Składniki: 6 płatów śledzi a'la matias 1 jabłko kilka marynowanych papryczek jalapeno mała cebula 1/2 cytryny olej lniany lub rzepakowy 1 łyżka majonezu 1
kulinarnyswiatdomiPrzepis na nie dostałam wiele lat temu. I to była moja pierwsza przygoda z dojrzewającym ciastem. Warto je przygotować pod koniec listopada lub w okolicach mikołajek
Weekendy w domu i ogrodzieNie jadłam lepszego piernika niż ten. Został upieczony według tradycyjnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał. Dzisiejszy
Kulinarne przygody GatityKompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki
Kulinarne przygody GatityCzas na pakowanie prezentów świątecznych! Rok temu pisałam na blogu o inspiracjach świątecznym pakowaniu prezentów o tutaj: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/12/pakowanie-prezentow-swiatecznych.html Dziś pakuję prezenty z własnymi zawieszkami
Ana Mari's worldJeżeli nie macie jeszcze pomysłu na dekoracje stołów Wigilijnych/świątecznych proponuję prosty a jakże efektowny sposób na dekorację. Serwetki pachną pięknie. Jedyny minus, rozmaryn po ścięciu
Ana Mari's worldP ierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i
SzczyptaSmaQIle domowników przy stole tyle gustów i smaków. Jedna osoba lubi jeść tradycyjnie, inna woli kuchnie nowoczesną, a kolejna stawia na zdrowy styl życia. Dobra gospodyni
Kolizje SmakówOstatnio wszędzie słyszę o potrawie wigilijnej jaką są pierogi z suszonymi śliwkami. Przyznam, że w moim domu to nowość, którą dopiero wprowadzam na nasz wigilijny stół
paapilotkaaNie ma chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W
Karo in the KitchenProsty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez
Bernika - moj kulinarny pamietnikW tym roku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony
Ana Mari's worldNie wyobrażam sobie żadnych Świat bez domowego pasztetu. A tak naprawdę, to nie wyobrażam sobie jedzenia kupnego pasztetu. Domowy pasztet to składniki pod tytułem wiem
Kulinarne przygody GatityW tym roku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony
Ana Mari's worldSkładniki: 4-5 płatów śledzi a'la matias mały słoik ogóreczków konserwowych 1/2 cebuli Śledzie moczymy przez 1 godzinę w wodzie, osuszamy i kroimy na małe
kulinarnyswiatdomi