tych, którym znudziła się tradycyjna sałatka warzywna, lekka kompozycja ciekawie dopasowanych składników. Przede wszystkim prosta i szybka w wykonaniu. Sprawdzi się przy każdej, nie tylko wielkanocnej, okazji. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 puszkę kukurydzy – kilka ogórków kiszonych – 4 jajka ugotowane na twardo jajka – majonez/jogurt (ja użyłam jogurtu bez laktozy) – por (biała część) albo cebulka
Szybko Tanio SmacznieJakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne
Szybko Tanio Smaczniesamego rana :) Mokrego Dyngusa wszystkim :)Wir przygotowań do tego rodzinnego czasu jaki mamy możliwość spędzić wszyscy razem pochłonął mnie na tyle, że nie znaleźliście na blogu żadnego przepisu na wielkanocne smakowitości. Wybaczcie!Dzisiaj garść migawek ale już niebawem pojawią się nowe i cudownie pyszne receptury!moja dekoracja kuchenna
Dzieje kuchennej Wiewióryjeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutajPodstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutajSkładniki: Naturalny zakwas
Bon Appetit Małgorzatytych malenkich zielonych listkach przypominamy sobie przed Swietami Wielkanocnymi.Wlasnie wtedy je wysiewamy,by stanowily ozdobe wielkanocnego stolu.Bowiem rzezucha jest jednym z symboli Wielkanocy.Warto jednak pamietac o niej przez caly rok,bo to prawdziwa skarbnica witamin i mineralow w" zasiegu reki".Nic dziwnego,rzezucha jest symbolem odradzajacego sie zycia i sil witalnych.Ma pikantny,intensywny smak,co nie kazdemu moze odpowiadac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki nie zobaczylam babki tutaj: http://zapachchleba.blogspot.de/2014_03_01_archive.html. Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam i bardzo lubie jego subtelny,lekko slodki posmak.Wiele drozdzowych buleczek upieklam juz z dodatkiem mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wydmuszek z jajek30 dkg piersi z kurczakawłoszczyzna8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)Do dekoracji:kukurydza konserwowagroszek konserwowyugotowana marchewkanatka pietruszkiJajka Wielkanocne z mięsnej galarety, to nietypowa propozycja podania doskonale ogólnie znanej przystawki, która bez wątpienia zrobi wrażenie na naszych gościach lub pozostałej części rodziny.UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!Wydmuszki z jajek
Świat Domowej Kuchnicukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier
Świat Ciastamleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka do posmarowania ciastaW tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyplataniem koszyczka wielkanocnego – oczywiście z ciasta :) Najpierw połączyć letnią wodę z mlekiem. Do kubka włożyć drożdże, zalać dwoma łyżkami mieszanki wody z mlekiem, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na kilka minut
Świat CiastaPASCHA WIELKANOCNASCHAB PO SZLACHECKUZakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy.Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana
NA MOIM TALERZUfirmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru pudru1 białkoforemki do ciastek uli Delicja Tescomypół puszki masy kajmakowejwafle tortoweWykonanie:Orzechy mielimy, dodajemy cukier puder, białko. Dokładnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki na min. godzinę na schłodzenie.Schłodzoną masę wkładamy do foremek, ściskamy, dołaczonym dzióbkiem robimy
Z Majeczką w kuchnibardzo pracowite dni, bo to gorący czas dla wszystkich pracujących w handlu, więc nie wiem czy będzie czas,aby zajrzeć na bloga :(Dlatego już dziś życzę wszystkim udanych Świąt Wielkanocnych.Życzę słońca, śpiewu ptaków za oknem, spokoju duszy.Niech to będzie czas wzajemnej życzliwości i przebaczenia.Niech każdy z was wykorzysta ten czas jak najlepiejznajdując chwilę czasu dla siebie i swoich bliskich
Walijskie Pichcenieblaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ niektóre zbyt długo pieczone niestety rozpuszczają się
Kulinarny karnet Christophera