barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka 2 żółtka 100 g masła (płynne, ale zimne) sól Jak do każdego ciasta
bastalenatyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś z nim zrobić. W Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier
bastalenazająca, pasztetu na święta nie będzie. O co to, to nie! Bo kto powiedział, że pasztet tylko z mięcha musi być zrobiony. Oczywiście wszystkim mięsożernym "pasztetowcom" z całego serca zazdroszczę, zarówno pracy jak i konsumpcji tych domowych pyszności. Tymczasem wrzucam szybką i równie smaczną wersję zastępczą dla roślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna
bastalenamikrofalówki i nie trzeba nic mieszać i pilnować , aby coś się nie przypaliło...Gotowanie na parze w mikrofalówce też idealnie się sprawdza ...Polecam..zajrzyjcie do redcoon.pl ..Niedługo przecież święta ..a tam znajdziecie nie tylko pojemniki, a także dużo innych praktycznych rzeczy, które można podarować komuś w prezencie.... redcoon.pl zajął drugie miejsce w ogólnopolskim rankingu sklepów internetowych z elektroniką
Moje domowe kucharzenieTakie mięsko robiłam na Święta...a jakie było pyszne...szynkowar to naprawdę świetna sprawa..polecam z czystym sumieniem..a szynkowary o różnej pojemności można kupić tutaj. ..no i po raz kolejny będzie problem z podaniem ilości...u mnie to wszystko robi się na "oko" i wyczucie..nawet mięsa nie ważę..tylko wyciągam " kawał" mięsa z zamrażarki
Moje domowe kucharzenieWitam! Z racji z tego, że trwają jeszcze święta postanowiłam dorzuć się i przedstawiam przepis na babkę cytrynową, która ku mojemu zdziwieniu okazała się pyszną (nie za suchą i nie za mokrą) babką, którą najchętniej zjadłabym sama ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sok z 1 cytryny
Emcia Pichcizdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki: Ciasto: · 500 g mąki · 1 czubata łyżeczka sody
Mania GotowaniaPrzepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam
Mania Gotowaniamoże idealne, ponieważ zdolności plastycznych niestety u mnie brak… ale chyba nie jest tak źle J Zapraszam również do podzielenia się waszymi inspiracjami nawiązującymi do tego święta. Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka 3/4 szklanki cukru
Mania GotowaniaJeśli na święta macie ochotę upiec sernik to zdecydowanie mogę polecić właśnie ten. Wymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę warto… Kremowa masa serowa z kawałkami czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wart J Polecam!!! Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła
Mania Gotowaniawięta,święta, wszyscy pieką pierniczki a my robimy piernikową dynię ;) Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób
FarmażonyIdą święta la la la ....nie no śpiewać nie będę, bo jak na razie to jestem wykończona przez tą przed świąteczną bieganinę. Troszkę zaniedbałam przez to blogowanko, ale mam nadzieję, że przede mną same spokojniejsze dni. Prezenty w większości są teraz pozostaje gotowanie i przygotowanie domu. Dziś mam dla Was kolejny pomysł na słodki prezent dla bliskich. Cukiereczki
Farmażonybiszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię
SMYKWKUCHNIRobiliście już pierniczki na Święta? Polecam Wam ten przepis, z którego od 5 lat robię pierniczki, są pyszne! http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/pierniczki-korzenne-na-swieta-bozego.html Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIpozostawiając około 2 cm na brzegu . Rolujemy roladę szybkim ruchem. Zawijamy w papier i wstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Polecam na Święta Bożego Narodzenia! Podobny przepis na roladę czekoladową znajdziesz tu: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNI