąskę. To od Ciebie zależy czy użyjesz cieciorki z puszki czy zasuszonej ciecierzycy? Oraz jakie zioła i przyprawy zastosujesz. Ja zastosowałam swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić(...)oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :) propozycja podania pieczonej ciecierzycy w sałatceEDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych
Bon Appetit Małgorzaty
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 624Tradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się
Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowane faszerowane pieczarki 188Propozycja na szybką, bardzo smaczną przystawkę. Składniki 1/2 szklanki kaszy bulgur 2 pomidory świeże listki mięty 8 szt pieczarek do grilowania sól pieprz sok z połowy
R'n'G Kitchen
Pomidory faszerowane fetą 384Ponieważ od niedzieli jestem w szpitalu przygotowałam wcześniej kilka przepisów, inetes musi się kręcić tzn. coś musi się dziać na blogu. Proponuję przygotować Pomidory faszerowane fetą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty z North Fish i Folwark 213się warsztaty kulinarne zorganizowane przez sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę Folwark. Warsztaty poprowadził Łukasz Jończyk, doradca kulinarny North Fish. Po krótkim wstępie, pysznych przekąskach i doskonałych świeżych koktajlach owocowych, które również są serwowane w restauracjach, przystąpiliśmy do działania. Pod okiem Łukasza i jego kolegów przyrządziliśmy dwa dania: przystawkę - krewetki słodko kwaśne i danie(...)zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza. Krewetki słodko-kwaśnie podane z aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło
Kulinarne przygody Gatity
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 168było sympatycznie i czasami nawet bardzo śmiesznie. Zostałyśmy zaproszone razem z Krysią i Amelią do uczestnictwa w Plenerowym Pikniku - Opolskie Fit. Naszym zadaniem, było przygotowanie przekąsek fit i częstowanie nimi uczestników imprezy. Przyznaję, że w mojej kuchni dania fit pojawiają się sporadycznie, ale sprostałam wyzwaniu :) Impreza odbyła się wczoraj, a zainteresowanie było ogromne. Nie zdążyłyśmy przygotować naszego stanowiska, a już(...)3.Ciastka Digestive Menu Krysi z Co na obiad ? 1.Smoothie gruszkowo - bananowo - kokosowe 2.Batoniki energetyczne z ziaren 3.Czosnkowa pasta ze szpinakiem i oliwkami 4.Pasta twarogowa z łososiem Jako, że moja sałatka cieszyła się wielkim powodzeniem, podzielę się z Wami przepisem. Gdyby nie to, że mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI
Kuchnia w opałach
Sałatka krabowa i mini kanapeczki 223którymi spotkałam się na ostatniej imprezie u znajomej Kasi i stwierdzam,że jest to świetny pomysł na zakąskę w czasie imprezy A teraz do rzeczy po pierwsze przepis na sałatkę: składniki 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków mrożonych 250 g puszka kukurydzy pęczek koperku ( najlepiej świeżego, my dałyśmy suszonego - lepszy smak ze świeżym) 3 ząbki czosnku jogurt(...)pleśniowy lazur świeża bazylia Kanapeczki obkładamy jednym z serów, na to kładziemy przekrojonego na ćwiartki pomidorka i liść bazylii. I gotowe! Prawda że prosta genialna przekąska , a jak szybko znika:)) A jak nie lubicie serów pleśniowych to zawsze możecie zastąpić je pasztetem, serkiem białym z dodatkiem ziół lub jakąkolwiek pastą:) Buziaki Kasia
Cukier&Puder
Śledzie w pikantnej salsie 277W tym roku kupiłam sporo płatów śledziowych a’la matijasy i zamarynowałam je według tego przepisu na marynowane ryby aromatyzowane, Marynowałam śledzie w marynacie z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tortilla z sardynkami 173przygotowania tortilli użyłam puszki rybnej, w której kryły się pyszne sardynki. Muszę przyznać, że kompozycja smakowa przypadła mojej rodzinie bardzo do gustu. A czy Wy lubicie takie przekąski ? Tortilla z sardynkami SKŁADNIKI: 3 placki tortilli 3 garście sałaty - mix z rukolą 9 pomidorków koktajlowych 1 papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego 1 puszka sardynek(...)opakowane dodatkowo są w tekturowe pudełko z wszelkimi niezbędnymi informacjami. Po otworzeniu ukazuje się puszka w której kryją się równiutko poukładane sardynki. Rybki te idealnie nadają się do wszelakich sałatek czy dań, w których kawałki ryb mają być większe i dostrzegalne. W naszej tortilli idealnie sprawdził się produkt, który testowałyśmy. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po owe rybki na sklepowe półki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 242wiem co mnie tak naszło na ciasto francuskie. Chyba wygoda i możliwość stworzenia wielu przekąsek. Zostało mi mięso mielone, niewiele. Myślę, że ok. 150 gramów. Postanowiłam zrobić paszteciki. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo podobnej do tej, którą kiedyś robiłam z białej kapusty . Zjadłam jako obiad:) Niewiele, ale za to jakie sycące! Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego(...)wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rukola z mango 188Co jakiś czas robię sobie przerwy w jedzeniu słodyczy, ale moje podniebienie i mózg domagają się słodkiego. Oszukuję je wtedy owocami podawanymi na wytrawny sposób, np
Weekendy w domu i ogrodzie