ryba w - 1000 przepisów (strona:45/67)

Tarta z farszem ziemniaczanym 147

wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 193

Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z

karmelowy
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 219

się, że jest go za mało. Jeśli wolimy wersję ostrzejszą, możemy również dodać pestki pozostawione z chili. Sałatkę odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie podajemy samą lub w towarzystwie ryby, drobiu, czy owoców morza. Smacznego

Food Square
Ćwikła z chrzanem 163

Młode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny   Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała

Maminek kulinarny
Łosoś ze szpinakiem 147

Składniki:łosoś (150g)szpinakczosnekmarchewkasólpieprzoliwaSzpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z tuńczyka 165

cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 217

mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 142

proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.  Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia duszona- zucca 177

chwile pogotować. Dodać 1/2 szklanki wody, sól do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo 15-20 minut. Podawać jako dodatek do ziemniaków,  mięsa,  ryby.                                         SMACZNEGO

zielonacukinka
Makaron spaghetti z tuńczykiem 245

SKLADNIKI3 łyżki oliwy z oliwekpapryczka chiliząbek czosnku2 puszki pomidorównać pietruszki2 puszki tuńczyka500 g makaronu typu spaghettiSPOSOB POSTEPOWANIAWlać do garnka oliwe z oliwek dodać czosnek,papryczke

zielonacukinka
Sushi maki z ogórkiem i surimi 168

Kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych i najbogatszych w składniki odżywcze na świecie. Dzięki różnorodności ryb, alg i owoców morza zapobiega szybkiemu starzeniu, co pozwala Japonkom cieszyć się piękną skórą przez długi czas. Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi, które dzielimy na wiele rodzajów. Dzisiaj przygotowałam maki, czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 144

teraz prawie codziennie zaczynam pracę od szóstej - do czego jakoś nie mogę się przyzwyczaić - więc popołudniami odsypiam. A nawet jak nie śpię, jestem jakaś taka przymulona jak śnięta ryba, i nawet jak coś upiekę, to nie mam siły o tym napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 130

temu oglądałam australijską wersję Masterchefa, edycję z gwiazdami. Cóż, gwiazd nie znam, ale skoro ktoś coś gotuje, to znaczy, że można popatrzeć. I tak jedna z pań przygotowała rybę z australijskim nadzieniem świątecznym: cytryną, pietruszką i pistacjami. Hmm... Z naszymi polskimi Świętami nijak mi się to kojarzy, ale połączenie smaków przemówiło do mojej kulinarnej wyobraźni. Czym prędzej więc ruszyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 166

Jestem obiadową niedojdą.Większość osób, która ma blogi kulinarne, czuje się w kuchni jak ryby w wodzie. Potrafią zrobić wszystko, coś z niczego, na już, a czasem nawet na wczoraj.Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni.Ci, co czytają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 334

Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania