ryba - 22175 przepisów (strona:478/1479)

Pasta z wędzonej makreli z twarogiem 184

Pyszna pasta na kanapki z wędzonej ryby i twarogu, nazywana często awanturką. Zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby. Pastę można wzbogacić dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki, zamiast musztardy można dodać keczup. składniki: 2 średnie wędzone makrele ( ok 500 g ) 500 g twarogu 1 mała cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 2 łyżki musztardy, u mnie rosyjska świeżo zmielony

Monia miesza i gotuje
Łosoś z porową pierzynką 137

około 4-5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)około 15-20 minut (gdyby warstwa majonezu zaczęła się zbyt szybko rumienić, przykrywamy rybę folią aluminiową). Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem

Smaki Na Talerzu
Zasady wychodzenia z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 119

zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 7-9 dzień  (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 10-11 dzień  (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 12-13 dzień  (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 14 dzień  (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie Zgodnie z zasadami zdrowego(...)kcal) wszystkie zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 3 tydzień  (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 4 tydzień  (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 5 tydzień  (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 6 tydzień  (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z makreli z awokado i twarogu 182

Składniki: 1 wędzona makrela 1 awokado 100 g białego półtłustego sera 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy ze skóry miąższ. Szczypior szatkujemy na małe kawałki. Makrelę, awokado i biały ser łączymy ze sobą i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypior. Pastę skrapiamy sokiem

Qchnia po prostu
Kanapka z matiasem i krewetkami 229

Europie śledzi kwalifikuje się do produkcji matiasów? Jeśli będziecie mieli okazję spróbować takiego prawdziwego matiasa - zróbcie to koniecznie, jest absolutnie wyjątkowy! Pamiętajcie, aby przy wyborze śledzia czy innych ryb zwracać uwagę na niebieski znaczek MSC -  dający nam pewność, że ryb i śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru

Plate of Joy
Tradycyjne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis 139

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem

Korniszonki
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 240

mogło zabraknąć.   Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów – można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym, rybnym, ostrygowym.   Wariacjom regionalnym i sezonowym poddają się również dodatki, z którymi podawany(...)takim dodawaniu składników – w Japonii wywary wzbogacane i budowane są przez dodawanie do nich olei infuzowanych przeróżnymi przyprawami, soją, pastą miso, skórkami kurczaka, palonymi kośćmi, skorupiakami i owocami morza, rybami i glonami. Gorącą zupę rozdzieliłam pomiędzy głębokie talerze i ułożyłam naszykowane wcześniej dodatki – do tego ramenu wędzony kurczak pasuje świetnie, nadając całości dymny, mocny charakter i podbijając drobiowy smak wywaru

Karo in the Kitchen
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 176

Witajcie kochani,  post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego

Symfonia Smaków
Halaszle czyli węgierska zupa rybna 144

puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: natka z pietruszki Wykonanie: 1.  Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić  na 20 minut. 2.  Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę. 3.  Na rozgrzanym(...)Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem. 4.  Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Chrust, czyli karnawałowe faworki 143

Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią

Korniszonki
Placki ziemniaczane z rybą 101

Wydawało by się że połączenie ryby z ziemniakami nie za bardzo pasuje, lecz jet to błędne myślenie, placki są smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: Ziemniaki 80 dag Filet z dorsza lub inny 45 dag Ogórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie: Ziemniaki(...)obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną rybę, posiekany szczypiorek i ogórek. Wbić jajko, przyprawić do smaku, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Namoczyć w wodzie ręce nabierać masę i kłaść placuszki na rozgrzany olej. Smażyć powoli z obu stron na złoty kolor i podawać z ketchupem

Tradycyjna Kuchnia
Twarogowa pasta z makrelą 145

Pyszna pasta z twarogiem i wędzoną makrelą jest naszą ulubioną opcją na śniadanie lub kolacje. Jeśli lubicie ryby to ta pasta przypadnie wam do gustu. Nie sądziłam że ryba i twaróg mogą być tak pyszne w połączeniu ze sobą. Polecam wam zrobić sobie taką fit pastę na kanapki. Składniki: 1 makrela wędzona ok. 200 g 250 g twarogu półtłustego

Dominacja smaku
GALARETKA Z KONSERWY RYBNEJ 151

zielem angielskim.Gotować z 15 minut. 3.Wyjąć z bulionu przyprawy , dodać suchą żelatynę , zgasić ogień pod garnkiem , mieszać aż żelatyna się rozpuści.Wystudzić. 4.Do wywaru dodać kawałki ryby , doprawić i wymieszać. 5.Przygotować 4 miseczki .Do każdej z nich nałożyć groszek z marchewką i zalać przygotowaną galaretą z ryby.Wstawiamy do lodówki .Gdy są już gotowe , wkładamy miseczkę do gorącej(...)wody na dosłownie chwilkę i wyjmujemy na talerzyki.Przybieramy rybę według własnego gustu.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dorsz w szynce parmeńskiej 131

garnka z ryżem i gotowałam do czasu, aż ryż wchłonął całą wodę. Dorsza doprawiłam pieprzem i zawinęłam w plastry szynki. Smażyłam na średnim ogniu, delikatnie obracając, aby ryba się nie rozpadła. Smacznego! Porcja ma ok. 557 kcal

Kucharzyca
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 148

stają się maślano-gorzkie i przełamują całość. Sałatka pyszna jest sama – na śniadanie, lunch czy lekką kolację, ale pasuje też do gotowanych, smażonych i pieczonych jasnych mięs i delikatnych ryb. Mieszamy w miseczce majonez, ocet jabłkowy i lekki jogurt naturalny. Ten sos to kompromis między zdrowym a rozpustnym – stosunkowo niewielka ilość majonezu zostaje podbita przez dodatek octu jabłkowego. Mimo(...)lodówce. Tej sałatce bardzo dobrze zrobi kilkugodzinne chłodzenie – suszone owoce nasiąkną sosem i napuchną, a wszystkie składniki połączą się, uwydatniając pełnię swojego smaku. Wypróbujcie ją do kurczaka, indyka lub ryb – albo zabierzcie ze sobą do szkoły czy pracy na lunch. Wyjmijcie ją z lodówki na godzinę przed jedzeniem. SKŁADNIKI 350-400g brokułu (waga razem z łodygą) 100g marchewki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania