roladki - 9750 przepisów (strona:561/650)

"Podrabiana" strucla makowa - czyli makowe zawijańce z orzechami i skórką pomarańczową 221

jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry 2 cm grubości.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem

Moje Kuchenne Rewelacje
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 354

życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze! Przyznaję się bez bicia, że jeszcze nigdy nie robiłam sama ciasta francuskiego. Jakoś... mnie ono przeraża, jak rolady. To są dwa wypieki, które jeszcze przede mną, muszę do nich dojrzeć. Jestem takim typem osoby, która podejmuje "żółwiowe decyzje". Bardzo rzadko rzucam się bez zastanowienia, ale jeśli już coś

W kuchni Karmel-itki
ślimaki czyli deser po francusku:) 245

ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i znowu zagnieść aż będzie miało jednolity ciemny kolor. Oba ciasta rozwałkować i położyć jedno na drugim i zwinąć w roladę. Gotowe ciasto owinąć streczem i włożyć na godzinę do lodówki. Na koniec ciasto kroimy na plasterki. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
czekoladowe ślimaki w wersji light 136

przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na  przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Beza pavlova 143

zajadać, beza w połączeniu z mało słodkim mascarpone i kwaśnymi owocami jeżyny okazała się strzałem w dziesiątkę:) pycha:) polecam tym bardziej cierpliwym łasuchom, teraz przymierzam się do zrobienia rolady bezowej:) Składniki: 4 jajka łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 250 g cukru dodatkowo: 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone jeżyny i truskawki   Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowy wieniec drożdżowy podejście drugie. 163

rozwałkowujemy na prostokąt  (wielkość zależy od tego jak bardzo dobrze było wyrośnięte ciasto)  i posypujemy go przesianym przez sitko kakaem. prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Maślane rogaliki z sezamem 173

stolnice i rozwałkowujemy. Wycinamy z niego trójkąty, najlepiej żeby wyszły nam równoramienne z podstawą krótszą od ramion. Jeżeli mamy już gotowe trójkąty to zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy je białkiem, posypujemy sezamem i przekładamy na brytfankę. Pieczemy 40 minut  w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe ślimaki z jagodami 146

przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Układamy na całej długości borówki i zawijamy w roladę. Gotową kroimy na plastry i układamy na brytfance do pieczenia. Ślimaki pieczemy 30 minut w temp 180 aż się zarumienią. Podawać gdy ostygną, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 232

rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe. Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać

Poezja smaku
Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami 136

godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu, w odległości 1 cm od siebie. Posmarować roztopionym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Masło ziołowe 167

leniwych przeciśnięty przez praskę) Do tego dolewamy cytrynę.   Całość solimy (najlepiej solą ziołową) i ucieramy do momentu wymieszania wszystkich składników. Następnie formujemy wybrany kształt. Może to być kostka, rolada lub małe kulki, które rozłożymy przy talerzach podczas śniadania Wielkanocnego

Kolizje Smaków
Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym 165

Dzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :)   Ilość porcji: 6   Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia   Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku  60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól

Kolizje Smaków
Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego 241

łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę. W miseczce roztrzepujemy jajko. Końcówkę ciasta smarujemy jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę

Kolizje Smaków
Menu sylwestrowe 155

znajomych. Pozwala to zaoszczędzić nieco gotówki i gwarantuje dobrą zabawę ;) Dodatkowo starannie dobrane menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim , roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem lub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą

Kolizje Smaków
Dania na sylwestra 1956

kolejnym menu. Niewiele przepisów do tej pory wrzuciłam na bloga, ale jakbyście szukali inspiracji to podrzucam linki, do tych pasującyhc do okazji. sałatka rybna    ZOBACZ PRZEPIS roladki z szynki konserwowej   ZOBACZ PRZEPIS sałatka zapałeczka ZOBACZ PRZEPIS   sałatka z kurczaka na każdą okazję ZOBACZ PRZEPIS   W najbliższym czasie napiszę jeszcze o jednej świetnej przystawce

Co w głowie piszczy