indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie. Udziec z indyka można upiec razem z kością, jeśli będzie jedzony na ciepło. Polecam jednak wyjęcie kości i wtedy po schłodzeniu świetnie smakuje, jako(...)przypalony. Płyn przelać do rondelka, zagęścić śmietaną 30% i gotować, aż odpowiednio się zredukuje. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą. Udziec świetnie smakuje podany na ciepło z ryżem i sałatką z kalafiora i ogórka lub schłodzony na kanapkach. Zobacz również: soczysty udziec z indyka
Kuchcik gotujeLuty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie życzyła(...)można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne won tony. Miłośnicy pierogów
W kuchni wieczoremkiedy je kosztuje. Jest to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów , która razem tworzy coś naprawdę wyjątkowego. Sos, który zrobiłam bazuje na sosie z dania Kurczak Generała Tso. Postanowiłam wykorzystać go innym daniu, ponieważ jest naprawdę wyjątkowy. Moim zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!! Wołowina po azjatycku w pysznym sosie(...)bambusa. Smażymy jeszcze około 2 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje i oblepi całe mięso. Całość posypujemy posiekaną dymką i sezamem. Podajemy najlepiej z ryżem basmanti
Mania Gotowaniawejdzie do naszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane(...)Jeśli nasze curry jest łagodne, można też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych
Ratunku obiadsię podzielić 😉 Można tutaj użyć piersi z kurczaka. ja wolę mięso z udek - jest bardziej soczyste i zróżnicowane strukturalnie. Składniki: 2 udka i 2 podudzia z kurczaka - miałam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części i wytrybowałam 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki przyprawy garam masala (najlepsza jest ze specjalistycznych, orientalnych sklepów(...)jest za gęsty. Doprawić dwoma szczyptami cukru i ewentualnie solą. Jeśli sos będzie za słodki lub za mało pomidorowy można dodać koncentrat pomidorowy Podawać z ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuŻeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo. Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się(...)wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos. Podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kulinarne przygody Gatitymożna tutaj dostać. Jednym z takich produktów są podroby drobiowe (bo baranie można kupić bez problemu), ostatnio jednak robiąc zakupy w arabskim sklepie, gdzie zazwyczaj kupuje wyfiletowane udka z kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym(...)był gładki. Dodać chrzan (do smaku), doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Na koniec dodać żołądki i podgrzać je w sosie. Podawać z ziemniakami, kluskami, lub ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniewymieszaj i gotuj aż zacznie gęstnieć. Dodaj wołowinę i smaż mieszając aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! English version Asian style beef with broccoli (4 servings) Ingredients for the sauce: 1 cup of water 2 tbsp cornflour 1 tsp sugar 1 tsp sesame(...)Season to taste if necessary. Remove from heat and serve immediately with rice or rice noodles. Enjoy! Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej: Piersi kacze w azjatyckiej glazurze Kurczak w glazurze karmelowej Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami Kurczak pomarańczowy Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Artykuł Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli
karmelowypomidorowe szaleństwo, na robienie domowego keczupu, zupy, sosów i innych cudów z pomidorem w roli głównej! Zupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki 1/2 selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Pomidory dobrze(...)wtedy śmietana powinna się już ogrzać i można ją wlać do garnka, również energicznie mieszając miotełką/łyżką. Zupa gotowa, można ją pić samą, albo podać z kluskami czy z ryżem. Pełna dowolność. Smacznego! Post bierze udział w akcji blogowej Warzywa psiankowate
Przepysznik - BLW i nie tylkoszczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 Jest to bardzo popularne na zagranicznych blogach danie, ktore robi się sprawnie i szybko(...)wsyp mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną. Sos zgęstnieje. Upieczone różyczki kalafiora polej sosem i wymieszaj. Przełóż do misek, posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj kąski z ugotowanym ryżem (polecam basmati). Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm.Kulki(...)robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki.Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni.Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi
Gospodyni Miejskaszczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 Jest to bardzo popularne na zagranicznych blogach danie, ktore robi się sprawnie i szybko(...)dolej mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną. Sos zgęstnieje. Upieczone różyczki kalafiora polej sosem i wymieszaj. Przełóż do misek, posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj kąski z ugotowanym ryżem (polecam basmati). Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony