Ilekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus , przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz
Kitchens Alphabetwyłącznie z mrożonkami. Jak bardzo się myliłam w tej kwestii.... Na stronie firmy jest zakładka HoReCa adresowana do lokali gastronomicznych i sprzedaży hurtowej, a tam? Dosłownie kopalnia! Bakalie, kasze, ryż itd. Dlaczego o tym piszę? Wiem doskonale, że podgląda mnie kilkunastu szefów kuchni i być może jeszcze właścicieli lokali gastronomicznych i to właśnie tej grupie moich czytelników ta wiedza
Blondynka Gotujesmaczną i niebanalną sałatkę, więc... zapraszamy na małe co nieco! SKŁADNIKI: - kapusta pekińska, połowa, - puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje), - puszka kukurydzy, - torebka ryżu parabolicznego, - cebula czerwona - 3, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej), - opcjonalnie jajko. Dość drobno kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem
Wypisz Wymalujodrobiną soku z cytryny. /posypka: owoce kandyzowane - u nas ananas i papaja. Mąka ryżowa: Naturalna mąka, która jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej. Powstaje ona z drobno zmielonego ryżu. Jej smak zostawia minimalny posmak ryżu, ale nie oznacza to, że czujemy się jakbyśmy we wszystkim mieli dopatrywać się ziarenek. Co to, to nie! Ta mąka doskonale wiąże, więc
Wypisz WymalujWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka stanowi pyszne połączenie makaronu w kształcie ryżu i konserwowych warzyw: takich jak papryka, ogórki, kukurydza, czerwona fasola i suszone pomidory. Jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Robi się ją bardzo szybko. Polecam Post Sałatka z makaronem w kształcie ryżu pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesobą ze wschodu aromatyczne przyprawy, jak szafran, zaszczepili też u Sycylijczyków miłość do orzechów i suszonych owoców, stąd tak egzotyczne zestawienie smaków z kalafiorem. Wiedzieliście, że pszenica durum i ryż trafiły do Włoch przez Sycylię? Ja za rodzynkami nie przepadam, a orzeszków piniowych unikam ze względu na wygórowaną cenę, dlatego postanowiłam skomponować własny przepis inspirowany popularnymi na Sycylii składnikami
Chilli Czosnek i Oliwazimno i na ciepło. Z ziemniakami na obiad ale i bez zbędnych węglowodanów - na kolację. Oczywiście najbardziej pyszne są takie z młodej kapustki. Dziś w trochę innej odsłonie zamiast ryżu - dodatek kaszy jaglanej. Zamiennik był strzałem w 10-tkę! Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka
Walijskie PichcenieSchab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad. Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... :)) Składniki: 6 plastr ów schabu 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex) 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżeczka sosu sojowego curry liść laurowy ziele angielskie 1 czubata(...)liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami
Walijskie PichcenieWyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić i ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem i wsypana na niego obciążenie - fasolę lub ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec najpierw przez 10 minut a następnie usunąć papier i piec kolejne 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić. Wszystkie składniki
Złote przepisyłyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca * 2 łyżeczki cukru * +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni
Tajskie smakizdjęć z mijającego tygodnia, chcę Was zaprosić na Tygodniowe Wyzwanie i codzienne posty na blogu! * najlepsze niedziele śniadanie do łóżka * czekoladowe mikołaje i bałwanki z Aldi * ten ryż był rewelacyjny - muszę go sama zrobić * pyszna sałateczka :) jutro na blogu * kilka nowości ze sklepu www.stewiarnia.pl * moje zamówienie z Avon-u * rogal i pyszna kawka Pozostało mi życzyć
Magiczne Życie Martysię zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki oraz koncentrat i pastę curry. Ilość pasty curry
Mania Gotowaniamiło rozczarowana! Ale zacznijmy od początku! Usmażyłam mięso na oleju. Przeprawę Royal Brand czerwone Curry po tajsku rozrobiłam z wodą i dodałam na patelnię. Poddusiłam chwilę i dodałam ugotowany ryż. Podlałam odrobiną wody i po ok 5 min danie gotowe. Fenomenalny smak. Powiem, że jedyne co dodałam dodatkowo to odrobiną soli. Wyczuwalna każda przyprawa z osobna, nie jest pikantne
Malinowe Pocałunkiwzgląd formy silikonowej wolałam dać nieco grubiej ciasta kruchego.) Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i układamy na nie papier do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta. Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy razem
Malinowe Pocałunkiśmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem
Taste Of My Day