widok, oczywiście, że mama. Za to syn miał zdecydowanie wielką radochę przy stemplowaniu i nadawaniu kształtu ciasteczkom. Są kruche, maślane, lekko korzenne. Idealne na zbliżające się święta, ale nie tylko. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je długo przechowywać, a z dnia na dzień jeszcze bardziej zyskują na smaku. Bardzo polecam. Wspaniała zabawa z dziećmi na jesienne popołudnia. Składniki
Made By Mom And Sontakie momenty, jak choćby wspólne pichcenie, które wywołują uśmiech, wbijają się w pamięć i pozwalają na celebrowanie danego momentu. W refleksyjno-świątecznym (tylko pytanie, co to za święta) nastroju wbijamy łyżeczki w delikatną, naszpikowaną bakaliami paschę i zapominamy o bożym świecie. Jeśli macie ochotę na "chwilę zapomnienia" - nasz przepis czeka...SKŁADNIKI:- 1 kg sera 3-krotnie mielonego,- opakowanie
Wypisz Wymalujtkę. Chcemy więcej, chcemy częściej i wiecie co? Wiemy, że i Wy zechcecie, bo wyszło przepysznie.Jedząc nasze małe dzieło sztuki doszłyśmy do wniosku, że na święta (których nie możemy się doczekać) sprawić sobie musimy bluzy z napisem: "piękna, mądra, skromna" - no bo to przecież my, wypisz-wymaluj, prawda? A nie... za dużo amaretto, za dużo likieru
Wypisz WymalujŚwięta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi. Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki
Niezły Młynekmnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie za słodkie, maślane... Po prostu cudo! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki (na jedną blaszkę):180 g zimnego masła230 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej90 g cukru pudru1 płaska łyżka cynamonuszczypta imbiru w proszkuCZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtŚwięta będą jak zwykle pachnące i pyszne bo sama przygotuję wszystkie potrawy. Sama też upiekę ciasta. Do wypieków potrzebne mi będą różne dodatki, takie jak aromatyczna przyprawa korzenna czy smażona skórka pomarańczowa. Na pewno przyda się też zapas cukru waniliowego, ale takiego z dodatkiem wanilii a nie sztucznymi aromatami.Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas
Smaczna Pyzamoim blogu jest zdecydowanie za mało ryb, szczególnie tych świeżych. A że niedługo powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia i Wigilia, warto pomyśleć o świątecznym menu... Składniki: 750 mrożonych lub 500 g świeżych filetów z ryby (najlepszy mintaj) sok z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia
Czerwień i błękitJeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego Narodzenia :) Całość zrobimy tuż przed Wigilią... Czy nie uważacie, że całość wygląda zachęcająco ? Składniki : gotowe babeczki - 30 sztuk 1/2 opakowania serka mascarpone 500 g śmietany tortowej 36 % kilka łyżek cukru pudru orzechy
Proste PotrawyŚwięta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki
My Culinary ArtNajbardziej tradycyjna z tradycyjnych: Sałatka jarzynowa :)) Wg mnie przebija smakiem wszystkie sałatki świata! Kiedyś, jak byłam dzieckiem tylko taka sałatka była robiona na święta i inne domowe uroczystości. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu do krojenia warzyw na sałatkę zaangażowana była prawie cała rodzina! No bo tego krojenia było sporo ... a jak robiło się dużą ilość
Walijskie Pichceniewypróbowania jej przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet. Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! Szczególnie smakował mi taki na zimno
Walijskie Pichcenieszpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia tak istotnego dla Polaków Święta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 821 kcal | 32 g białka | 108 g węglowodanów | 29 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. FARSZ (10 min) Na patelnię
Nerds Kitchenparada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski. Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności. Nie ma Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół. Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale marcińskie
W kuchni Karmel-itkiZaczęły się już na dobre świąteczne reklamy. I nawet to polubiłam :) bo jakoś te święta wydaje mi się, że będą wyjątkowe. Z blogowych spraw, to znamy już temat Listopadowego Wyzwania Blogerek, które już za dwa tygodnie. Trzeba się więc przygotować, chociaż pomysł w głowie już jakiś mam. A przechodząc do zdjęć z mijającego tygodnia, chcę Was zaprosić
Magiczne Życie MartyCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie, liść
W kuchennym oknie Ewy