Kuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające
W poszukiwaniu inspiracjichorobę morską, co nie było przyjemne, ale takiej rybki u nas w morzu nie ma.Jedliśmy sushi prosto z morza. Mniam.Do dziś nie wiem co to za rybę pożarłam na surowo hehe..Oprócz łowienia i nurkowania, bardzo popularny jest snorkeling. Polecam każdemu! Czy to w Tajlandii, czy innym miejscu na ziemi. Pod wodą jest pełna gama kolorów. Jak Phuket(...)ulicach, bliżej morza wszędzie masują.Masaże tajskie, masaże stóp, peelingi i fish masaże, są podstawą .Warto się wybrać, a im dalej od plaży tym taniej. Ryby... owoce morza, zupy tajskie. Musisz spróbować.. Nawet jak są ostre..Tu jadłam najlepsze grillowane kalmary, kraby zbyt trochę słodkie i homara, zbyt mało. Podłużne małże...Na Phuket, życie nocne nie istnieje
Pasje Jolkizastanawialiśmy z Pawłem czy zamiast paczki chipsów można by do filmu wieczorem “wciągnąć” coś innego, zdrowszego. I tak powstał pomysł na naleśniki. Na zielono. Z naszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :)Zarówno ser biały jak i łosoś(...)białka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, selen, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których bogatym źródłem są ryby morskie (w tym łosoś) pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych.Natomiast szpinak jest doskonałym źródłem naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy
W kuchni KatieDoskonałe dietetyczne danie. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka.SKŁADNIKI50 dag łososia1 mały brokuł 1 marchewkapół pora ( twarda część) sól, pieprzsok z połowy cytryny2 łyżki jogurtu naturalnegopół łyżeczki musztardyWYKONANIEGotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy na różyczki i wkładamy na rybę. Do tego
W kuchennym oknie Ewyzostał zbudowany w 1940 roku i zdecydowanie jest miejscem godnym polecenia. W dwupoziomowym budynku aż roi się od ludzi, barw, zapachów i życia. Sprzedawane są tu kwiaty, warzywa, owoce, ryby oraz pamiątki. Fot. Młoda dziewczyna umilająca czas grą na cymbałach W oddzielonej części targowiska znajduje się część "rybna", w której rybacy sprzedają swe łowy. Fot. Sprzedawca z rybą Scabard
Taste Of My Daybanany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa
Taste Of My Dayprzepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni.Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat(...)pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.Ugotowany makaron wymieszać z sosem.Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu. Smacznego
kolorowotorcikowoananas 1 szt papryka żółta lub czerwonaolej niekoniecznie3 łyżki przyprawa grillowa lub słodka papryka, tymianek, szczypta soli i pół łyżeczki cukruPaluszków krabowych (które przygotowywane są z mięsa ryb z aromatem krabów) nie powinny spożywać osoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki. Ze względu na zawartość sztucznych dodatków: wzmacniających smak, zapach i barwników lepiej nie podawać ich małym dzieciom
głodny alergikzawinięte są w arkusz z glonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy co i jak, to zabieramy się do pracy, bo trochę nam się zejdzie :). Sushi(...)kroimy i układamy na półmisku. Czas na ostatnią odsłonę czyli Nigiri-zushi. Formujemy z ryżu małe bloczki i układamy na nich kawałek łososia wędzonego lub pieczonego. Gdy mamy już ryby na bloczkach, to owijamy cienkim paskiem nori (pod koniec owijania jakby nie chciał sie skleić pasek, to można posmarować odrobina wody). Gdy mamy juz wszystko gotowe układamy na półmisku
Zainspiruj się kuchniąjakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego
Truskawkowa Fiestateż mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali(...)próbował tych potraw i był bardzo zadowolony. Gdy jestem na targu w kraju śródziemnomorskim chętnie odwiedzam stoiska rybne, choćby po to, aby popatrzeć. W Polsce z kupnem dobrych ryb i owoców morza ciągle jest problem. O takich stoiskach możemy tylko pomarzyć. W Mercado Centrale kupicie niemal wszystko, jak się okazuje, nie tylko produkty włoskie. O to stoisko pytałam się
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi, ogórkiem i awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa: 7 łyżek octu
Kolizje Smakówprzygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych(...)rodzinnie prowadzona tawerna rybna. Dla mnie kwintesencja greckiego klimatu - stoły przykryte obrusem w kratkę, ocienione winoroślą (na zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby (można wybrać, która zostanie dla nas usmażona), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie
Chilli Czosnek i Oliwa