zrumienią. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć ogień. Przesmażyć chwilę, następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Gdy wino się zredukuje, wlać chochlę bulionu. Gotować powoli, a kiedy ryż wchłonie cały bulion, dolać kolejną porcję płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion, zrobi się
wyzwania kuchenneAromatyczny, zdrowy, zielony ryż podany z jajkiem w koszulce i sosem musztardowo-cytrynowym. Szybki i pyszny obiad :) 3 porcje: 150 g ryżu długoziarnistego lub basmati 150 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku pęczek szczypiorku łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanej mięty spora szczypta soli i grubo mielonego pieprzu 3 jajka szczypta soli poł łyżeczki octu jabłkowego szczypiorek sól i pieprz(...)utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko (jajka gotujemy pojedynczo). Ogień zmiejszamy tak, aby woda tylko delikatnie wrzała. Każde jajko gotujemy 2,5 – 3 minuty. Ugotowany ryż mieszamy ze szpinakiem, drobno posiekanym szczypiorkiem i resztą ziół. Porcje przekładamy na talerze, a na każdej z nich ukladamy jajko. Polewamy sosem i od razu podajemy. Smacznego :) Artykuł
Mienta blogłyżka oliwy przyprawy: 1 łyżeczka ziaren kolendry( rozgniecionych w moździerzu), sól , świeżo zmielony czarny pieprz, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/5 łyżeczki chili w proszku RYŻ 1/2 szklanki suchego ryżu 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 30 g masła 1 łyżka sezamu 1 ząbek czosnku (starty na tarce) 1/2 łyżeczki curry w proszku sól SOS CZOSNKOWY 2 łyżki majonezu(...)smażymy 1 minutę. Ostrożnie dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, wyłączamy gaz i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Ostudzony ryż solimy i spulchniamy widelcem. Przed samym podaniem, na patelni prażymy 1 łyżkę sezamu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy 20 g masła, a gdy się rozpuści, także starty na tarce
cool and mintypodgrzać (nie musi się gotować wystarczy aby było gorące) z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii. W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć aż ryż zrobi się szklisty a następnie wlać wodę. Gdy ryż wchłonie całą wodę porcjami dolewać przygotowane wcześniej gorące mleko. Gotować aż ryż wchłonie całe mleko, od czasu(...)czasu przemieszać. Kolejną porcję mleka dolewać aż poprzednia całkowicie się wchłonie. W międzyczasie obrać banany i pokroić w pół plasterki. Dokładnie skropić sokiem z limonki. Gdy do ryżu wlejemy ostatnią porcję mleka dodać także banany. Gotować aż całość zgęstnieje i wchłonie nadmiar mleka. Przełożyć do miseczki lub pucharków, dowolnie udekorować i podawać
Monia miesza i gotujeefekt niesamowicie zaskakuje. Pamiętajcie tylko, by za każdym razem wszystkie elementy dania spożywać razem. Po prostu, jak to mawiają... "niebo w gębie" ;) Składniki (4 porcje) -300 g długoziarnistego białego ryżu -4 jajka -250 ml passaty pomidorowej (można użyć także krojonych pomidorów z puszki, ale polecam passatę, gdyż nie wymaga odparowywania wody, a sos ma od razu idealną konsystencję) -4 ząbki(...)dodać bazylię. Gotować ok. 5 minut. Resztę czosnku pokroić w półplasterki. Na czystej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić czosnek, przesmażyć aż się lekko zrumieni. Dodać ugotowany ryż. Całość chwilę przesmażyć dobrze mieszając. Odłożyć do miski, przykryć by nie wystygł. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym. Usmażyć jajka sadzone, posypując je posiekaną pietruszką. Ryż wyłożyć na talerze formując "górkę
Zielona Kuchniamogłam się doczekać i często parzyłam język gorącymi śliwkami. Taka już jestem duża, nie mam prodiża, a nadal parzę sobie język nie mogąc się doczekać, by ryż ostygł. Ryż zapiekłam w mleku migdałowym. 1 cześć ryżu na 1,5 części mleka. Na 4 porcje użyłam 200 g ryżu, pysznego jaśminowego. Ryż wypełnił większy kubek, więc dodałam(...)pół godzinie posypałam erytrolem oraz posiekanymi orzechami i odrobiną soli. Podałam z jogurtem i bardzo żałuję, że nic już nie zostało… Jeśli będziecie używać ryżu naturalnego, to pieczcie trochę dłużej, bo potrzebuje więcej czasu, by zmięknąć
Kucharzycadanie dodatkiem warstwy serka śmietankowego, co dało bardzo dobry efekt smakowy dzięki połączeniu jabłek i sera oraz cynamonu i wanilii. Spoiwem są dwie warstwy ryżu. Danie to jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem śmietany lub bez – wersja fit. Składniki: – 1 szklanka ryżu – 1 kg jabłek(...)dodać cukier, sok jabłkowy i smażyć ok. 20 minut. – Serek śmietankowy wymieszać z cukrem wanilinowym. – Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy: połowę ryżu, serek, mus jabłkowy i resztę ryżu. – Na wierzchu ryż posypać cynamonem. – Całość zapiec w piekarniku przez 30 minut w temp
To co kochamtylko na wiosnę i z okazji świąt wielkanocnych – można ją łatwo wysiać i korzystać z niej cały rok. HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ Składniki na 4 porcje : 4 mniejsze filety z halibuta bez skóry (po 120g) lub większe do poporcjowania pęczek liści bazylii 75g pistacji 1 łyżka oliwy mały ząbek czosnku sól, pieprz(...)parowaniem (specjalnie do rybki), jeśli nie macie takiej możliwości, rybę przykryjcie folią (żeby nie wyschła) i pieczcie 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotujcie pozostałe dodatki. Zielony ryż: 120g ryżu parboiled (tym razem u nas biały, żeby podkreślić zielony kolor) 200g gotowanego brokuła (pozostał nam z dnia poprzedniego) sól do gotowania Ugotowany w osolonej wodzie ryż
Dietologsię zeszkli. 2. Do cebuli wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Doprawiamy curry i solą. 3. Na patelnie do kurczaka i cebuli wsypujemy dwie torebki ryżu. Czekamy chwilkę, aż ryż się zrumieni i podlewamy delikatnie bulionem. ( można użyć odrobiny białego wina) 4. Mieszamy cały czas i dodajemy bulionu w momencie, aż poprzednia porcja będzie wchłonięta przez(...)ryż. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Gotowe:) Hasta Luego
la cucharakokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne do słodkiego ryżu i nie pomyliłam się. Tak powstał mój polsko-tajski deser Cherry sticky rice i zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody(...)cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę, ryż przesypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy szklanką wody i szklanką mleka kokosowego. Dodajemy cukier i przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii. Gotujemy na średnim ogniu, dość często
Smakowity Blog KulinarnyPamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie trzeba nic umieć, żeby zrobić takie szyszki. Ryż dmuchany najłatwiej jest kupić w opakowaniu(...)więc więc będą potrzebne 2, pierwsze wsypujemy całe, a drugie stopniowo, żeby nie przesadzić z ryżem. Będzie potrzebne ¾ drugiego opakowania a resztę ryżu będzie można zjeść czekając aż szyszki zastygną. Składniki na ok 10 kulek: 400 g miękkich krówek – wyjętych z papierków 100 g masła pół łyżeczki cynamonu 80 g ryżu preparowanego/dmuchanego, czyli 2 paczki Przepis na szyszki
Ugotowane pozamiatanepostanowiliśmy sprawdzić jak będzie smakowała ogórkowa z takim dodatkiem. Zwłaszcza, że komosa ryżowa jest bardzo uniwersalna i można ją dodawać do większości potraw jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy właśnie ryżu. Pomysł okazał się bardzo dobry i z pewnością nie poprzestaniemy na tym jednym eksperymencie. Składniki w nawiasach podałam modyfikacje, które wprowadziliśmy 2 litry klasycznego bulionu warzywnego ( dodaliśmy wywar mięsny(...)osoby wystarcza ok. 80 do 110 g suchego ziarna), którą dodaję do zupy bezpośrednio przed podaniem. Już na talerzach obficie posypuję zupę koperkiem. Nie próbowaliśmy jeszcze zupy ogórkowej z ryżem, ale zamierzamy to niebawem zrobić. Myślę, że najbardziej odpowiedni będzie ryż basmati, ale strasznie mnie kusi, aby wypróbować ten przepis z dodatkiem dzikiego ryżu kanadyjskiego ( takiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasposób na ich wykorzystanie. Chodzi o ryż na mleku. Zapewne większości z was pewnie będzie kojarzyć się z dzieciństwem. U mnie częściej była to kasza manna, niż sam ryż... ale cóż każdy dorosły ma w sobie głęboko ukryte dziecko, więc od czasu do czasu na chwilę dziecinnieję i w ramach dzisiejszej kolacji ugotowałam to różowe cudo. Ogólnie kocham(...)maliny więc świetnie wkomponowały się w całość. Dodatek orzechów makadamia wzbogaca całość Więc kto się skusi...? Składniki : 50 g ryżu mlecznego lub jaśminowego 50 ml wody 350 ml mleka 3,2 % 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 10 sztuk mrożonych malin kilka sztuk orzechów macadamia 25 g jogurtu naturalnego Wykonanie
vaniliowoczekoladowapodsmażam kilka minut , następie dodaję pokrojoną w plastry cukinie oraz ryż , podsmażam kolejne kilka minut często mieszając. Następnie kiedy mamy podsmażone nasze mięso z cukinią i ryżem,zalewamy wodą tak aby zakryło nam mięso , gotujemy na malutkim ogniu , od czasu do czasu mieszając , tak aby ryż nam się nie przypalił , kiedy ryż jest za twardy(...)dolewamy troszkę wody i podgotujemy jeszcze kilka minut , a kiedy nasz ryż jest już miękki , to nasze danie jest gotowe do podania . Smacznego
Mój Smaksól pieprz listki kolendry - opcjonalnie W garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ryż. Jeśli jest on w torebce, to dosypujemy kardamon uprzednio lekko roztarty w moździerzu. Jeśli ryż gotujemy bez woreczka, dodajemy całe strąki kardamonu, aby było łatwiej je później wybrać. Solimy do smaku i gotujemy, aż ziarna zmiękną. Ryż odcedzamy, kardamon, wybieramy i wyrzucamy. Pamiętamy(...)przelewać ryżu wodą. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, cukinię, cebulę i papryczkę w kręgi, a marchew w zapałki. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy do niego marchew. Lekko solimy i podsmażamy ok, 2 min, aby zmiękła. Dodajemy kurczaka oraz cebulę, sos sojowy i smażymy, aż mięso się zamknie. Dopiero wtedy dorzucamy cukinię i sezam i smażymy krótko
Kuchnia od dwojga