trochę wstyd jak na blogerkę prezentującą kuchnię śródziemnomorską, dlatego prędko nadrabiam moje niedociągnięcie i przedstawiam Wam dziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską. Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne(...)jest sam w sobie wystarczająco tłusty i nie trzeba dodawać do niego oliwy. W misce wymieszaj sałatę, listki mięty i figi z sosem z gorgonzoli. Posyp chrupiącym boczkiem lub Prosciutto i podawaj od razu. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być
Chilli Czosnek i Oliwarodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp.- ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę)- ziarna prażone na patelni- kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich)- gęsty sos balsamico (do dekoracji)Sos do sałaty:- 1 łyżeczka musztardy francuskiej- 1 łyżeczka musztardy dijon- 2 łyżki octu balsamicznego- 6-8 łyżek oliwy z oliwek- 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru)- świeżo mielony
Smaczne Zdrowebrokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką(...)malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej
Moja smaczna kuchniaCake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę
Kulinarny karnet ChristopheraCoś mnie włoskie smaki w głowie. I pewnie ta sałatka nie ma nic wspólnego z Włochami, ale dla mnie taka jest. Pomidory i mozzarellą plus solidna garść ulubionej sałaty. Do tego pyszny dressing i mamy super sałatkę do pracy czy szkoły. Idealna także na kolację. U mnie z bułką z pestkami dyni. Składniki :* sałata roszponka* kulka mozzarelli* 2 pomidory(...)korniszony* sól , pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek* łyżeczka musztardy Przygotowanie :Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne pestki uprażone
Magiczne Życie Martytaki też właśnie sposób ja przygotowuję swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki (nie myjemy ich, gdyż wtedy stracą swój(...)przekładamy do kapeluszy, na której następnie układamy posiekane orzechy włoskie. Ser kozi kroimy w plastry i również kładziemy na pieczarkę. Na sam koniec polewamy wszystko miodem, posypujemy orzeszkami pinii, i zapiekamy okolo 25 minut w piekarniku. W tym czasie pieczarka lekko opadnie a ser się pięknie zrumieni. Podajemy na mieszance sałat. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki:150 g świeżego szpinaku10 listków (bez ogonków) sałaty2 ząbki czosnku75 g jogurtu naturalnego100 g makaronu szpinakowego tagliatelleSól, pieprzSłonecznikPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze
Czarnawisienkasię jako lunch do pracy , drugie śniadanie do szkoły , czy fantastyczna kolacja . Rozpieszczajmy nasze podniebienia zdrowymi smakami, zastępując nudne kanapki czy kaloryczne fast foody ! Mix sałat pierś z kurczaka awokado pomidor czarne oliwki orzechy włoskie oliwa z oliwek Pierś solimy, pieprzymy, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy w całości na patelni, co kilka minut obracając na drugą stronę. Na drugiej(...)patelni. W wersji NA BOGATO na paleni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy orzechy i solimy szczyptą soli. Polecam chociaż raz skorzystać z tej drugiej opcji ;) Warto ! Do talerza wkładamy garść sałaty. Na sałacie układamy najpierw pokrojonego pomidora i oliwki. Następnie awokado i kurczaka pokrojone w plastry. Całość posypujemy orzechami. Na koniec polewamy oliwą wymieszaną z solą i pieprzem. SMACZNEGO :) A może
Mój Smak na ŻycieDziś mam dla Was propozycję przepysznej sałatki idealnej na kolację.Dla jeden osoby będzie nam potrzebne:1 ugotowany burak4 plasterki miękkiego koziego seraGarść liści młodej sałaty
Kulinarna rozmowaSoczewica• 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: - orzechy włoskie - Mozzarella - oliwki zielone - czerwona papryka - zielony ogórek - sałata Dresing: - ocet balsamiczny - oliwa z oliwek - sok z limonki - sól i pieprz Smacznego
SMYKWKUCHNIPost Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeplacków tortilli Duża podwójna pierś z kurczaka Pół puszki kukurydzy 2 małe pomidory 1 duży ogórek zielony Przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis Mała sałata lodowa Mały majonez pół dużego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać olej i przyprawę (ilość zależy(...)już nie dodawałam więcej oleju. Sałatka: sałatę umyć, pokroić, porwać na drobne kawałki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka (tak wiem, nie powinno się ich łączyć, ale od czasu do czasu można) oraz kukurydzę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Sos czosnkowy: jogurt, majonez, posiekany czosnek, sól, pieprz, odrobina włoskiej przyprawy – wymieszać i wstawić do lodówki by smaki się przegryzły
Fabryka pomysłówKilka listków sałaty lodowej,2 pomidory pokrojone w ósemki,5-6 suszonych pomidorów (włoskich z słoika) pokrojonych w paski, 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w paseczki, Uprażone pestki słonecznika, 10 dkg łososia wędzonego pokrojonego w małe kawałki, Kilka czarnych oliwek,Sos vinaigrette (proszę użyć oliwki w której są pomidory), Cząstki cytryny.Etapy przygotowaniaSałaty(...)rwiemy rękoma na kawałki, układamy na spodzie miseczki. Pomidory mieszamy z pokrojoną papryką. Na sałacie lodowej kładziemy pokrojone pomidory, papryki i kawałki suszonych pomidorów, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i układamy kawałki wędzonego łososia.Całość polewamy sosem vinaigrette. Dla przypomnienia sos vinaigrette – ząbek czosnku, 1 mała łyżeczka musztardy Dijon, jasne aceto balsamico de Modema
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: mix trzech ulubionych sałat 4 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 1/2 ugotowanych na parze brokułów 1/2 słoiczka pesto
Moja smaczna kuchnia