przypominam przepis ooo: tutaj ) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka(...)wędzona- 1 łyżka * sól- szczypta * starty żółty ser- 100 g Z placków wykroić trójkąty, polać oliwą, posypać papryką oraz solą i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec z termoobiegiem przez 10 minut (zaglądajcie, by się nie zarumieniły za mocno), następnie posypać startym serem i dodatkowo zapiekać około
Kraina Miodem PłynącaPrzystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje. Składniki; 400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200g
Anioły w kuchniŁososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych
Moja DelicjaMałe co nieco. Nie możesz się oprzeć. Zresztą, nic nie szkodzi. W "boczki" z pewnością nie pójdzie. Ciasteczka, które Wam dziś proponuję, są tak banalne, że
W kuchni Karmel-itkiDanie szybkie i łatwe w przygotowaniu-a zarazem smaczne i lekkie. Łososia skropiłam cytryną,posypałam pieprzem cytrynowym, solą i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam do lodówki
potrawyregionalneThermomix przepisy. Dynia faszerowana kurczakiem z pomidorami Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 1 dynia makaronowa (żadna inna!) 2 łyżki oliwy z oliwek
Themo przepisywarstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki bulionu 1 cebula(...)pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1 cm brzegu. Delikatnie natrzeć od strony skóry kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 5 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, oregano
Oryginalny smakszpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak w całych liściach - 350 g * jajka(...)czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą szpinakową. Na blachę (38x42 cm- ta w załączeniu z piekarnikiem*) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę. Piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Papier odwrócić do góry i powoli oderwać od ciasta
Kraina Miodem Płynącaroli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska! SKŁADNIKI (4 tortille) pieczony łosoś 200g filetu z łososia 2 łyżki sosu teryiaki 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru muscovado lub zwykłego brązowego 1 łyżka(...)łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc). Łososia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 min w zależności od grubości fieltu ( łosoś trzymany dłużej w piekarniku będzie suchy i straci wszystkie swoje atuty!). Mango, awokado oraz paprykę kroimy
DefinicjaSmakuŁosoś to bardzo wdzięczna ryba, wystarczy do niej kilka prostych dodatków i wydobywa się z niej prawdziwy smak. W tej kwestii akurat lepiej mniej niż więcej, aby nie zabić jej smaku, dlatego tym razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek(...)posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem na skórze by nabrała złoty kolor. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić i popieprzyć, dodać posiekany koperek. Wstawić
Fabryka pomysłówtortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka ma sos, nie trzeba się bardzo martwić jeśli kurczak wyjdzie Wam suchy – ale im lepiej przygotowany kurczak, im bardziej po przygotowaniu soczysty(...)koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce przynajmniej 4-5 godzin w lodówce
Karo in the KitchenDorsz zapiekany w piekarniku z pysznym paprykowym sosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla. Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru(...)Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier i przyprawy mieszamy ze sobą i wylewamy na dorsza. Całość pieczemy 20 min w temperaturze 175 stopni. Jeżeli lubimy to posypujemy pokrojoną papryczką chili
Mohielladomówkę - paluszki krabowe w cieście francuskim. Przygotujecie je z niewielkiej ilości składników i w bardzo szybkim czasie. Surimi idealnie komponuje się z serkiem kremowym pesto i rukola. Delikatny smak ryby i ziołowego serka - mmm palce lizać! Przepis dodaje do akcji Dania z serkami kremowymi . Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 paluszków krabowych 1/2 opakowania serka kremowego pesto i rukola Apetina(...)zwijać tak samo jak rogaliki, czyli surimi ukłożyć na najszerszej części ciasta; następnie zawinąć. Łączeniami układać do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały. Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piec około 25 minut (tak długo, aż ciasto francuskie uzyska lekko złoty kolor). Powyższa przekąska smakuje zarówno
UgotowaćPierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula(...)posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy makaron
e-PrzepisyKulinarneBardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!