danie może być drugim śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego(...)bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobniutko posiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą i solą. Dokładnie wszystko wymieszać. Takie lekkie i proste sałatki są u nas często. Przygotowanie ich nie zabiera zbyt dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Sos na bazie dobrego oleju można zrobić w większej ilości i spokojnie przechowywać go przez kilka
Codzienna kuchnia niecodziennajutro na stole zagoszczą śledzie w niezwykle pysznej odsłonie (po przepis zapraszam niebawem). Długi był karnawał w tym roku, wyjątkowo długi. I pomyśleć, że jeszcze luty się nie skończył, choć zostało mu zaledwie kilka godzin;) To chyba nadchodząca wiosna i +14 na termometrze natchnęły mnie do przygotowania na wieczór tej smakowitej sałatki. Jest w niej kilka składników, które doskonale komponują
Obiad gotowywiele sposobów: jako baza do sosów do sałatek możesz na niej poddusić warzywa, dzięki temu będą bardziej aromatyczne możesz nią natrzeć warzywa, które następnie upieczesz w piekarniku jako baza sosu do makaronu (szczególnie, gdy w słoiczku znajdowały się ząbki czosnku) oliwą możesz polać kromki pieczywa i podpiec je w piekarniku - powstaną pyszne grzanki czy baza do bruschetty Jak zrobić labneh
Chilli Czosnek i OliwaBardzo smaczna sałatka, która powstała z potrzeby chwili, ze składników dostępnych w lodówce. Z szynki drobiowej, gotowanych jajek, kukurydzy, czerwonej papryki i ryżu. Z odrobiną majonezu i dużą ilością natki pietruszki. Uwielbiam natkę pietruszki i mogłabym ją jeść codziennie w dużych ilościach. Oprócz tego, że jest pyszna, jest też bardzo zdrowa - ale to temat na oddzielny post. 1 torebka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSOJOWE? W ten sam sposób możemy przygotować pyszny gulasz. Na etapie pomiędzy wstępnym zmiękczaniem a przyprawianiem po prostu ściągamy kotlety na chwilę z patelni, kroimy szybko na paski, wrzucamy spowrotem na patelnię i dalej już postępujemy tak samo (przyprawianie, dodawanie tłuszczu, dolewanie wody, itd.). W międzyczasie gotujemy spaghetti i szykujemy szybką sałatkę z sałaty lodowej, pomidorów, bazylii suszonej i świeżej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie
Moja smaczna kuchniamundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato, gorące lato, a ziemniaczki na straganach inspirują do przygotowania pysznego dania, które będzie syte, ale nie zajmie
Moja smaczna kuchniaZdrowa, wiosenna i pyszna zupa kalarepowa. Składniki: ½ kg kalarepki, 1 pęczek włoszczyzny, 3 ziemniaki, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietanki 18 %, sól do smaku, cukier do smaku, natka pietruszki, koperek, 1 ½ litra wody. Wykonanie: Włoszczyznę opłukać, zalać zimną wodą, ugotować z dodatkiem soli i przecedzić (warzywa użyć do sałatki) Kalarepki obrać, pokroić poddusić na maśle, zalać wywarem i gotować
Tradycyjna KuchniaUpieczone buraczki mogą być wspaniałą bazą do sałatek i tak też postanowiłam je wykorzystać. Warto upiec ich więcej na zapas bo pieką się dość długo (u mnie godzina i 15 minut). Do towarzystwa dla buraczków wykorzystałam sparzony jarmuż i roszponkę a na urozmaicenie smaku - ser kozi w roladce. Wyszło zdrowo i pysznie - czyli tak jak lubię
Milion SmakówPyszna sałateczka na sałacie z awokado i pomarańczą. Bardzo ją lubię i często robię. Dressing robię różny w tym przypadku tylko sok z pomarańczy. składniki: 2-3 garście mieszanki sałat 1 awokado 1 duża pomarańcza 110 g sera sałatkowego typu feta kolorowe zioła do sałatek Kamis Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę. Awokado obrać, usunąć pestkę
Monia miesza i gotujebardzo skuteczny :)) Lekka ale sycąca sałatka z tego, co ja mam zawsze w kuchennych zapasach: pomidor, ogórek, czerwona papryka, szczypior i biały ser. Do tego dużo świeżo zmielonego pieprzu i voila! - już po głodzie! Nie potrzebujemy tu żadnych sosów, jogurtów czy dresingów, bo warzywa pod wpływem soli puszczają swój pyszny soczek i to wystarczy :)) Składniki
Walijskie Pichcenieawokado bądź jako dodatek do sałatki czy smoothie. Bułeczki są zamrożone i odpiekane na miejscu, nie jestem fanką takiego pieczywa. Nie kupuję i nie znajdą one u mnie miejsca w kuchni. Sałaty pakowane w woreczki, tzw. miksy są świetne do przygotowania czegoś na szybko. Ta akurat była świeża i pyszna. Polecam też inne mieszanki. Kiełbaski zniknęły
Magiczne Życie MartyBagietki upieczone w domu są tak pyszne jak kupne. Upiekłam je z masłem czosnkowym, ziołami i serem. Smaczne, miękkie i lekko chrupiące, po prostu idealne. Znikły tak szybko że nie zdążyły ostygnąć(...)DODATKOWO : 100 g masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich 100 g sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Mariolisycąca i gęsta zupa z najpiękniejszej odmiany fasoli - fasoli borlotti o fakturze przypominającej marmur. Danie jest idealne na obecną, mroźną zimową pogodę, wszak opublikowałam je w styczniu. 9. Marokańska sałatka z marchewki Tak naprawdę, to nie wiem, czy wpis cieszy się popularnością z uwagi na przepis, czy może zamieszczone przy nim moje wyznanie o zaprzestaniu jedzenia mięsa. Jeżeli chcecie wiedzieć(...)calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? Wpis o tym, jak dostosować dietę śródziemnomorską do polskich realiów, szczególnie gdy mróz za oknem
Chilli Czosnek i Oliwa