ryba na święta - 1263 przepisów (strona:35/85)

Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis 199

Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste. Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu. Pod koniec(...)wolę wyraźniejsze smaki Składniki: 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem (zakwasem) /przepis na końcu wpisu 1,5 litra wywaru warzywnego (opcjonalnie warzywno-mięsny, jeśli barszczu nie przygotowujemy na święta ;)) 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego świeżo mielony czarny pieprz 2-3 łyżeczki suszonego majeranku cukier do smaku sól do smaku * pamiętajcie, że ilość przypraw jest

Słodkie okruszki
Śledzie w śmietanie 189

Czy wyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie

Kuchnia co dnia
Tatar ze śledzia 164

Lubimy śledzie i teraz przed Świętami testuję kilka nowych przepisów. Tatra ze śledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty
Śledzie pod pierzynką 411

Przed Świętami podzieliłam się z Wami moimi przepisami na link https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/ , na https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/ . Jednak czasem

UgotujmyTo.pl
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 175

zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni. * Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style . Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego numeru, który ukazał się tuż przed świętami, to zajrzyjcie do niego koniecznie! A w nim więcej odpowiednich na zimowy czas przepisów (w tym moje zimowe kolacje(...)dużo pięknych inspiracji dekoracyjnych i wnętrzarskich. * Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby Składniki /na 4 porcje: 1 koper włoski  2 marchewki  2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła 1 duża cebula pokrojona w kostkę 3/4 szklanki ryżu basmati 2 szklanki wody sól, pieprz,  listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kopru włoskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 207

Karp  każdego roku gości na naszych wigilijnych stołach pod różnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 223

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi

Ogrodnik w podróży
Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół 154

Aloha! Witam Moich kucharzy! Dzisiaj pełna aromatów kuchnia, pachnieć będzie świętami ale takimi nie tradycyjnymi. Pchnięty weną po przejrzeniu cudownej książki Karola i Doroty "Ryby są super" naszło mnie na rybę. Jadąc na zakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał.  Maszerując między regałami

Kuba Gotuje
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 220

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z

Kulinarny karnet Christophera
Ryba w zalewie pomidorowo – ketchupowej babci Basi 255

proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : ok.80-90 dag filetów rybnych (ja miałam mirunę), przyprawa do ryb, sól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa : 0,5 l. wody, 2 łyżki octu

Pysznosci Babci Basi
PIECZONY DORSZ POD PISTACJOWO-ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I WIELKANOCNE PISANKI 247

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc i właśnie podczas świąt mamy szansę, aby pobyć razem, bez codziennego zgiełku i pośpiechu. Podczas przedświątecznych przygotowań, pracy zawodowej, wiosennych porządków, często nie mamy czasu na długie gotowanie. Specjalnie dla takich zabieganych osób przygotowałam bardzo szybką, pieczoną rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach

Przepisy Aleksandry
Śledź w śmietanie z jabłkiem 171

wreszcie nadchodzą święta. Czas odpoczynku, relaksu i wytchnienia. Chociaż pogoda za oknem zdecydowanie nie jest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch odsłonach. Na początek tradycyjny śledź w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka,  czarnego świeżo(...)czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki na co najmniej

Wyprawy kulinarne
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 241

soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie ją dosłownie w 20 minut, na jednej patelni, z kilku dosłownie składników. Rybka(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony pieprz

Słodko-Słony Świat Ilony
Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 557

bardziej detaliczną opinią odsyłam do mojego wcześniejszego posta: Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta .  Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw. Sam przepis zwrócił moją uwagę głównie ze względu na prostotę jego

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania