przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:309/765)

Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 203

kalendarzu, żeby mieć powód do obdarzania się uczuciami, to JA JESTEM ZA! w końcu pozytywnych emocji nigdy za wiele. Jednak przyznam trochę zmęczyło mnie komercyjne podejście do tego święta. Postanowiłam więc zmienić jego formułę i wylansować idee "Prezent od serca dla serca" :). Do tej pory w myśl zasady "czasami można sobie pofolgować"  obdarowywałam lub byłam  obdarowywana

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy 209

Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka  lub samodzielne danie na co dzień i od  święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w  kilka minut, nie wymaga  zbyt wielu składników i nakładu pracy,   a zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Składniki

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 213

kopru włoskiego i jabłka z dodatkiem ziarenek granatu , to pyszna propozycja na  lekką , zdrową  przystawkę. Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo...........  Skladniki: koper włoski  czerwone jabłko garść świeżej roszponki   ziarenka  z ½   granatu kilka orzechów  nerkowca świeżo zmielony pieprz

Zakamarki mojej kuchni
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 158

zobaczycie wtedy, co wkładamy do rozsyłanych na Święta słodkich paczuszek.  Chciałam dziś do nich zaglądnąć razem z Wami. Któż z nas nie lubi otwierania prezentów. Tej rozpierającej nas radości i podekscytowania, które wzrasta z każdym etapem rozwiązywania wstążki (kto to widział, by wiązać na supeł!) i coraz szybciej ściąganego papieru.  Tradycja pieczenia świątecznych drobnych ciasteczek sięga

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 214

wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp

KUCHARNIA
Przechytrzyć czas, z Małgosią. Lody z karmelizowanych papierówek. 153

wtedy, gdy chcemy by stanął w miejscu. Wlecze się ociężale w chwilach, które chcielibyśmy jak najszybciej odesłać do przeszłości. Złośliwy? A może obojętny? Surowy, nieczuły władca. Jedynie od święta łaskawy. Rozdaje nam wówczas chwile, momenty, ułamki sekundy złudzenia, że to my nad nim panujemy, że go przechytrzyliśmy. Wyprzedzili. Zatrzymali. Na jednej z setek fotografii. W zasuszonym klonowym liściu

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 177

spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta wielkanocne. Skoro włoski wypiek, to i przepis z Italii pięknie przetłumaczony przez Majankę - dziękujemy! Wspólne pieczenie to wyjątkowe emocje. Ciekawość, podekscytowanie, porozumienie myśli, jedność gestów i czynności. Jest

KUCHARNIA
Jadalne Prezenty - święta tuż, tuż! 212

roku zaskakuje mnie to, że za chwilę już święta! I choć aura za oknem jeszcze nadal jesienna, najwyższa pora zacząć przygotowania. Pierwszy krok już zrobiony - ciasto na piernik staropolski dumnie leżakuje w lodówce. W myślach wybieram prezenty i dopisuję do coraz dłuższej listy kolejne, niezwykłe osoby, które chciałabym obdarować. Jestem pewna, że Wasza lista także niezmiennie się zapełnia

KUCHARNIA
Piernik Grand Porter 158

zrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno  zrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika

w mojej kuchni
schab 149

Schab po kowalsku Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować

w mojej kuchni
Schab po kowalsku 205

Przepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować.                                              SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule

w mojej kuchni
BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 203

Kielbaska na święta już jest...SMACZNEGO

w mojej kuchni
Nominacja...i nominacje 121

Nominuj 16 osób, pomijając tę, która wytypowała ciebie. 4. Poinformuj osoby wytypowane i pozostaw na ich blogu odpowiedni komentarz.  1. Jeszcze będąc w liceum przygotowałam samodzielnie całe święta Wielkanocne. 2.Jestem bardzo wybredna i wielu rzeczy nie przełknę, ale coraz częściej zdarza mi się gotować to, czego sama nie jem. 3. Nie jadam pomidorów. Kocham ketchup i pomidorówkę

Humanistka w kuchni
Pierniczki 157

Przepis wzięłam z mojej książki kucharskiej. Pyszne, korzenne pierniki :) na święta i nie tylko ;) Składniki: -500 g mąki pszennej -200 g miodu -150 g masła -200 g cukru pudru -1 jajko -1 żółtko -10 g sody oczyszczonej -2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy na tyle, aby się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce

KasiekGotuje
Katarzynki, Katarzynki! 168

Katarzynki. Klasyczne pierniczki, u mnie w trochę zmienionym kształcie. Brak odpowiednich foremek wcale im nie zaszkodził. Teraz pierniczki oczekują w puszkach na święta. Mam nadzieję, że zdążą zmięknąć zanim moje łasuchy je dopadną:).   Katarzynki (przepis zaczerpnęłam ze strony MojeWypieki) 200g miodu 1 łyżka kakao 100g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 400g mąki pszennej Miód

Zapiski Młodej Żony