przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:62/934)

Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 379

cynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest cynamon, często przemycam go do różnych ciast jako dodatek smakowy. W tym przepisie jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach.Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek(...)naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat.Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej15g drożdży125ml mleka1 żółtko3,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie 2 średniej wielkości jabłka1 czubata łyżka cynamonu1 czubata łyżka cukru40g masła1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanejsok z cytryny do skropienia jabłek

Smakołyki Bereniki
Ciasto francuskie ze szpinakiem 148

Wyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus4 łyżki serka mascarpone1 jajkoPrzepis:Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy nadzienie wzdłuż(...)krótszego boku i zawijamy tak aby całość została przykryta ciastem. Odkrawamy i nakładamy dalszą część nadzienia i tak do wykorzystania wszystkich składników. Następnie rulony kroimy na mniejsze części. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na papierze w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 13 minut

Emcia Pichci
ucierane ciasto z śliwkami pod kruszonką 133

sztywno, delikatnie dodajemy je do masy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do keksówki. Śliwki myjemy i przedzielamy na pół a następnie kładziemy na ciasto blisko siebie. w osobnej misce wsypujemy mąkę z cukrem i dodajemy masło. Ugniatamy w palcach masło tak aż wymiesza się z resztą składników i powstaną grudki. Gotową kruszonkę wysypujemy(...)ciasto. Ja jeszcze dodałam płatków migdałowych do smaku.  Ciasto wkładamy do pieca na około 45 minut w temp. 160 stopni.  Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić:) smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 164

łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy(...)pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

prawdziwe jedzenie
Marlenka 461

Kolejny weekend i wspólne pieczenie..Mam nadzieję, że tym razem będzie nas więcej...W ten weekend pieczemy marlenkę..pomysł na takie ciasto podsunęła Jola i z jej bloga cytuję przepis.Ja swoje ciasto piekłam wczoraj..a dziś już oddałam ...ale mam nadzieję, że jutro je spróbuję..Ciasto "jedzie" na wesele..więc zdjęcia z przekroju brak...no , chyba że na weselu pstryknę(...)kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.Składniki ciasta: 600 g mąki pszennej  120 g masła  250 g cukru pudru  3 łyżki miodu

Moje domowe kucharzenie
Ciasto do pizzy 230

Ciasto do pizzy  Ciasto, które nie może się nie udać ! :D Składniki: 4 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 1,5szkl ciepłej wody Szczypta soli 2łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz.  Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blaszę oraz podpiec 5min w 180 stopniach Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu

Bonapetit2xM
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 269

przepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli(...)Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich

bastalena
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 282

Moja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z cynamonem i gruszkami( inne owoce nie wchodzą w grę), oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie(...)jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową)     Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera

Mia Cucina Sofieta
Szybkie ciasto na maślance "jadą goście" według przepisu Ewy Wachowicz 1691

Przepis na ciasto pochodzi z książki "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je upiec. I wiecie co? Naprawdę warto! Jest pyszne, puszyste, mięciutkie i z delikatną, słodką warstwą na wierzchu. Wprowadziłam drobne zmiany - dodałam odrobinę mniej cukru, wyszczególniłam w przepisie ile jest w oryginale(...)trochę mniej wiórków kokosowych - u pani Ewy 100 gram, ja dałam szklankę, czyli około 70. No i olej w oryginale był z pestek winogron, a u mnie rzepakowy :) Ciasto jest pyszne i proste, chyba nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak :) Naprawdę warto wypróbować. Upiekłam w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cm. Składniki

Kraina Tysiąca Smaków
Norweskie ciasto z łososiem 178

przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka(...)drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno

Przysmaki Karolki
Kostka kawowa 392

Kostka kawowa to po przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie(...)masy i polewy. Efekt jest natomiast na tyle satysfakcjonujący, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie i pamiętać o wykonaniu ciasta najlepiej dzień wcześniej, jeśli robimy je na specjalną okazję czy wizytę gości.Moje ciasto kawowe zostało wykonane w formie o wymiarach 24x24cm. Kostka kawowaSkładniki:biszkopt5 jajek5 łyżek cukru9 łyżek mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki ponczu

Smakołyki Bereniki
Piernikowy sernik wg Pawła Małeckiego 761

kruszonka. Propozycja dla osób, które na święta chciałyby cieszyć się zarówno sernikiem, jak i piernikiem, oszczędzając tym samym trochę czasu i miejsce w lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie proponuje ściąć wierzch ciasta piernikowego i wymieszać go z czekoladowa posypka(...)jednak pominęłam ten krok, gdyż moje ciasto nie wybrzuszyło się jakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę wierzch, to masa serowa może namoczyć piernikowy spód.     Składniki: (na blaszkę 24x34 cm)   Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowy sernik na miodowniku 430

serniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec

https:KKuchniaMniam
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 165

wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć(...)szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy czy jakich drożdży chcesz użyć), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru

Blondynka Gotuje
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 194

Moja ulubiona tarta orkiszowa  z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750    (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju kokosowego bezzapachowego

Smaczne Zdrowe