przystawki - 17402 przepisów (strona:955/1161)

Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 269

Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek

karmelowy
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 123

Toskańskie Crosstini to nic innego jak chrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między  Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadanie na trawie 149

Jest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze

Bon Appetit Małgorzaty
Pasta jajeczna z dodatkami 170

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 plasterki szynki konserwowej (lub innej) 4 plastry papryki konserwowej 1 ogórek konserwowy (średni) szczypior majonez i śmietana sól

Bon Appetit Małgorzaty
Mus pomidorowy ukryty w galarecie 139

Żeby wykonać galaretkę z musu pomidorowego najpierw należy wykonać typowe gazpacho: Składniki: około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki) cały ogórek zielony  (obrane

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z bakłażana i cukini 158

Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 serek śmietankowy 1 ser camembert (u mnie ziołowy) szczypiorek oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Bakłażan i cukinię

Bon Appetit Małgorzaty
Cebula faszerowana kapustą,gruszką,rodzynkami i gorgonzolą 103

moja publikacja Składniki na 4 porcje: 4 duże czerwone cebule ćwiartka czerwonej kapusty 1 gruszka garść rodzynek 2 łyżki startego selera ser gorgonzola  sól, pieprz

Bon Appetit Małgorzaty
Faszerowane buraki pastą z fasoli 137

Składniki na 2 porcje: 2 buraki - duże puszka fasoli białej 3 ogórki konserwowe mała cebula czerwona majonez sól i pieprz. Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 145

Składniki na 2 porcje: 1 długi, zielony ogórek 4 rzodkiewki pęczek szczypiorku biały ser / twaróg 2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto woli sól, pieprz Ogórki

Bon Appetit Małgorzaty
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 129

Potrawa pochodzi z Prowansji. Składniki: słoiczek czarnych oliwek (100 g) 1 łyżka kaparów około 5 suszonych pomidorów 1 plaster anchois  szczypta suszonego czosnku pieprz do

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 165

Składniki: 250 g mąki pszennej  1 średnia cukinia 2 jaja 25 ml oliwy z oliwek (lub olej) 100 ml mleka 1 ząbek czosnku garść świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 114

przepis kiedyś widziałam w programie Macieja Kuronia. Składniki: 40 dag kurzych wątróbek 3 - 4 jajka ugotowane na twardo 1 małe jabłko (koniecznie kwaśne) ząbek

Bon Appetit Małgorzaty
Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 171

Nie wiem co mnie pokusiło, żeby w trakcie przygotowywania tego dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;) Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot

Bon Appetit Małgorzaty
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 114

Zimne nóżki to nic innego jak galareta z nóżek wieprzowych. Od lat podawane na stole w moim rodzinnym domu. Idealne na zakrapiane imprezy a także na

Bon Appetit Małgorzaty
Płonąca figa by Christopher 141

Ten przepis pochodzi z bloga: Kulinarny Karnet Christophera, oryginalny przepis znajdziecie tutaj:  PRZEPIS NA PŁONĄCA FIGĘ . wszelkie wskazówki otrzymałam także od autora :)  Składniki na

Bon Appetit Małgorzaty