odsączone z płynu, zalać rosołem i ketchupem. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 4. Na samym końcu dodać groszek i gotować jeszcze przez 5 minut. 5. Podawać z ryżem lub pieczywem
Jadło i czytadłoWitam Was po dość długiej przerwie. Ostatnio rzadko jestem w domu, gdyż piękna pogoda zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Na wczorajszy Dzień Matki
Be Fit Be Strongspędzicie i będziecie mogli cieszyć się spotkaniem z innymi, nie ślęcząc zbyt długo w kuchni. Składniki (na dwie porcje): 200 g kaszy bulgur (możecie użyć innej kaszy lub ryżu; nie polecam ziemniaków) łyżka masła wrzątek kilka zielonych szparagów (dwa grube wystarczą) pojedyncza pierś kurczaka 4 garści szpinaku odrobina wody (ok. 50 ml) olej do smażenia pieprz sól ewentualnie: natka kolendry
Weekendy w domu i ogrodziemięso. Na pomidory połóż plaster mozzarelli. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Gdy mięso się upiecze posyp je świeżą, posiekaną bazylią. Pierś podawać można z ryżem. Wiem co jem Pesto zrobione jest z zielonych liści bazylii dlatego bogate jest w błonnik, kwas foliowy, chlorofil i karoten, Pesto dostarczy nam witaminy A i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega
Fit&Fast Kitchenzaraz po przebudzeniu? Szczególnie, że dzisiaj Dzień Matki i warto takim niestandardowym śniadaniem, a może deserem zaskoczyć nasze ukochane mamy. Słodkie placuszki z pysznym nadzieniem z batatów, serka i ryżu. Do tego owoce.... no dech zapiera. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońca zdrowa, ale już lepiej się trochę czuję. Niestety przez ten okres nic nie zrobiłam, ani smaku do jedzenia nie było, ani siły do robienia. Ratowałam się ryżem i warzywami gotowanymi na parze. Powyższe ciasto robiłam na święta te grudniowe, więc wpis zaległy. Ciasto takie awaryjne, jak to zwykle bywa czasem trzeba coś wymyślić, dodać, bo nie wychodzi
kruche babeczkipleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak, że w tworzeniu nowych potraw ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia
Ale ProsteSezon na owoce sprzyja przygotowywaniu świeżych i pachnących musów owocowych. W połączeniu typowo śniadaniowymi produktami: z jogurtem, ulubionym serkiem, musli, ulubionymi płatkami,ugotowaną i zmiksowaną kaszą jaglaną, ryżem czy pokruszonymi waflami ryżowymi może być pożywnym, pysznym i lekkim posiłkiem. Przygotowanie słoiczka śniadaniowego trwa kilka minut, dlatego nawet Ci najbardziej zapracowani mogą pozwolić sobie na przyjemne , zdrowe
WYSPA SZCZĘSLIWAminut kolejne. Zalewamy mleczkiem kokosowym, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut - kontrolowac czy bataty są miękkie. Dodać passatę pomidorową i gotować aż sos zgęstnieje. Gotowe, Podajemy z ryżem. Można posypać natką i kolendrą przy podaniu (jeśli lubimy
Snejkusiowe PrzepisyDzisiaj był wreszcie przedsmak lata. Cieplutko i przyjemnie, a ja zapraszam na kolejne mięsne danie, które pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki
O kuchni z uczuciemmałym ogniu. Po tym czasie nasza marmolada jest gotowa :) Ps. Jeśli chcemy możemy przetrzeć przez sito żeby otrzymać gładsza konsystencję. Taka marmolada świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu lub makaronu. Smacznego
Tagebuch po polskuKiedy mięso jest już miękkie dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy aby się nie zważyła. Czekamy aż się zagotuje i ściągamy garnek z ognia. Posypujemy posiekanym lubczykiem. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Dziś zapraszam na danie kuchni indyjskiej. Jest zdecydowane w smaku, bardzo aromatyczne. Z tego względu lubimy zjeść je jedynie raz na jakiś czas. :-) Najlepiej pasuje do ryżu. 500g filetów z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duży por 1 cebula 2 marchewki przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki) sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra olej natka pietruszki 1. Filety, paprykę
Szefowa kuchnidobra oliwa nadają daniu specyficznego, południowego charakteru, a jeśli jeszcze nazwiemy boczek pancettą, to już naprawdę udamy się w transalpejską podróż :) Szaszłyki smakują bardzo dobrze podane same, czy z ryżem, ale ja uważam, że domagają się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach
zadanie-gotowanierwanego indyka wolno pieczonego, którego wam pokazałam we wcześniejszym wpisie? Ano np do pysznych tortilli, które mogą być jako kolacja albo drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Tortille nadziałam ryżem, mięsem, warzywami i sosem aioli. Wszystko razem to pyszne, syte połączenie. Spróbujcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik