przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:137/209)

Jaja po tatarsku 6528

Jaja po tatarsku to nieco zapomniane już danie. "Stasze pokolenia" wracają jeszcze do tego dania na Wielkanoc jako nieodzowny składnik świątecznego menu. Wielkanoc - Wielkanocą, u mnie jaja po tatarsku można spotkać na stole na prawie każdym rodzinnym przyjęciu urodzinowym .Składniki : 10 małych jajek "M" ok 250 gr pieczarek marynowanych (słoiczek) 4-5 dużych ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu łyżeczka

Mechanik w kuchni
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 182

Świetny sposób na szybki i zdrowy posiłek w drodze do pracy! Kioski w Brugii mają także coś dla blogera kulinarnego, całkiem bogata oferta. Całoroczny sklep w Brugii z ofertą świąteczną, jest klimat!  Maki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z makiem 178

świątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :)Składniki: ciasto:  1 kg mąki  500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów

Aga w kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 133

książkach kulinarnych. Od razu się w nich zakochałam i wiedziałam, że muszę przygotować z nich coś fajnego :)  Moje oberżyny wyróżniały się również kształtem - były małe i pękate, niczym świąteczne bombki. Nic tylko odciąć im "kapelusiki" i pysznie nafaszerować!Na blogu mieliśmy ostatnio warzywa z farszem wegetariańskim (grecką gemistę oraz prowansalskie pomidory), dlatego bakłażany zdecydowałam się napełnić wołowiną doprawioną mieszanką

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos grzybowy 241

świeżych grzybów póki jeszcze są i wracajmy do babcinej kuchni. A przy okazji, nie zapomnijmy ususzyć parę dorodnych grzybowych kapeluszy. Będą jak znalazł do pierogów czy do świątecznej zupy. Sos grzybowy Składniki: 500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 duża cebula 150 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej

Kulinarne przygody Gatity
Schab karkowy z pończochy 184

zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na czerwony barszcz 226

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego

Kulinarne przygody Gatity
Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera 170

Dziś odrywam się na chwilę od świątecznego menu i dzielę się Wami niezwykle aromatycznym przepisem z programu  "15 minut Jamiego". Przenosimy się do Kerali, przepięknego zakątka na południu Indii.Warzywne curry jest niezwykle aromatyczne, niestety nie miałam liści curry, które dodawał Jamie, ale i tak wachlarz aromatów i zapachów jest niesamowity. I te kolory na talerzu...Uczta

Kulinarne przygody Gatity
Schab ze słoika 320

Kolejny pomysł na domową wędlinę, może komuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy, był schab pieczony w przyprawach, teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu

Kulinarne przygody Gatity
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 297

Przepisów świątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 348

Kolejna propozycja na świąteczny stół lub do  udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików.  Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika. Bardzo fajnie mi się  z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w sosie czosnkowym 401

jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 241

Dziś kolejna odsłona świątecznych wypieków, pewnie już jedna z ostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam   ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince.  Zielone pierniczki

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka jarzynowa 237

Klasyk klasyków, królowa polskiej garmażerii, czyli jarzynowa sałatka ! Nie może jej zabraknąć na naszych świąteczny stołach. U mnie gości ona zarówno w wigilijnym menu, jak i również w sylwestrowym. Jej wersji jest sporo, każda gospodyni robi ją według swojego smaku. W mojej nie znajdziecie jajek na twardo

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania