Wielkanoc już za pasem więc czas najwyższy na moja pierwszą świąteczną inspirację przepisową. Zaczynam od słodkości i dzielę się dzisiaj z Tobą przepisem na cudowny mazurek kajmakowy z musem z pomarańczy. Słodycz jest tutaj idealnie zbalansowana z lekką kwaskowością i goryczką cytrusów. Do mojego mazurka wykorzystałam najlepszy jak dla mnie kajmak dostępny w Polsce. Firma Polder od 20 lat nieprzerwanie
Delicious PlacePieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym to jedno z klasycznych dań serwowanych na Wielkanoc. Zawsze na Wielkanocne śniadanie robię białą kiełbasę na kilka sposobów, koniecznie z dużą ilością chrzanu oraz z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Jest to podstawowe danie zaraz obok jajek faszerowanych czy miseczki żurku na zakwasie . Uwielbiam ją jeść również drugiego dnia podgrzewaną na patelni. Przygotowanie dania
To Musisz Wiedziećczęść sałatki która ma być kurczaczkiem. Oczka kurczaczka robię z białka i groszku, a brwi z koperku. Dodatkowo sałatkę możemy udekorować koperkiem, natką pietruszki, marchewką lub rzodkiewką. Sałatka kurczaczek Wielkanocy jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeMazurek to słodki wypiek najczęściej wypiekany na Wielkanoc . Bazą mazurka jest ciasto kruche bądź ciasto biszkoptowe, które po upieczeniu pokrywa się nadzieniem. Popularne nadzienia, którymi dekorowany jest mazurek to masa kajmakowa, dżem, masa mleczna, marmolada oraz masa orzechowa. Jeśli pieczecie mazurki to na pewno wiecie, iż ich dekoracja jest równie ważna co ich smak. Do dekoracji mazurków wykorzystywane są owoce
MeCooksBabka to jedno z najbardziej klasycznych ciast goszczących na naszych stołach podczas Wielkanocy. U nas królują głównie te drożdżowe, piekę je z bakaliami lub bez, polewam np. lukrem, czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Podrzucam Ci linki do tych przepisów: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Natomiast dziś zapraszam na trochę inne ciasto
Kulinarne przygody Gatityczterech lat piekę mazurek na każdą Wielkanoc i w tym roku też się pojawi na moim stole świątecznym, to wdzięczne ciasto które możemy dowolnie nadziać i przyozdobić i pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Składniki na blaszkę 30 x 10 cm Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka
Gotowanie...to proste !Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dziś zapraszam Was na pyszną chlebową babkę wypełnioną po brzegi serem, jajkami i kiełbasą. Zapraszam! Składniki na chleb; 50 dag mąki ok 260 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżka smalcu pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Nadzienie; 15 dag ulubionej kiełbasy
Radość kipiąca uśmiechem.uznania - można dodać więcej przypraw i własnych dodatków. Farszu może odrobinę zostać - fantastycznie smakuje do kanapek z dodatkiem szynki i kiszonego ogórka! Jajka faszerowane pieczarkami to efektowna przystawka na Wielkanoc, przyjęcie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi. Idealny farsz z pieczarkami i kremowym serkiem z dodatkiem chrzanu to gwarancja niesamowitego smaku. Łatwy i wypróbowany przepis. Jajka faszerowane. Jajka faszerowane
Moja Książka Kucharskazapachem, który roznosił się po domu, gdy się piekła. Potem, gdy skubaliśmy jej brzegi, aż w końcy, gdy mogliśmy skosztować jej kawałka na talerzyku. Krucha, pachnąca masłem i cytryną. Wielkanoc niesie ze sobą jakąś świeżość. Wszystko wydaje się lżejsze, nowsze, świeższe. Znikają zimowe klimaty, chowamy głęboko do szafy grube kurtki i swetry. Wreszcie pojawia się zieleń. Przedświąteczne porządki odświeżają naszą
Raj dla Podniebienianajnowszego Ebooka "Wyjątkowe Ciasta na Boże Narodzenie" , który zawiera przepisy na pyszne, wielowarstwowe i oryginalne ciasta. Przygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem i orzechami Wiśniowa kora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami
Kuchnia MagdaLenynich dań jest dla mnie wielką przyjemnością. Śledzie po królewsku są pyszne i szybkie w wykonaniu, świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju święta: Wigilię, Boże Narodzenie, również na Wielkanoc, ze względu na ugotowane na twardo jajka, czy też jako zimna przystawka na innych imprezach, typu imieniny, urodziny , Sylwestra czy inne spotkanie rodzinne. Sałatka śledziowa po królewsku jest nie tylko bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię