Kotlety opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, rozklepałam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Z jednej strony posypałam suszonym koperkiem. Na każdym kotlecie ułożyłam po łyżeczce pieczarek, zwinęłam ścisło roladki i spięłam je wykałaczkami. Do jednego pojemniczka wsypałam mąkę, do drugiego wbiłam i roztrzepałam jajko, a do trzeciego bułkę tarta, którą wymieszałam z suszonym koperkiem (ilość wg uznania). Roladki panierowałam(...)kolejno w mące, jajku i bułce. Plasterki, które wypadły bokiem z roladek, bezwzględnie wepchnęłam palcem z powrotem do środka. Opanierowane mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały
Kuchenne zapiski EdytyOstatnio mam ciągle ogromną chęć na wołowinę i wymyślam co i rusz obiady z tym właśnie mięsem. Tym razem zupełnie nic to wyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki(...)dwóch stron solą oraz pieprzem, a także rozsmarowujemy około łyżki musztardy oraz układamy plasterek salami. Kładziemy na nie również kawałek ogórka, cebuli i papryki. Zawijamy całość szczelnie w roladkę i zapinamy dobrze wykałaczką lub zawijamy w sznurek kuchenny. Na patelni z tłuszczem podsmażamy wszystkie gotowe roladki, po czym wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy wrzątkiem tak, by zostały przykryte
Kuchenna KontrrewolucyaPonieważ mam do rabarbaru szczególny sentyment, postanowiłam zawinąć go w roladzie biszkoptowej. Ciasto biszkoptowe przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze szybciej. Wymaga natomiast pracy potem, przy zwijaniu. Rabarbar jest w stanie rosnąć niemal wszędzie i nie trzeba się nim zbytnio zajmować. Warto zatem go natomiast dopieścić w kuchni za dobro i smak, które nam daje. Czemu by zatem nie zrobić(...)rolady? :) Składniki : Ciasto (na dużą blachę dołączoną od producentów do kuchenek) 5 jajek 5 łyżek mąki 6 łyżeczek cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy i delikatnie mieszać. Masę
Weekendy w domu i ogrodziecotygodniowym cyklu Poniedziałkowy "fit" zapraszamy zawsze na coś lekkiego, lub tradycyjne danie z ograniczoną ilością kalorii. Dzisiaj przedstawiamy Wam na drobiowe roladki z ketchupem, koperkiem i czosnkiem. Znacie takie połączenie? Całość została jedynie przyrumieniona na oliwie, a następnie ugotowana na parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-) Drobiowe roladki(...)obieramy i wraz z koperkiem siekamy. Następnie nakładamy koperek na całą powierzchnię mięsa oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy po 2 minuty z każdej strony. Roladki przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut. Smacznego :) Do przygotowania roladek użyłam ketchupu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepyszna!!! I to jest nie tylko moje zdanie:) Rolada rozpływa się w ustach. Przepis wykorzystam jeszcze i to myślę, że wiele razy:) Dla mnie samo ciasto biszkoptowe w tej roladzie jest wyśmienite, myślę że to dzięki dodatkowi czekolady. Samo nadzienie zaś to czysta poezja i będzie u mnie doskonałym dodatkiem do przełożenia tortu. Cieszę się, że wzięłam udział w kolejnej(...)edycji Weekendowej Cukierni i żałuję tylko, że nie zdążyłam upiec polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo interesującego bloga Sweet Spoon . Składniki na ciasto biszkoptowe: 4 jajka; 100 g drobnego cukru kryształu; 100 g mąki pszennej; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 łyżki kakao
In my kitchenKiedy zobaczyłam ten przepis pierwszy raz, moje ślinianki nie nadążały z produkcją śliny! Obłęd, niebo w gębie! Jako, że uwielbiam ciasta kokosowe, nie mogłam nie spróbować tej rolady. Dodatkowym plusem, bo pierwszym jest to, że jest kokosowa ;), jest to, że nie wymaga pieczenia - tylko cierpliwości ;), ponieważ rolada musi się schłodzić. Ale warto! Niestety oryginalny przepis miał stanowczo za dużo cukru(...)sobie, więc w podejściu numer 2 - zmniejszyłam jego ilość i wyszło obłędnie :) Spróbujcie. Ja sama przepis ten dodaję do moich ulubionych :) 'rolada czekoladowa z kokosowym nadzieniem' Składniki: * ciasto : - 300 g biszkoptów - 50 g masła - 50 g kakao - 2/3 szklanki mleka * masa: - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka * polewa: - 120 g masła
CookYourselfAustrii. W żadnym innym miejscu w Europie na tak małym terytorium nie znajdziecie tak różnorodnej kuchni. Ja dzisiaj mam dla Was, również wielosmakową, wariację na temat kuchni szwajcarskiej. Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą W tym daniu połączyłam smaki, które kojarzą mi się właśnie z kuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie(...)które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć
Pełny talerzwarzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują na finger party - wystarczy każdą roladkę pociąć w zgrabne kawałki i można od razu podawać. Składniki: 350 g mąki pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki(...)przekroić je na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć plasterki sera, wędliny, papryki lub korniszony. Przygotowane bułki zwijać jak roladki. Najlepiej boki lekko skleić i podwinąć, aby podczas pieczenia roladki się nie rozwaliły. Każdą nadzianą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem, a na sam koniec posypać sezamem. Piec około 25 minut
UgotowaćDelikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia Przygotowanie(...)wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Roladki przekładamy prosto z patelni na nagrzaną blachę. Polewamy tłuszczem z patelni i pieczemy ok. 10-12 minut
Moja DelicjaPamiętacie przepis na pieczone roladki w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca ? Jeśli nie zjedliście roladki na obiad, możecie ją zjeść na kanapce. Polecam kanapkę z roladką z piersi kurczaka na rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację. Składniki: (1 porcja) 1 bułka z dynią 3 plasterki roladki z piersi kurczaka nadziewanej pesto z orzechów(...)papryka do dekoracji łyżeczka żurawiny (opcjonalnie) masło do posmarowania kanapek garść rukoli sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Bułkę posmarować masłem. Ułożyć umytą rukolę. Na rukolę położyć plastry pieczonej roladki z piersi kurczaka. Udekorować papryką. Zamiast papryki można dać łyżeczkę żurawiny. Przyprawić . The post Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja
Moja DelicjaDzisiaj zapraszamy na schab w wersji rolady z pieczarkami. To prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się również na rodzinną uroczystą kolację. Przygotowanie takiej rolady jest banalnie proste, a prezentuje się elegancko. Plaster rolady podany z sosem zawsze dobrze smakuje. Rolada - schab z pieczarkami SKŁADNIKI: 800 g schabu bez kości 400 g pieczarek 1 cebula(...)Schab myjemy i osuszamy, następnie przekrawamy schab ostrym nożem na duży płat około 1 cm, oprószamy solą i pieprzem delikatnie rozklepując. Na całą powierzchnię nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy roladę związując. Przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy przyprawą węgierską i papryką słodką. Przykrywamy naczynie. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMuszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny. Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam(...)odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2 łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz
Jadło i czytadłoKolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku(...)naczynie żaroodporne Przygotowanie: Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem a wewnętrzną stronę rolady oprószyć tymiankiem. Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę. Rozsmarować mięso
Ala piecze i gotujeDziś będzie dietetycznie. Roladki zamiast smażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam kaszę bulgur i surówkę z marchewki i kapusty ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron(...)Marchewkę pokroić na krótkie paski. Na każdy rozbity sznycel ułożyć 2-3 paseczki ugotowanej marchewki i posypać tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Potem gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze skręcić i zawiązać nitką aby powstałe "cukiereczki" nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie roladki zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki
Monia miesza i gotujetemperaturze, więc postanowiłem sprawdzić, jak wygląda to w praktyce. Muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający, choć sposób ten nie nadaje się do przygotowania posiłku w pół godziny ;) Moje roladki wyszły soczyste i miękkie, ale musiały piec się aż trzy godziny. Składniki (na 5 roladek): 5 płatów z szynki 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki konserwowej 5 plasterków masła(...)papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz posmarować chrzanem. Na każdy plaster szynki nałożyć po plastrze szynki konserwowej, mozzarelli i masła oraz jeden rozkrojony na ćwiartki ogórek konserwowy. Każdą roladkę ściśle zwinąć, a brzegi spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej temperaturze) i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony, by zamknąć
W SMAK