46zł -kaszanka 7,50zł/kg; użyłem 750 gram; koszt 5,62zł -cebula; 1,99zł/kg; użyłem 64 gramy; koszt 0,13zł -masło; 13,45zł/kg; użyłem jednej łyżki; koszt 0,20zł -sałata lodowa; główka 2,98zł; używamy pół główki 1,49zł -dwa ogórki kiszone; 4,99zł/kg; używam 200 gram; koszt 1zł -kawałek pora posiekanego; koszt 0,25zł -sól, pieprz Łączny koszt w oparciu(...)możecie dodać pieprzu, soli, bądź cebuli. Ja używam takiej czystej bez dodatków. Przekładamy kaszankę na naczynie do tarty. Pieczemy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut. Sałatę lodową siekamy, dodajemy starty ogórek ze skórką, pieprzymy. Można dodatkowo użyć łyżkę jogurtu naturalnego, lub majonezu
BaRepasSkładniki, 2 - 3 osoby: 1 pierś z kurczaka 2 kromki chleba 8 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka liści sałaty lodowej sól i pieprz ulubione zioła Sos: 2 małe ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka sosu worcestershire (możemy zastąpić filecikami anchois) pieprz Przygotowanie: Piersi(...)pół, cebulę pokroić w pióra. Czosnek drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać żółtko, oliwę i ucierać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę lodową, na nią położyć pomidorki, piersi, posypać grzankami i cebulą. Całość polać sosem
cooklifekurczakiem i kiełbasą: 650 g piersi z kurczaka (polecam z wolnego wybiegu) 300 g kiełbasy wiejskiej (patrz na skład) 25 g masła klarowanego lub smalcu gęsiego 400 g sałaty lodowej (waga po poszatkowaniu) 120 g cebuli czerwonej 200 g ogórków kiszonych 250 g sera żółtego dobrej jakości 150 g ketchupu bez cukru 100 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego(...)ketchupem. Sałatę poszatkować lub poszarpać na drobne kawałki i umieścić w misce. Do sałaty dodać pozostałe składniki, polać przygotowanym sosem, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wiejska sałatka z kurczakiem i kiełbasą najlepiej smakuje nieco schłodzona i gdy smaki przegryzą się trochę. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni, ponieważ sałata lodowa bardzo szybko więdnie
Ola la LCHFwykonania sałatki 5 czerwonych pomidorów koktajlowych, 5 żółtych pomidorów koktajlowych, 1 zielonego ogórka, 1 małej czerwonej cebuli, 1 garści rukoli, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, kilka liści sałaty lodowej 75g startego żółtego sera najlepiej parmezanu, sok z połowy limonki. Składniki potrzebne do zrobienia sosu 50ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka granulowanego czosnku(...)pokrój w talarki i przesyp do średniej wielkości miski. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i również przesyp do miski. Paprykę pokrój w długie paski i dodaj do pozostałych składników. Sałatę lodową pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do miski. Dosyp rukolę, a następnie całość polej sokiem z limonki. Odstaw w chłodne miejsce. Następnie przygotuj mała miseczkę. Wlej do niej jogurt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbek, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki posiekana 1 łyżka, woda 10 łyżek, dodatkowo: tortille 8 szt, sałata lodowa pół główki, kukurydza konserwowa 3/4 puszki, pomidor 2 szt, papryka czerwona pół szt, ogórki konserwowe 4 szt, pierś z kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 1 łyżka, olej do smażenia(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki do wrapów dzielimy na 8 części. Tortille smarujemy hummusem, następnie nakładamy poszarpaną sałatę lodową, pomidory, paprykę, kukurydzę, pół ogórka konserwowego pokrojonego w półplasterki oraz kurczaka. Tortille zwijamy jak krokieta. Podajemy na zimno lub na gorąco. Ja preferuje podgrzane w piekarniku lub przyrumienione
