przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:354/765)

Wielkanoc... 170

już za tydzień , więc przygotowania czas zacząć. Jeżeli nie wiecie jeszcze jak urozmaicić święta kulinarnie ,to zapraszam do obejrzenia moich ubiegłorocznych propozycji. Uważam, że są ciekawe i atrakcyjne wizualnie.Kliknięcie na link - przenosi do przepisu. Jaja ale jaja ....... Wielkanocny akcent--jajko galaretka--pisanka. Kwadratowe jajka . Wykwintne jajeczka na deser – akcentów wielkanocnych c.d Ciasteczka wielkanocne. ......i jeszcze dużo innych

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 312

Dzień Matki jest obchodzony w wielu krajach jako wyraz naszego szacunku i miłości dla matek, które nas urodziły, opiekowały się i wychowały. Dzień Matki sięga w głąb historii. Święto wywodzi się z kultu matki –bogini, Rea  w starożytnej Grecji. Kult matki ku czci Kybele, Wielkiej Macierzy Bogów, praktykowano w całej Azji Mniejszej. W XIII w. król angielski Henryk(...)ustanowił modły dziękczynne w  kościołach za opiekę i miłość matczyną. Od 1644 r. święto to obchodzi się w domach, jest to uroczystość rodzinna, Mathering Sunday. W 1914 amerykański Kongres zatwierdził Dzień Matki jako święto narodowe. Polacy obchodzą Dzień Matki 26-go maja . Zapoczątkował je w 1914 r. Kraków. Kim jest ta miła pani, zgadnijcie moi kochani? Chorym poprawia poduszki

Kulinarny karnet Christophera
Flaki 167

pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.     Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek

prawdziwe jedzenie
Sernik z Truskawkami II 234

wiem jak to się stało, że przeoczyłam ten sernik. Piekłam go na święta wielkanocne, więc wstyd - przyznaję się :) Jest to sernik z truskawkami, na który przepis już od dawna jest na blogu, tylko, że w troszkę innej odsłonie, zamiast bitej śmietany wylałam mleczną czekoladę. Truskawki na wierzchu były świeże, te w środku były mrożone :) Jeden z moich ulubionych

Blondynka Gotuje
Ciasto z prince polo 3563

które jest pyszne i efektowne chociaż trochę pracochłonne. Mnóstwo w nim bakali i pyszny krem. Ciasto możecie upiec bez okazji, na uroczystości a także będzie idealnym pomysłem na święta. Nawet po 3-4 dniach jeśli oczywiście zostanie ciasto jest tak samo smaczne a nawet nie wiem czy nie lepsze. Składniki: Beza 7 białek szczypta soli 150 g cukru

Ala piecze i gotuje
Kruche różyczki z powidłami 158

Możecie je serwować na co dzień i od święta, z pewnością są to najdelikatniejsze ciasteczka jakie zrobiłam. Urzekają kształtem, są kruche i bardzo smaczne.  Składniki: 65 dag mąki pszennej 35 dag margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 7 żółtek powidła śliwkowe, dżem lub marmolada

Apetyczna babeczka
Drożdżowa strucla z makiem 246

Zawijaniec z makiem zwany struclą jest obowiązkowy na Święta Bożego Narodzenia, tak więc i u mnie nie mogło go zabraknąć. Jeszcze ciepły.... Składniki na ciasto na 2 strucle: 1/2 kg mąki pszennej  3 żółtka 1/2 szklanki oleju 5 dag drożdży 200-250 ml mleka 3 łyżki cukru rodzynki  szczypta soli  cytryna  Z drożdży

Apetyczna babeczka
Babka w polewie czekoladowej 179

Robię ją obowiązkowo na każde święta Babka w polewie czekoladowej Składniki mąka tortowa 1 i 1/2 szkl mąka ziemniaczana 1/2 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka 6 szt cukier 1 szkl margaryna 1 kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą

Kuchnia Danusi
Wegetariańska kanapka z wędliną sojową z suszonym śliwkami od Polsoja 227

właściwiościach uspokajających ,ogórka gruntowego oraz wstążeczki marchewki. Dodatek salaty lodowej nadał moim kanapkom delikatności i wykwintności. Taka kanapaka to nie tylko na co dzień, ale i od święta! Pożywna, pełna zdrowia, elegancka i chrupiąca. Dla każdego ! Więcej o wędlinach i produktach Polsoja znajdziecie  POLSOJA TUTAJ

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1137

wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji

Słodkości i nie tylko
Pani Walewska 197

pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli Post Pani Walewska pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Takie jajca...teściowej... 153

danie robiła moja teściowa na niedzielę, gdyż na Sycylii ziemniaki kosztują tyle co mięso i je się je na serio bardzo rzadko..Taki rarytasek dostępny zazwyczaj od święta... Składniki- -świeże kurzęce jajuszka -ziemniaki -cebula -biała kiełbasa -przyprawy- jakie kto lubi ale nie przesadzajmy , gdyż biała kiełbasa sama w sobie jest już genialnie doprawiona -żółty ser tarty -oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Kilka słów o wygranej Pszczółce 116

karmelków o truskawkowym i porzeczkowym nadzieniu, oblanych gęstą, deserową czekoladą najwyższej jakości. Na każdym papierku widnieją daty imienin, dzięki czemu nawet zapominalscy nie pominą solenizanta w dniu jego święta.Świetny pomysł, doskonala zabawa za każdym razem kiedy odkręca się cukierka. Są doskonałe na prezent, do dzielenia się, dla każdego ! Wykwintne i pełne owoców wnetrze.  Zobaczcie

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 239

przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki

Kulinarne przygody Gatity