roladki - 9750 przepisów (strona:76/650)

Roladki z pieczarkami na pieczarkach 172

Kotlety opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, rozklepałam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Z jednej strony posypałam suszonym koperkiem. Na każdym kotlecie ułożyłam po łyżeczce pieczarek, zwinęłam ścisło roladki i spięłam je wykałaczkami. Do jednego pojemniczka wsypałam mąkę, do drugiego wbiłam i roztrzepałam jajko, a do trzeciego bułkę tarta, którą wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg uznania). Roladki panierowałam(...)kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały

Kuchenne zapiski Edyty
Roladki wołowe z ogórkiem, papryką i cebulą w sosie pieczarkowym 177

Ostatnio mam ciągle ogromną chęć na wołowinę i wymyślam co i rusz obiady z tym właśnie mięsem. Tym razem zupełnie nic to wyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego  1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki(...)dwóch stron solą oraz pieprzem, a także rozsmarowujemy około łyżki musztardy oraz układamy plasterek salami. Kładziemy na nie również kawałek ogórka, cebuli i papryki. Zawijamy całość szczelnie w roladkę i zapinamy dobrze wykałaczką lub zawijamy w sznurek kuchenny. Na patelni z tłuszczem podsmażamy wszystkie gotowe roladki, po czym wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy wrzątkiem tak, by zostały przykryte

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 173

Ponieważ mam do rabarbaru szczególny sentyment, postanowiłam zawinąć go w roladzie biszkoptowej. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze szybciej. Wymaga natomiast pracy potem, przy zwijaniu. Rabarbar jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i nie trzeba się nim zbytnio zajmować. Warto zatem go natomiast dopieścić w kuchni za dobro i smak, które nam daje. Czemu by zatem nie zrobić(...)rolady? :)  Składniki : Ciasto (na dużą blachę dołączoną od producentów do kuchenek) 5 jajek 5 łyżek mąki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę

Weekendy w domu i ogrodzie
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem 351

cotygodniowym cyklu Poniedziałkowy "fit" zapraszamy zawsze na coś lekkiego, lub tradycyjne danie z ograniczoną ilością kalorii. Dzisiaj przedstawiamy Wam na drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem. Znacie takie połączenie? Całość została jedynie przyrumieniona na oliwie, a następnie ugotowana na parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-)    Drobiowe roladki(...)obieramy i wraz z koperkiem siekamy. Następnie  nakładamy koperek na całą powierzchnię mięsa oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy po 2 minuty z każdej strony.  Roladki przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut.  Smacznego :)  Do przygotowania roladek użyłam ketchupu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami 182

Przepyszna!!! I to jest nie tylko moje zdanie:) Rolada rozpływa się w ustach. Przepis wykorzystam jeszcze i to myślę, że wiele razy:) Dla mnie samo ciasto biszkoptowe w tej roladzie jest wyśmienite, myślę że to dzięki dodatkowi czekolady. Samo nadzienie zaś to czysta poezja i będzie u mnie doskonałym dodatkiem do przełożenia tortu. Cieszę się, że wzięłam udział w kolejnej(...)edycji Weekendowej Cukierni i żałuję tylko, że nie zdążyłam upiec polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo interesującego bloga Sweet Spoon . Składniki na ciasto biszkoptowe: 4 jajka; 100 g drobnego cukru kryształu; 100 g mąki pszennej; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 łyżki kakao

In my kitchen
Czekoladowa rolada z kokosowym nadzieniem 357

Kiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta kokosowe, nie mogłam nie spróbować tej rolady. Dodatkowym plusem, bo pierwszym jest to, że jest kokosowa ;), jest to, że nie wymaga pieczenia - tylko cierpliwości ;), ponieważ rolada musi się schłodzić. Ale warto! Niestety oryginalny przepis miał stanowczo za dużo cukru(...)sobie, więc w podejściu numer 2 - zmniejszyłam jego ilość i wyszło obłędnie :) Spróbujcie. Ja sama przepis ten dodaję do moich ulubionych :) 'rolada czekoladowa z kokosowym nadzieniem' Składniki: * ciasto : - 300 g biszkoptów - 50 g masła - 50 g kakao - 2/3 szklanki mleka * masa: - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka * polewa: - 120 g masła

