Zapewne ta potrawa nie ma nic wspólnego z Japonią, tak samo jak ryba po grecku z Grecją. Jedno jest pewne ryba jest smaczna o wyrazistym smaku. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 500 gram świeżych filetów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie
Smaki Ewyzamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2 Składniki:filet z czarniaka ok. 500 g,2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i tymianku
SzczyptaSmaQRyba po grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę
nietadietaPrzyznam się Wam szczerze, że nie przepadałam za rybą po grecku, ale za tym daniem w wersji wegańskiej to szaleję. Dotychczas robiłam je używając zamiast ryby „kotletów” sojowych, ale nie jem już soi w tej postaci, więc poeksperymentowałam i to naprawdę ze spektakularnym skutkiem, bo nawet Miśka jadła te boczniaki po grecku, a ona nie przepada za grzybami
greenscarfzauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną. I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc
Buniabaje w kuchniciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki(...)jogurtu greckiego sól i pieprz. Pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj. WYKONANIE: 1. Najpierw przygotowujemy sos tatarski. Do wysokiego naczynia wkładamy posiekane drobno ogórki i pieczarki, sok z cytryny, jogurt i majonez, po czym dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. 2. Następnie nastawiamy ziemniaki. 3. A na końcu smażymy rybę. W misie
Poezja Smaków - blog kulinarnyKażdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko
zadanie-gotowaniePrzepis podobny do tradycyjnej ryby po grecku, jednak dodałam jeszcze kilka innych warzyw. Składniki: Ryba: ok 800 g filetów rybnych sok z połowy cytryny bułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy
e-PrzepisyKulinarneRybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych. Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju,250 g marchwi,2 cebule czerwone,1 mała puszka przecieru pomidorowego,60 g rodzynek,1/3 szklanki oleju ryżowego
Moniki SmakołykiRyba po grecku jest wszystkim znana i bardzo lubiana. Pieczone filety ryby przełożone są pysznym farszem z marchewki. Całość po schłodzeniu smakuje rewelacyjnie
Kulinarne Fantazje Mariolinależy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w cieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku z cytryny
Kulinarne Przebojekurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę – dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo. Składniki
Zasmakuj Kuchnikurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę - dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo
Zasmakuj KuchniZastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tra dycją są śle dzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba po grecku. W tym roku jako #Je dnaZ dwunastu pojawi się ryba, a konkretnie matijas po d jabłeczną pierzynką z orzechami włoskimi. Pyszny :) Skła dniki: 3 płaty matijasa w oleju (u mnie SEKO
ChilliJemy