Wciąż najczęściej odwiedzanym przez Was wpisem jest przepis na pieczonego królika. Dziś podrzucam kolejny aromatyczny pomysł. Proponuję podać z łagodną w smaku sałatą. Składniki : tusza królika
Weekendy w domu i ogrodzieWszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpodać wędzoną rybę z dodatkami które temperują jej moc, czyniąc szprotki bardziej przystępnym smakołykiem. Pokazywałam już na blogu pastę z makreli wędzonej z odrobiną chrzanu, świeżą i lekką sałatko-pastę z tuńczyka , portugalską pastę z sardynek , mocno doprawioną szalotkami, oliwkami i wędzoną papryką – wszystkie nadają się zarówno na kanapki, tartinki, krakersy jak i do nadziewania jajek czy pomidorów ( nie tylko(...)wtedy wzór wyciskany z ozdobnej końcówki. DRUGIE ŻYCIE PASTY ZE SZPROTEK Dla tej pasty – poza kanapkami i jajkami – mam jeszcze jedno zastosowanie. W sezonie pomidorowym jest szybkim sposobem na obiad we włoskim stylu! Ugotowany makaron (najlepiej domowe, szerokie wstążki ) przekładamy do głębokiej patelni z niewielkim dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty ze szprotek i mieszamy
Karo in the Kitchenminut, z minimalnej ilości podstawowych składników. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą, tworząc proste, a zarazem wykwintne danie. Idealne zarówno na codzienny jak i bardziej uroczysty obiad. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 x180 g filetu z łososia sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny SOS KOPERKOWY 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanego(...)skórką do dołu) i pieczemy około 15 minut lub około 2 minuty dłużej jeśli lubimy bardziej wypieczoną rybkę. Porcje łososia układamy na talerzach, polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z ulubioną sałatką i żółtym lub białym ryżem
cool and mintySkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaLazania dość rzadko gości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy
Ugotowane pozamiataneMacie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki
To co kocham„ Ziemniaki dopiero pod koniec XVI wieku pojawiły się w Europie (odpowiedzialni są za to Hiszpanie, którzy około roku 1570 powrócili do kraju po podbiciu terytorium
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu i to niekrótki pisałam o schabie środkowym w zastępstwie pstrąga . Pisałam o tym jak to się stało, że zdjęcia mi wyparowały. Okazało się
Kuchnia po mojemucelach różnorakich mieć zrobiony porządny bulion, z gotowania którego zostaje mnóstwo „śmieci” w postaci warzyw no i oczywiście gotowanego mięsa. Zwykle przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały(...)piekłam w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół dopóki nie przypiekły się na złoto (ok. 30-40 minut). Podawałam z oliwą z oliwek. Bardzo fajny pomysł zarówno na obiad, jak i na przekąskę. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową. Przepis na pierożki razowe również znajduje się na mojej stronie, więc zapraszam
Kate's Kitchenpicie surowego soku z buraków zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem. Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę. Lecznicze właściwości buraków: działają pobudzająco, zwiększają odporność organizmu wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy(...)prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego! Polecam również BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW SAŁATKĘ Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ
potrawyregionalneChcę Wam dziś zaproponować klasyczną surówkę z twistem. Odkąd zrezygnowałam ze śmietany do surówek na rzecz jogurtu, nie mogłam znaleźć tego właściwego smaku. Surówka z jogurtem
MamaOskarkaGwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki Poradnik pieczenia mięsa Jak widzicie mamy tu dużą różnorodność. W dziale przystawki znajdziemy coś prostego, mało wyszukanego w kwestii składników i coś ekstra(...)Podglądam nowe techniki i połączenia smaków. Rzadko odtwarzam przepisy, bo lista składników bywa dłuższa a i część składników poza zasięgiem mojej ręki. Poza szerokim wyborem zapiekanek, curry, śniadań i obiadów jest tam obszerny rozdział poświęcony: Moja filozofia zdrowego jedzenia Żyj zdrowo Priorytet przeżuwanie Zdrowy brzuch, zdrowy duch Czemu błonnik jest obłędny Mocne kości Zdrowa woda Cukier - prawdy i mity Dzieciaki
Blondynka GotujeWątróbka drobiowa i jarmużowy slaw to danie , które przyrządzam tylko dla mnie i mojej połowy. Nasze dzieci nie lubią wątróbki. Robiłam już kilka podchodów aby ich
codojedzeniaKocham lato, ale nie za opalanie się na plaży. Mam jasną cerę, więc każdy wypad nad morze i opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary
Moja smaczna kuchnia