przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:274/421)

Jajka z wędzonym łososiem 170

Wielkanoc tuż tuż, dlatego z tej okazji na blogu pojawią się wkrótce przepisy na wielkanocne przysmaki. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek. Oto pierwsza jajeczna propozycja - jajka faszerowane musem z wędzonego łososia. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 50 g wędzonego łososia, drobno pokrojonego 150 g gęstego kremowego twarożku 2 łyżki gęstej śmietany ½ łyżeczki soku z cytryny szczypta

Czerwień i błękit
Wielkanocne jajeczka z dżemem 181

Ostatnio coś dużo jajek na blogu ;) No cóż...taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam!     Składniki:   Ciasto kruche: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej   Dodatkowo: dżem morelowy

Nastoletnie Wypiekanie
Kremowa zupa chrzanowa 154

przygotowywać przed świętami ton jedzenia, więc musicie przejrzeć wpisy z roku ubiegłego :) Na początek jednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek chałwowy 159

serka mascarpone, śmietany i chałwy to strzał w dziesiątkę. Wyszło idealnie. Koniecznie spróbujcie i upieczcie na święta, albo na weekend jako tartę. A w kolejce czeka dla Was kolejne wielkanocne ciasto. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa chałwowa 200 g śmietany kremówki cukier puder do smaku

O kuchni z uczuciem
Czerwone pomarańcze, parchate ogórki i babeczki 147

minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie, ładnie by taka babeczka wyglądała w wielkanocnym koszyczku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sos chrzanowy na zimno + film 229

Błyskawiczny sos chrzanowy z dodatkiem jabłka, to propozycja której nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Doskonale komponuje się z wędlinami, jajkami czy faszerowanym kurczakiem.   Jest smaczny a do tego banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. składniki na 3 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3 jajka ugotowane na twardo 1 jabłko

Smakowite Dania
Szynka z pastą jajeczną 127

Najlepsza i najprostsza przekąska wielkanocna - szynka konserwowa nadziana pastą jajeczną. Szybka i łatwa do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne nadzienie to przygotujcie szynkę konserwową w galarecie z dodatkiem chrzanowego farszu .  Składniki na porcję dla 2 osób: 4-5 plasterków szynki konserwowej 4 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu szczypiorek (wg uznania) kiełki do dekoracji Jajka

Ugotować
Żurek Wielkanocny na wędzonce 103

potrawy nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Składniki: 1 szklanka zakwasu 1 pęczek włoszczyzny ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól do smaku 30 dag wędzonki majeranek do smaku gotowane jaja Wykonanie: Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić wędzonkę i ugotować wywar. Po czym wyjąć wędzonkę, zebrać nadmiar tłuszczu, włożyć włoszczyznę z czosnkiem i sól do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Klops z jajkiem i szpinakiem 160

Przypominam ulubione przeze mnie wielkanocne danie. Klops według tego przepisu jest przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej

Pobite gary Barbary
Warsztaty kulinarne "Gotuj z E. Wedel" 92

Uwielbiam bezy - któż ich nie uwielbia ? - dlatego bardzo przypadł mi do gustu mój przydział . Mistrz zdradził nam kilka sekretów związanych z upieczeniem idealnej bezy. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc to będzie dobry moment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ? Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki jajeczne... 136

Babeczki jajeczne... Trochę wiosny tej zimy ;) Babeczki jajeczne, w sam raz na śniadanie, w sam raz na wielkanocny stół 🐥 🐥 🐥 Na 6 babeczek potrzebne będą: 3 jajka 2 łyżki mleka 3 plastry szynki bez skórki grubszy plaster sera (ok. 0,5 cm) 1/4 średniej papryki 1/4 cebuli kopiasta łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jajka solimy, pieprzymy, dolewamy mleko

Pelusiowa Kuchnia
4. numer Magazynu Aromat 136

Gosi Łaniak z bloga Modern Taste.   W wiosennym numerze znajdziecie m.in.: przepisy na wiosenne śniadania i obiady pomysły na czekoladowe pyszności informacje o tym jak hodować kiełki zwyczaje wielkanocne na świecie recenzję restauracji Armenia, którą osobiście przetestowałam Czytaj dalej... Artykuł 4. numer Magazynu Aromat pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Przepis na szybką sałatkę z zielonym groszkiem, szynką, serem i koralikami. 188

szybką sałatkę. Sałatka powstała spontanicznie, jednak z takich składników które lubią niemal wszyscy. Sałatka jest z kolorowa, taka lekko.. hmmm.. wiosenna i sprawdzi się także jako sałatka wielkanocna... i ma lekko czosnkowy posmak :-) Nie będę rozwodzić się długo na jej temat, wystarczy spojrzeć na składniki by stwierdzić, że jest pyszna :-) Składniki na dwie spore salaterki: 30 dag żółtego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wielkanocna sałatka 787

Taka sałatka będzie w sam raz na zbliżające się Święta Wielkanocne. Możecie dodać więcej jajek bo to święta jajeczne jak to niektórzy mówią. Ale według mnie takie proporcje są w sam raz. Sałatka jest smaczna i szybo się ją robi. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 230

kupować gotowce w proszku czy w butelce, skoro to aż tak proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica?   Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania