słodkie, bezglutenowe, a do tego wegańskie. Cóż więcej potrzeba? Wegańskie desery to coś, co ostatnimi czasy najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Z coraz większym zachwytem odkrywam, jak wiele pysznych kombinacji może powstać wyłącznie w oparciu o naturalne, roślinne składniki. Mylą się ci, którzy twierdzą, że dieta wegańska jest uboga, mało zróżnicowana i zwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone(...)racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus od firmy Fresano( do nabycia tutaj ) , zwany też zbożem XXI wieku, który robi obecnie dietetyczną furorę. Dlaczego? Wszystko za sprawą dużej ilości dobrze przyswajalnego białka oraz żelaza
peanutbuttermonsterFajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Placki mają delikatny środek a na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka. Już bez
Maślane ciasteczkoSzarlotka z połówkami jabłek ,zapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę upiekłam bez. Po upieczeniu polałam je lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne. Inspiracja Składniki: 250 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiłością w tej samej chwili. Są to niemieckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, z tego co słyszałam, piecze się je także kilogramami w Czechach. Są rewelacyjne i idealnie nadają się dla dzieci z uczuleniem na jajka. Jeśli trafi się też ktoś uczulony na orzechy, można je pominąć i dodać nieco więcej mąki, otrzymamy wtedy pyszne rożki waniliowe. Oryginalnie jednak są to rożki orzechowe
Przepysznik - BLW i nie tylkoobsypać uprażonymi ziarnami sezamu Takie ciasteczka - batoniki można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Można je fantazyjnie opakować i podarować komuś. Można również podać na stół do kawy, kiedy odwiedzą nas goście . Nie są twarde, więc nawet dzieci nie będą miały kłopotu ze zjedzeniem takiego batonika. Są pyszne i zdrowe, bo zawierają sporo wartościowych składników
Codzienna kuchnia niecodziennakonsystencja będzie sprzyjać rozsmarowywaniu, poprzekładać brązowe makaroniki. Gotowe ciasteczka, nie nadają się od razu do jedzenia. Najlepiej wstawić je do lodówki, w szczelnym pojemniku na jeden dzień i poczekać aż wewnątrz zmiękną i staną się ciągnące, a z wierzchu będą nadal chrupiące. Mimo że przygotowywanie zajmuje duuużo czasu, to warto! Są pyszne! Smacznego
Food Squarewłoski wypiek przypominające bardziej nasze suchary niż kruche ciasteczka . Piecze się je 2 razy żeby były odpowiednio wysuszone i chrupiące. Zjada się je na deser maczając w kawie albo słodkim winie. Kiedy byłam w Toskanii miałam okazję jeść cantucci w Casa al Vento. Upieczone przez szefa Antonio, prosto z blachy, były pyszne, nie za słodkie, z dodatkiem migdałów, po prostu
Smaczna PyzaCzas karnawału, zaraz tłusty czwartek i ostatki to i zwiększona ilość pączków i chrustu albo faworków w naszym domu. Dziś proponuję pączusie według przepisu Ani Starmach
Moje Małe CzarowanieTen świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon truskawek pomału się zaczyna, niestety jeszcze nie naszych krajowych, ale te importowane, które ostatnio kupiłam nie są takie złe ;) kiedy w lodówce czekał na mnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZdolności zdobniczych co prawda nie posiadam, ale tort dla każego w dniu jego urodzin w moim domu być musi. Taki przygotowałam dla mojego męża w dniu
Z Majeczką w kuchniCiasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKarnawał wciąż trwa a więc nie żałujmy sobie różnych karnawałowych pyszności. Ja miałam ochotę na mini pączki. Nie używałam żadnego nadzienia, tylko posypałam cukrem pudrem i
Słodkości i nie tylkoChoć aura za oknem jest mało świąteczna, to jednak czuję już tą magiczną, wyjątkową atmosferę :) I jak co roku, tak i w tegoroczne Święta będę podjadać
W kuchni Katie