Zastanawialiście się już nad dekoracją Waszego mieszkania, domu na Święta? Ja już się nie mogę doczekać kiedy zacznę dekorować mieszkanie. Mam dużo pomysłów. Z racji, że mieszkanie mam zrobione w stylu skandynawskim to myślę głównie o bieli , drewnie, może złoto lub srebro. Cały czas zastanawiam się, jakie elementy dekoracyjne mogę dodać, aby nie zagracić niepotrzebnie mieszkania, aby nadal
SMYKWKUCHNIupieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 250 g margaryny 2 łyżki kwaśnych powideł
Praktyczna plmacie inne dodatki, śmiało, skomponujcie swoją ulubioną czekoladę na gorąco. Kandyzowana skórka z pomarańczy będzie tutaj idealnie pasować, dorośli mogą poeksperymentować i dodać kilka kropli rumu. Nadchodzą święta, a taka czekoladowa propozycja to idealny pomysł na rodzinne wieczory! Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Składniki: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, minimum 70% zawartości kakao 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
Moja smaczna kuchniaCzyli przechodzimy do konkretów. Jak przyrządzić rybę, z czym przyrządzić, jak doprawić, a także jak jeść. 5. Przystawki 6. Zupy 7. Dania główne 8. Święta 9. Grill 10. Owoce morza Czyli jak widać jest wszystko, co w dobrej książce kucharskiej być powinno. A całość okraszona mnóstwem cudownych zdjęć. Wiem, mówiliśmy już
Marder&Marder Manufacturekuchnialidla.pl dlatego tak wzbudzają nasze zainteresowanie. Między innymi znajdziecie w niej sporo rybnych rozwiązań na przystawki, zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta. Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża?" , "Jak prawidłowo przechowywać ryby?" i wiele innych ciekawych wskazówek. Książka
Niezły Młynekdalej? Chyba nie muszę… Zgadzam się – to nie jest śniadanie na co dzień. Wszystko ma swoje granice rozsądku. Słodkie także. U nas taka kanapka gości od święta. Ale... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuszukają szybkich, ale sprawdzonych pomysłów na deser. Co prawda wiele z nich nie należy do grupy niskokalorycznych, to jednak znajdziecie też propozycje na dietetyczne desery, np. Kulki owsiane. Święta za pasem, książka będzie więc pięknym prezentem dla miłośników słodkości
Z miłości do słodkościbabci, na wieś, za Wieliczkę … to tam zawsze była szarlotka. Zawsze! A oprócz szarlotki było też ciasto czeskie ( tak, tak – to co tak Wam w Święta smakowało! ). Ta szarlotka smakowała jak żadna inna. Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem. Tego smaku nie da się porównać z niczym innym, bo babcia
Ostra na Słodkocoś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało wyjedzone z miski - ptasie mleczko, banany, pasek galaretki, truskawki, brzoskwinie. W każdej wersji ciasto jest nieziemskie. Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego! Składniki: KREM: 1 litr mleka, najlepiej 3,2% 400ml śmietany 18% 5 jajek 1 łyżka cukru waniliowego szczypta kwasku cytrynowego 250g masła roślinnego (lub masła prawdziwego
Cakes By Kejtmoim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2 cebule olej lniany 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego sól,pieprz Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem.Garnek z grzybami stawiamy
Bajeczna Kuchniatego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz pół pęczka włoszczyzny mąka bułka tarta 2-3 jajka Sposób przygotowania: Sprawionego karpia filetujemy z ości,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy solą i pieprzem.Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.W misce
Bajeczna KuchniaChoinki są bardzo piękną ozdobą świątecznego stołu.Możemy je również podarować jako słodki prezent na święta. Składniki: Pierniki: 500 gram mąki pszennej 200 gram miodu 150 gram masła 200 gram cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 gram sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka
Bajeczna KuchniaBigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka
Bajeczna Kuchniababkę piekę zawsze na święta Wielkanocne,jest bardzo smaczna i wilgotna. Składniki: 0,5 kilograma maki pszennej 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 50 gram świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 0,5 szklanki cukru 100 gram rodzynek Lukier: 150 gram cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: tłuszcz
Bajeczna KuchniaBabka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok i skórka otarta z jednej cytryny 1 duży aromat cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy
Bajeczna Kuchnia