Dzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku. Twaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą
Smaczna PyzaPiątek to doskonały dzień na danie z rybą. W moim rodzinnym domu, właśnie ten dzień był przeznaczony na dania rybne - królowały rarytasy które do dziś goszczą na moim stole. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na rybkę z ziemniaczanymi łuskami, tę wersję odkryłam dość niedawno ale mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilekko osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy delikatnie żółtko ze środka, nie uszkadzając białek. Żółtka przekładamy do miseczki i dodajemy do nich rybę w sosie pomidorowym. Całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz rzodkiewkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy białka. Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam Filety z makreli w sosie pomidorowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i polewamy nim przygotowane śledzie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŁosoś to bardzo wdzięczna ryba, wystarczy do niej kilka prostych dodatków i wydobywa się z niej prawdziwy smak. W tej kwestii akurat lepiej mniej niż więcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek
Fabryka pomysłówposypane pestkami słonecznika.Składniki (na 2 porcje) : Pulpety - 300 g filetu z łososia- 1/2 jajka- łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej- łyżeczka koncentratu- cebulka dymka- przyprawa do ryb- sól, pieprzWarzywna salsa- mieszanka warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno
Kuchnia EllieŚledzie przepłukujemy w zimnej wodzie i układamy w większym naczyniu. Zalewamy je wodą i moczymy je kilkukrotnie zmieniając wodę, do ostatniej dodając mleko.Stopień słoności możemy ocenić próbując kawałka ryby. Innego sposobu osobiście nie znam.Następnie przepłukujemy śledzie z mleka, odsączamy i kroimy na dogodne dla nas kawałki. Układamy je ciasno warstwami z pokrojoną w piórka/plasterki cebulą. Na koniec
Malinowe Pocałunki1godzine. Najlepiej gdy postoi tak przez noc.Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy.Smacznego
Kulinarna rozmowarobię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki:500 g fileta z morszczuka lub dorsza1 jajka1
Ala piecze i gotujejogurtowy na bazie pora i dorsz atlantycki = zdrowy i lekki obiadNieustannie szukam nowych pomysłów na rybę. W zamierzchłych czasach przygotowywałam takie sosy na bazie słodkiej śmietanki (której Ty możesz użyć), dziś jednak wybieram jogurt naturalny. Potrawy z nim są lżejsze, choć nadaje im zupełnie innego charakteru.Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówżelatynysólpieprzWykonanie.Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować.Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać z sosem tatarskim
Kulinarny karnet ChristopheraŚledzik nie musi być wcale nudny a może być pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki:1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wodyWykonanie:Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona
Z Majeczką w kuchnipierwszy raz jadłam kilka miesięcy temu. Długo nie mogłam zebrać się w sobie, aby spróbować jak smakuje. Jakoś tak kojarzyło mi się z jedzeniem surowej ryby, a to przecież jest bleee ;) głupi stereotyp :) Sushi to chyba bardziej filozofia przygotowywania potrawy, która bazuje na specjalnym ryżu i nori, czyli arkuszy sprasowanych wodorostów. Nie będę Was instruować
Codzienna kuchnia niecodziennaTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób
Food Squarefasolkę umyć i obrać. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować pesto z pistacji, szałwii, oliwy z oliwek i octu. Polać nim ugotowane szparagi i fasolkę. Podawać z rybą. Smacznego
Food Square