kulinarne odsłony patipołączeniu z pysznym, domowym sosem pesto, toż to rozkosz dla podniebienia... :-) U nas bywa z 2-3 razy w miesiącu, jest wprost cudowna w smaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku(...)przez praskę). Do misy dodaję oberwane listki z bazylii i rozduszam na gładką masę. Na końcu dolewam oliwę z oliwek, mieszam i sos gotowy. Na talerze wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół pomidorkami. Całość polewam sosem pesto, dokładam liść bazylii
Smaczne Zdrowesię na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki ćwikłowe 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 duży seler rukola sałata lodowa Marynata: 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu 3 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka sproszkowanego chili (można dodać mniej lub pominąć jeśli nie lubimy ostrych dań(...)stopniach. Przez godzinę pieczemy pod przykryciem (np z folii aluminiowej) następnie odkrywamy i zostawiamy na jeszcze pół godziny aby się skarmelizowały. Na talerze wykładamy rukolę wymieszaną z sałatą lodową na to wykładamy upieczone warzywa. Całość posypujemy pokruszonym serem feta lub kozim. Smacznego!!! Artykuł Pieczone warzywa korzeniowe pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnimasła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i mielony pieprz POZOSTAŁE 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 bu bułki tartej 100 ml oleju rzepakowego DODATKOWO DO PODANIA frytki sałata lodowa pomidorki koktajlowe sos miodowy vinegret Sposób przygotowania: Każdą z piersi kurczaka przekrój na pół, na 2 duże płaty mięsa. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem do kotletów. Oprósz szczyptą soli(...)mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, do przyrumienienia panierki. PROPOZYCJA PODANIA Świeżo usmażone kotlety podaj z upieczonymi w piekarniku frytkami i chrupiącą sałatą lodową z cząstkami pomidorków koktajlowych, polaną sosem vinegret. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto .wp-block-wpzoom-recipe-card-block-recipe-card.is-style-default .recipe-card-image .wpzoom
ProstePesto.plpropozycja na weekendowego grilla. Lekka, sycąca i smaczna. Dwadzieścia minut i jest gotowa do podania. Sałatka z grillowanym kurczakiem: Składniki Ilość porcji: 4 Pierś z kurczaka – 400 g Sałata lodowa – 150 g Pomidorki koktajlowe – 200 g Ser mozzarella – 100 g Ogórek zielony – 100g Awokado – 100 g Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z limonki(...)minut. W tym czasie przygotowujemy sos winegret. Pomidorki koktajlowe parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy dokładnie ze wszystkimi składnikami na sos i odstawiamy. W misce umieszczamy sałatę lodową, pomidorki koktajlowe, ser mozzarella, pokrojonego w kostkę ogórka i awokado. Następnie grillujemy kurczaka na patelni grillowej lub grillu, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Całość polewamy pomidorowym sosem winegret
ale PysznieKolorowa sałatka z awokado i szynką . Dzień dobry , dzisiaj z rana naszła mnie ochota na błyskawiczną sałatkę z awokado , pomidorkami i szynką szwarcwaldzką. Jest tam też trochę sałaty lodowej i kawałek ogórka, do smaku sól, biały pieprz i kilka kropel oliwy, a i znalazła się też rzeżucha którą posiałam jeszcze na Wielkanoc, a która sobie cały czas rosła i czekała(...)miskę Kolorowej sałatki z awokado i szynką : 1 awokado pokrojone w plastry, skropione cytryną 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski kolorowe pomidorki koktajlowe przekrojone na pół garść pokrojonej sałaty lodowej kawałek ogórka (ok. 5 cm) pokrojonego w kostkę sól, pieprz, oliwa rzeżucha Kolorowa sałatka z awokado i szynką , przepis: Wszystkie składniki łączymy w misce, doprawiamy do smaku solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasło - sól - pieprz III. Sos: - 6 łyżek majonezu light - 340 g jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 główki sałaty lodowej - 5 dużych pomidorów - żółty ser - 1 opakowanie nachos o smaku chili + przezroczysta miska o wymiarach: - średnica dołu - 12 cm - średnica góry - 25 cm - wysokość - 13 cm Sposób przygotowania(...)środka i kroimy je w kostkę. Fasolę odcedzamy i spłukujemy. Kukurydzę odcedzamy Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Produkty umieszczamy warstwami w misce, według następującej kolejności: 1. Sałata lodowa. 2. Pokrojone w kostkę pomidory. 3. Ostudzona wołowina. 4. Ostudzone pieczarki. 5. Kukurydza. 6. Fasola. 7. Sos. 8. Starty ser. 9. Pokruszone nachos + korona z całych kawałków. Odstawiamy
DominikaDolcirozbić sałatkę na dwie mniejsze. Polecam. 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 200 g sera żółtego 400 g gęstego jogurtu naturalnego 6 łyżek majonezu paczka chipsów tortilla/nachos papryka ostra/czosnek granulowany/zioła prowansalskie(...)mieszamy. Trzymamy na palniku jeszcze przez kilka minut. Jeżeli wybraliśmy chude mięso drobiowe warto podlać je odrobiną przegotowanej wody. Na dno szklanej miski układamy warstwowo: – porwaną na kawałki sałatę lodową – pokrojoną w piórka czerwoną cebulę – sparzone, pozbawione skórki oraz pestek, pokrojone pomidory – przestudzone podsmażone mięso – przestudzone podsmażone pieczarki – osączoną z zalewy kukurydzę – osączoną
Smaki Na Talerzulimonki 1 ząbek czosnku sol do smaku S os z kwaśnej śmietany: 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki majonezu sol do smaku Ponadto: 1/2 opakowania nachos 1/2 główki sałaty lodowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy garsc startego cheddaru WYKONANIE: Usmażyć wołowinę: na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na gorącym zbrązowić wołowinę. Kiedy wołowina się obsmaży, dodać(...)sola. Aby zrobić sos z kwaśnej śmietany, w miseczce należy wymieszać śmietanę i majonez. Całość doprawić sola. Następnie złożyć sałatkę: na dnie szklanej miski ułożyć pokrojoną na mniejsze części sałatę lodową, na niej ułożyć usmażoną i ostudzoną wołowinę. Na warstwie wołowiny ułożyć salsę, na niej kukurydzę i odsączoną i opłukaną fasolę. Na fasoli ułożyć guacamole i kolejno warstwę sera
Pani M - kuchnia smakowitaporcji Przygotowanie 30 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 110 kcal Warstwowa sałatka meksykańska z mięsem mielonym, pikantną salsą i nachosami. Królewska sałatka ozdobiona koroną z chipsów. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka słodkiej kukurydzy 100 g sera żółtego mozzarella 300 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1 czerwona cebula(...)słodką i ostrą papryką. Odstaw na bok i pozostaw do całkowitego ostudzenia. W dużej przezroczystej misie układaj kolejno poszczególne warstwy sałatki. Na spodzie ułóż liście poszarpanej na mniejsze kawałki sałaty lodowej . Następnie wsyp kukurydzę odsączoną z zalewy. W miseczce rozmieszaj majonez z kwaśną śmietaną i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.Połowę przygotowanego sosu wylej tworząc kolejną warstwę sałatki. Żółtą mozzarellę
ProstePesto.plcebula 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mąki pszennej 2 ząbki czosnki odrobina natki pietruszki sól pieprz Dodatki do burgera duża czerwona cebula 2 łyżki cukru szczypta soli pieprz liście sałaty lodowej ogórek zielony pomidor ser żółty majonez ketchup awokado bułki do hamburgerów rukola Wege burger jaglany z burakiem – przepis Ja wykorzystuję już kupione gotowane buraki. Jest znacznie szybciej(...)Czerwona cebulę kroimy w piórka i na odrobinie oleju smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem cukru i soli. Bułki do burgera podpiekamy w piekarniku. Dół smarujemy majonezem, kładziemy sałatę i trochę cebuli, następnie wege burgera, plasterki ogórka, plasterek pomidora, rukolę i górę bułki posmarowaną ketchupem. Smacznego! Artykuł Wege burger jaglany z burakiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!