CookYourself
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 165

Austrii. W żadnym innym miejscu w Europie na tak małym terytorium nie znajdziecie tak różnorodnej kuchni. Ja dzisiaj mam dla Was, również wielosmakową, wariację na temat kuchni szwajcarskiej. Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą W tym daniu połączyłam smaki, które kojarzą mi się właśnie z kuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie(...)które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć

Pełny talerz
Rolada chlebowa nafaszerowana serem, wędliną, korniszonami i papryką 188

warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują na finger party - wystarczy każdą roladkę pociąć w zgrabne kawałki i można od razu podawać.   Składniki: 350 g mąki pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki(...)przekroić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć plasterki sera, wędliny, papryki lub korniszony. Przygotowane bułki zwijać jak roladki. Najlepiej boki lekko skleić i podwinąć, aby podczas pieczenia roladki się nie rozwaliły. Każdą nadzianą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, a na sam koniec posypać sezamem. Piec około 25 minut

Ugotować
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 513

Delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia   Przygotowanie(...)wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Roladki przekładamy prosto z patelni na nagrzaną blachę. Polewamy tłuszczem z patelni i pieczemy ok. 10-12 minut

Moja Delicja
Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca 219

Pamiętacie przepis na pieczone roladki w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca ? Jeśli nie zjedliście roladki na obiad, możecie ją zjeść na kanapce. Polecam kanapkę z roladką z piersi kurczaka na rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację.   Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów(...)papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło do posmarowania kanapek garść rukoli sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Bułkę posmarować masłem. Ułożyć umytą rukolę. Na rukolę położyć plastry pieczonej roladki z piersi kurczaka. Udekorować papryką. Zamiast papryki można dać łyżeczkę żurawiny. Przyprawić . The post Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja

Moja Delicja
Rolada - schab z pieczarkami 231

Dzisiaj zapraszamy na schab w wersji rolady z pieczarkami. To prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje.  Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula(...)Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószamy solą i pieprzem delikatnie rozklepując. Na całą powierzchnię nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy roladę związując.  Przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy przyprawą węgierską i papryką słodką. Przykrywamy naczynie. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.  Roladę pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 181

Muszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny.   Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam(...)odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2  łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki  rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz

Jadło i czytadło
Rolada z schabu z mięsem mielonym 315

Kolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku(...)naczynie żaroodporne Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem a wewnętrzną stronę rolady oprószyć tymiankiem. Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę. Rozsmarować mięso

Ala piecze i gotuje
Dietetyczne roladki z indyka z marchewką i tymiankiem 296

Dziś będzie dietetycznie. Roladki zamiast smażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam  kaszę bulgur i  surówkę z marchewki i kapusty  ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron(...)Marchewkę pokroić na krótkie paski. Na każdy rozbity sznycel ułożyć 2-3 paseczki ugotowanej marchewki i posypać tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Potem gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze skręcić i zawiązać nitką aby powstałe "cukiereczki" nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie roladki zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki

Monia miesza i gotuje
Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze 217

temperaturze, więc postanowiłem sprawdzić, jak wygląda to w praktyce. Muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający, choć sposób ten nie nadaje się do przygotowania posiłku w pół godziny ;) Moje roladki wyszły soczyste i miękkie, ale musiały piec się aż trzy godziny. Składniki (na 5 roladek): 5 płatów z szynki 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej 5 plasterków masła(...)papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz posmarować chrzanem. Na każdy plaster szynki nałożyć po plastrze szynki konserwowej, mozzarelli i masła oraz jeden rozkrojony na ćwiartki ogórek konserwowy. Każdą roladkę ściśle zwinąć, a brzegi spiąć wykałaczkami.  Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej temperaturze) i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony, by zamknąć

W SMAK