Miodownik to pyszne miodowe ciasto kojarzone ze Świętami Bożego Narodzenia. Przekładane jest różnymi masami,często smarowany też powidłami,posypany orzechami. Co kuchnia to inne pomysły. Ja upiekłam taki tradycyjny przekładany kremem z kaszy manny. Górę posypałam złotymi małymi perełkami cukrowymi. Chociaż do Świąt jeszcze trochę czasu,u mnie już nimi zapachniało. ciasto: 500 g mąki pszennej
Kolorowa kuchnia Elkiostatki zapraszam na pyszne ciacho :) Ciasto z jabłkami i masą serową Składniki: Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm): 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa: 50 dkg sera białego
Kuchnia u BietkiZapraszam na pyszne, sycące ciasto marchewkowe bez glutenu z bakaliami. Wilgotne od dużej ilości startej marchewki i romantyczne dzięki sporej ilości korzennych przypraw. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Zrobiłam je na przyjazd mojej bratowej, która jest uczulona na gluten i ciasto bardzo jej smakowało :). Jeśli nie mamy ochoty na kokosową śmietankę to możemy ją pominąć i ciasto np. posypać
Mała CukierenkaZapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS
Mała CukierenkaDziś zapraszam Was na pyszne, delikatne ciasto o wspaniałym aromacie. Świąteczny daktylowiec, to idealna słodkość do kawy lub herbaty. Dzięki uprzejmości Lidl Polska moje ciasto jest "nadziane" daktylami najwyższej jakości, a dzięki waniliowo-rumowej mieszance przypraw nabrało wspaniałego charakteru. Odrobina luksusu przy weekendowym odpoczynku z najbliższymi. A wszystko za sprawą wspaniałych produktów marki Deluxe. Czy można chcieć czegoś więcej
Słodkie okruszkiZapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS
Mała CukierenkaZapraszam na pyszne kruche ciasto w wersji wiśniowej. Ciasto podobne nieco do pleśniaka . W środku są wisienki i pianka z dodatkiem kiślu. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana 6 białek 120 g cukru 2 opakowania
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką, masą z bitej śmietany i mascarpone. To jest mój autorski przepis na ciasto, mam nadzieję że wam posmakuje Post Ciasto na biszkopcie z czerwoną porzeczką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepopołudniowej kawy polecam pyszne kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto : 2 szklanki mąki, 15 dag masła, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Kruszonka: 2,5 łyżki masła, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, Dodatkowo: 40 dag rabarbaru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki
Tradycyjna kuchnia KasiZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następmego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innch, leżakowanie mu służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
Gosia gotujeWitajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne miodowe ciasto z orzechami , kremem budyniowym i masą kajmakową . Snikers kojarzy mi się ze świętami :) zapewne wszyscy bardzo dobrze znacie to ciasto i często gościło na Waszych stołach :) ja jednak zachęcam do odświeżania starych sprawdzonych przepisów :) Składniki na ciasto miodowe
Sama słodycz i szczypta chiliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kruche ciasto z delikatną budyniową pianką z sezonowymi owocami: np. malinami, jagodami, borówką amerykańską lub tak jak u mnie z truskawkami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Post Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeświęta nakładają się na siebie, zawsze przygotowuję z tej okazji coś pysznego. W tym roku mój wybór padł na ciasto z bloga małej cukierenki pod nazwą: Wszystkiego najlepszego”. Ciasto jest pyszne – łączą się w nim różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Przygotować biszkopt kokosowy
W mojej kuchniPyszne, mięciutkie ciasto skrywające soczyste, słodkie truskawki, a wszystko to posypane cukrem i skąpane w kremowym jogurcie naturalnym. Pycha!!! Tajemnicą pysznych pierogów z truskawkami jest użycie mrożonych owoców, które w trakcie gotowania się rozmrażają i tylko delikatnie obgotowują, w rezultacie czego uzyskujemy niesamowity efekt. Toteż nawet w sezonie na truskawki dzień przed gotowaniem pierogów mrożę świeże owoce, by następnego dnia(...)ugotować z nich pyszne pierożki. Polecam ten sposób, bo naprawdę warto. Składniki na pierogi z truskawkami CIASTO: 500g mąki poznańskiej lub wrocławskiej 350 mililitrów ciepłego, ale nie gorącego mleka NADZIENIE: truskawki, najlepsze są średniej wielkości, takie które się zmieszczą w pierożku :-) DODATKOWO: cukier jogurt naturalny (dla większej rozpusty może być śmietana) Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek
Rozpustne gotowanie