kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:578/735)

Pierwsze moje muffinki 154

   Te śliczne i przepyszne (jak się okazało!) muffinki, powstały z przepisu Kasi, zamieszczonego na blogu "Kate's Pie Hole". Wybrałam je z kilkudziesięciu przepisów

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 162

Składniki: 1 op 200g karmelków waniliowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2

Luźna Kuchnia
Pepparkakor, pierniczki jak z IKEA 185

Szybkie i kruche pierniczki imbirowe, takie jak ze znanego nam szwedzkiego sklepu :) Szybko się je robi, ładnie zachowują swój kształt po upieczeniu i szybko znikają. Można je zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnej puszcze, lub zrobić je na ostatnią chwilę. Zawsze będą dobrze smakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g(...)podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać

CookYourself
Kruche ciasteczka ze zdrowymi dodatkami 148

Zapraszam na kruche ciasteczka pełne smacznych i zdrowych dodatków. Nie brakuje w nich otręb pszennych, sezamu, kokosu i chia. Ze względu na małe dzieci, które nie lubią czuć żadnych ziarenek w ciastkach, niektóre składniki mieliłam - można oczywiście tego nie robić, wg własnego uznania. SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki mąki - 1 szklanka zmielonych ziarenek chia - 2 jajka - 1 żółtko - 3 łyżki cynamonu(...)kokosowych - 1/2 szklanki zmielonego sezamu - 1 garść bardzo drobno posiekanej żurawiny Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę. Powstałą kulę umieszczam w lodówce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm. Wykrawam dowolne kształty, piekę ok. 15- 20 minut w temp. ok. 170 'C (grzałki góra/dół ). Podana ilość składników wystarcza na 3 duże

Wielopokoleniowo
Tarta kawowa 106

rozpływający się w ustach krem kawowy. Aromatyczna, nie za słodka będzie ucztą dla podniebienia. Polecam… Niech moc (kawy) będzie z Wami… Składniki (forma o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1,5 szklanki ( ok. 200 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru 0,75 kostki (150 g) masła 2 żółtka 2 łyżki (20 g) kakao(...)czekoladek toffifee do dekoracji Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka, kakao, kawę oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 4-5 mm. 4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto

Fitsweet.me
KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 159

Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.  Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy

Walijskie Pichcenie
Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami 156

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis ze strony: Kuchnialidla.pl (wg Pawła Małeckiego). Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie pasują do kawy czy herbaty. Osobiście - uwielbiam ich smak! (około 30 sztuk) 30 g masła/margaryny 80 g cukru pudru 1 żółtko 30 ml mleka 20 ml whisky (użyłam rumu) (*) 50g pistacji (drobno posiekanych; użyłam solonych) 50g orzechów nerkowca(...)końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.  Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać z niego okrągłe ciasteczka (mniej więcej o średnicy 5-6 cm).  Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec

Di gotuje
Placek z jabłkami i budyniem 292

dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem.Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudruMasło rozpuścić dodać orzechy(...)ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie. Zalać budyniem i wyrównać.Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami.Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka.Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka owsiane z żurawiną 157

Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi, czyli ze sporą dawką błonnika. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady. Polecam gorąco bo są naprawdę znakomite!Składniki:200 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru brązowego1 jajko1/2 szklanki pszennej2 szklanki mąki pszennej razowej1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych3/4 łyżeczki proszku(...)krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik nowojorski 238

wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche. Składniki na masę serową : 900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka 250g drobnego cukru [polecam brązowy] 3 łyż. mąki pszennej wanilia lub olejek waniliowy skórka z otartej cytryny(...)Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku. Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni

Wypieki Uli
Słodka tarta na powitanie 256

upiekłam dla najbliższych słodką tartę. Po wizycie koleżanki męczyły mnie o przepis, teraz będą mieć go zawsze, kiedy tylko zapomną ;) Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu! Smacznego!Krucha tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli  Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka(...)folię i przechowywać około pół godziny w zamrażarce. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić.Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby było rumiane). Upieczone

Sajkofanka smaku
Ciasteczka orzechowo-kakaowe 196

Ciasteczka orzechowo-kakaowe to małe, bardzo kruche krążki, które przygotowałam z dodatkiem majonezu. Ten składnik sprawia, że ich struktura jest wyjątkowo delikatna i krucha. Spora ilość orzechów włoskich nadaje ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki(...)orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około

Smakołyki Bereniki
Ostatkowe kokardki 142

Było jeszcze coś, co chodziło mi po głowie ostatnio i postanowiłam, że uda mi się to jeszcze zrobić przed Środą Popielcową. Kokardki. O tym jak szybko

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno jagodowo-malinowy 160

Wspaniały i iście letni sernik, niczym mus z jagód z dodatkiem malin i kruchych ciasteczek. Smakuje tak wspaniale. Składniki: 700g białego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek(...)Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami i malinami, zalewamy tężejącą galaretką

Gotowanie i blogowanie
Ciasteczka owsiano-migdałowe 111

Pyszna i zdrowa przekąska, która trafi w gusta niejednej osoby. Ciasteczka są kruche o wyraźnym smaku migdałów i kokosu. Z poniższych składników wychodzi 8 dużych ciasteczek. SKŁADNIKI 80 g płatków owsianych 50 g migdałów 20 g płatków migdałowych 25 g kokosu 50 g cukru trzcinowego 10 g otrębów gryczanych 10 g otrębów orkiszowych 50 ml oleju rzepakowego 1 kopiasta łyżka(...)orkiszowe, płatki migdałowe, wlać olej rzepakowy i dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki zagnieść razem.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robić średniej wielkości kulki, po czym każdą spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec na środkowej półce piekarnika około 13 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i zdjąć od razu z blaszki

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania