Wątróbka drobiowa i jarmużowy slaw to danie , które przyrządzam tylko dla mnie i mojej połowy. Nasze dzieci nie lubią wątróbki. Robiłam już kilka podchodów aby ich
codojedzeniaKocham lato, ale nie za opalanie się na plaży. Mam jasną cerę, więc każdy wypad nad morze i opalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary
Moja smaczna kuchniaKto nie lubi kotletów drobiowych? Bo ja uwielbiam, a takie to już w ogóle... Może i nie są za zdrowe, ale raz na jakiś czas można
Kuchnia w czekoladzieMoże nie jest to dobry pomysł na panujące aktualnie upały, ale z drugiej strony samo przygotowanie takiego obiadku zajmuje chwilkę, a później można z kuchni wyjść
Kraina Tysiąca SmakówFish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno-ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe. Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi(...)cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzFish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno-ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe. Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi(...)cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzFish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno-ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe. Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi(...)cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Krokiety rybne po hindusku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJeszcze coś na wakacyjną nutę :) Sezon grillowy skończony ? Nic straconego, grillowanie można wykonać w piekarniku ;) Ja postawiłam na swoje ulubione dodatki, kurczakiem dodałam sytości, dopełniłam dressingiem z aromatycznych składników. Sałatka powstała przy okazji konkursu Przypraw Galeo oraz Just a SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki(...)składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta, kurczak. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem i pokrojoną natką pietruszki. :) Polecam jako samodzielne danie jak i akompaniament do obiadu
CynamonemPoOczachJeszcze coś na wakacyjną nutę :) Sezon grillowy skończony ? Nic straconego, grillowanie można wykonać w piekarniku ;) Ja postawiłam na swoje ulubione dodatki, kurczakiem dodałam sytości, dopełniłam dressingiem z aromatycznych składników. Sałatka powstała przy okazji konkursu Przypraw Galeo oraz Just a SALAD , bardzo polecam zatrzymać się i u nich, polubić, zainspirować się. I pamiętajcie ! Najlepsze składniki to te z własnego ogródka. Składniki(...)składniki w kolejności od dołu : szpinak, pomidorki, rukola, ser feta, kurczak. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem i pokrojoną natką pietruszki. :) Polecam jako samodzielne danie jak i akompaniament do obiadu
CynamonemPoOczachjedzenie w kulinarną przygodę, oraz za celebrowanie posiłków składających się z wielu potraw, które jednocześnie trafiają na stół i są bardziej rodzinnymi ucztami niż przypadkowymi, jedzonymi w pośpiechu śniadaniami, obiadami czy kolacjami. Niestety romans z tą egzotyką często wymaga żmudnych przygotowania, gromadzenia trudno dostępnych i drogich składników oraz nowych technik gotowania. W domu zgromadziliśmy małą kolekcję książek, z których wypróbowaliśmy(...)przepisy na lekkie i orzeźwiające dania, które wzbogacą i urozmaicą Waszą kuchnię wiosną i latem. W sumie ponad 100 przepisów z podziałem na śniadania, przekąski, dania główne, sałatki, wypieki i desery. Jest też "moja spiżarnia" - mini poradnik jak najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda oprawa Cena 69,99 zł Niżej
SzczyptaSmaQuprawiane, podobnie jak we Francji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku. Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa(...)przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu nie zaszkodzi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kalafior faszerowany
mojewypiekiinietylkowieczory w tygodniu. Przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik jak ugotować trzy dania na trzy dni do pracy. Przepisy są bardzo proste i całość przygotowań zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ugotowanie obiadów na kilka dni zajmie Wam godzinę. Z planowaniem posiłków i gotowaniem na kilka dni jest jak z nauką języka obcego: każdy by chciał mówić w innym języku niż polski(...)niedzielę, jak zazwyczaj, ale codziennie. Właściwie to robiliśmy jedzenie, bo gotowania tu było mało, albo wcale, bo w upały nie było sensu kuchenki odpalać. Były to głównie sałatki, proste i łatwe w przygotowaniu. W ostatnią niedzielę, w związku z tym, że zrobiło się chłodniej, wróciliśmy do naszej starej metody gotowania na kilka dni, raz a dobrze, bez siedzenia w garach
Niedzielny kucharzsprawdzają. Jednakże ta okazała się istnym hitem! Wcale się nie dziwię, bo kotlety w zalewie są przepyszne i u mnie znikają jako przekąska, choć też idealnie sprawdzą się na obiad. Zamiast octu używam kwasku mlekowego (*). Koniecznie spróbujcie! 100g kotletów sojowych (1 opakowanie) 1 litr wody 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej(...)zdrowszy zamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających o zdrowie. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada zakwaszeniu octem
Di gotujeSzybki i smaczny dodatek do dań. Uwielbiam młodą kapustę w tej oto postaci. Co prawda brakuje jeszcze wtartej młodej marchewki ale i tak nie zmienia to
W Moim Magicznym Domumarynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni(...)smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy
ladykitchen