przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:227/765)

Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 162

Święta wielkanocne dobiegają końca, jednak przepis może Wam się przydać w przyszłym roku :) Mazurek jest bardzo łatwy i tani w przygotowaniu, a do tego jeszcze smaczny!    Kruche ciasto:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  1/3 szklanki cukru,  50g suszonych śliwek,  200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać

Z miłości do słodkości
Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem 141

Sałatki z majonezem smakują najlepiej od święta, przygotowane na wyjątkowe okazje. W kolorach wiosny, nie tylko na śniadania, jedzone w dobrym towarzystwie. Do nowych przepisów na sałatki zainspirował mnie przemiły dzień w Strefie Centralnej w Katowicach , gdzie razem z mamą, podczas targów Bliżej Zdrowia, bliżej natury próbowałyśmy kilku przepysznych sałatek, robionych na miejscu, świeże i naprawdę smaczne

Moja smaczna kuchnia
Mazurek wielkanocny 147

Mazurek wielkanocny Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek . Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.  Cześć najważniejsza to degustacja. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 100 g masła 100 g cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wino Francja Kuchnia
Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki 153

Przepis dostałam już jakiś czas temu od koleżanki z pracy i właśnie na święta gościło na naszym stole. Ciasto jest lekkie a krem nie za słodki więc szybko znikało z blaszki. Polecam Wam to ciasto na każdą okazję. Składniki : * jasny biszkopt  * puszka brzoskwiń  * 2 budynie śmietankowe  * 2 galaretki brzoskwiniowe  * kostka masła Przygotowanie : Biszkopt przekroić

Magiczne Życie Marty
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 128

ubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku

Kuchnia Beaty
Żurek na zakwasie domowym, z jajkiem i białą kiełbasą! 173

Żurek na domowym zakwasie! Obowiązkowy na Święta Wielkanocne ;-) SKŁADNIKI: - zakwas na żurek - 2 litry wody - biała kiełbasa - ugotowane jajka - gęsta śmietana - 4 łyżeczki chrzanu - majeranek - pieprz - listki laurowe - ziele angielskie Zagotuj wodę w garnku, dodaj w/w składnik oprócz jaj i śmietany. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 -20 minut. Dodaj śmietanę. Żurek wlej do talerza dodaj ugotowane

SMYKWKUCHNI
Puszysty sernik pomarańczowy bez spodu 160

tego ciasta na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam tą wersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta.  Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną, przedświąteczna paczkę. Rodzina

Słodkie okruszki
Sałatka jarzynowa 143

się obijało, że czas się zająć owymi tradycyjnymi przepisami. Na początek – sałatka jarzynowa. Sałatka jarzynowa to taki twór, bez którego nie odbędą się żadne imieniny, urodziny i święta. Dużo warzyw, majonez i kilka dodatków, a smak znają wszyscy. Są regiony, które profanują jarzynówkę kiełbasą. Znakiem rozpoznawczym sałatki jarzynowej jest groszek z puszki. Ja w tym przepisie zmieniłam

ladykitchen
Chlebek do żurku na wielkanoc [PRZEPIS] 132

trochę czasu, o który ciężko w przedświątecznym zamieszaniu. Niemniej warto go trochę wygospodarować dla tych chrupiących, lekkich i puszystych garnuszków. No i zaoszczędzimy trochę czasu na zmywaniu w święta. Talerzyki zjemy, więc nie trzeba będzie myć:) Chlebek do żurku na wielkanoc [PRZEPIS] – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Chlebki do żurku

Jakugotujesz.pl
Pieczony schab z morelami i śliwkami 180

Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Spróbujcie Składniki: 1 kg schabu (bez kości) około 150 g suszonych śliwek około 150 g suszonych moreli 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz

Oryginalny smak
Orzechowy pasztet z soczewicy 117

Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.   Orzechowy pasztet z soczewicy Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy

Kucharzyca
Pieczona perliczka w szalotkach i winie z fioletowymi ziemniakami 127

zanudzała kolejnymi typowo Wielkanocnymi potrawami, którymi już po jednym dniu jesteśmy znudzeni i w Poniedziałek Wielkanocny mamy ochotę już na coś całkowicie innego. Z racji, że są to Święta proponuję Wam coś extra! Pyszny, delikatna perliczka pieczona w dużej ilości szalotek z dodatkiem fioletowych ziemniaków. Idealne danie na Świąteczny obiad w gronie najbliższych lub dla tych na których

Mango Papaja
Sernik wiedeński 171

Bardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego tłustego sera  10 żółtek 5 białek 1 masło roślinne 2 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżki mąki krupczatki  1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka rodzynek 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 3 opakowania herbatników tłuszcz

Bajeczna Kuchnia
Biała kiełbasa w piwie 143

Kiełbasę często przyrządzam na święta Wielkanocne, jest bardzo smaczna, możemy ją również przyrządzić na obiad. Składniki: 4 surowe białe kiełbaski 1 litr piwa 4 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki przyprawy do grilla pikantnej Sposób przygotowania: Białe kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy piwem,dodajemy 1,5 łyżki przyprawy i 2 łyżki miodu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez

Bajeczna Kuchnia
Bigos à la staropolski. 193

Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania