Był już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny.Składniki:6 udek z kurczaka;300
MiksturownikJajeczka na imprezkę. Trochę z farszem i przepiórcze w łososiu i z pieczarą :) Farsz do jajek.Składniki:6 jajek;50 g sera żółtego;50 g
MiksturownikNa poniedziałkowe śniadanie... Sałatka a'la Caprese.Składniki:100g mozzarelli;duży pomidor;grubo mielony pieprz;bazylia najlepiej świeża ale można użyć też suszonych ziół;oliwa z
Miksturownikswojemu) doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej. Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówNadzienie5-7 kwiatów cukinii lub kabaczka100 g serka mozarella150 g serka Almette z ziołami3-4 suszone pomidory w olejusól, pieprzCiasto:1/2 szkl. mąkiszczypta soliwoda olej
kolorowotorcikowoSkładniki:0,5 szkl. ciepłego mleka10 dag drożdżyokoło 2 szkl. mąki pszennej1/3 łyżeczki soliłyżka oliwy z oliwek2 łyżki tartego parmezanu3 łyżki siekanych oliwek czarnychrozmarynoliwa do smarowaniaWykonanie
kolorowotorcikowoSkładniki:3 pojedyncze filety z piersi kurczaka8-10 plastrów szynki parmeńskiej1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju1/2 opakowania sera feta3 ząbki
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy
kolorowotorcikowoSkładniki:1długa bułka wiejska ( np. z Tesco )1 mała cukinia1 opakowanie szpinaku babygranatser camembertserek kozimasłoWykonanie:Szpinak umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Grilować
kolorowotorcikowoMój tata uwielbia jajka, szczególnie faszerowane i w postaci jajecznicy. Choć nie pogardzi zwykłymi ugotowanymi na twardo. Właśnie dla niego wyczarowałam te jajka na szybko.Składniki
Pasja SmakuSurimi chodziło za mną od dawna, a wczoraj zauważyłam je na sklepowej półce i od razu włożyłam do koszyka. W internecie przejrzałam kilka przepisów, jednak żaden
Pasja SmakuOstatnio mam cukinii w nadmiarze. Okazało się, że mama zasadziła 4 krzaki cukinii, a ona po ostatnich deszczach rośnie bardzo szybko, ledwo zdążę podebrać większe, a
Pasja SmakuCukinia po raz kolejny, teraz też faszerowana. Dalej nie mam ochoty na mięsny dodatek, więc wykorzystuję to, co mam akurat w lodówce. To świetne danie, gdy
Pasja SmakuŚwięta w trakcie. Dań świątecznych przygotowałam z mamą i siostrą dużo. Jednak pobyt w kuchni nie pozwalał na intensywne blogowanie i prezentowanie dań. Postaram się je
Pasja SmakuKolejna z sałatek, która pojawiła się w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera
Pasja Smaku