przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:547/934)

Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru 135

suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki pieczemy około

Smakowy Raj
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 181

pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju

Smakowy Raj
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 150

ogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki można tutaj kupić. A jeśli chodzi o klopsiki pieczarkowo – jajeczne, to przepis na nie mam od Teściowej :) Ta ilość w zupełności(...)reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki

Smakowy Raj
Super prosta i szybka babka z kefirem 306

babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki Dodatkowo: 1 szklanka bakalii (tych jakie

Smakowy Raj
Włoskie migdałowe ciasteczka 139

widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze

Smakowy Raj
Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami 185

Bardzo lubię różne marchewkowe specjały, które przyrządzałam już na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta , wuzetki , tortu , czy pancakes . Teraz przyszedł czas na marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek.   Składniki: 250g miękkiej margaryny 3 jajka 1 ½ szklanki cukru(...)cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sól, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy startą marchewkę i prażone orzechy. Całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy łyżeczką nieduże ciasteczka na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi dość spore odstępy, by podczas pieczenia się nie zlepiły.   Najlepiej najpierw uformować wszystkie ciasteczka, a dopiero później przystąpić do pieczenia

Smakowy Raj
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1609

Mój ostatni przepis na  Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na

kulinarnyJa
Chleb na zakwasie 232

zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni
Komu babeczkę? 170

cukrem, wanilią, skórką i sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka.  Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem ciemnym. Za pomocą widelca należy przemieszać delikatnie zawartość foremek by uzyskać marmurek. Babeczki

Przysmaki Karolki
Ziołowe bułeczki pełnoziarniste 199

soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne, jak najwięcej 2 łyżki mleka do posmarowania Wykonanie: wymieszać mąkę z woda, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 185

Składniki Zaczyn: 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Zasmażka: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Ciasto właściwe: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody 2 1/4 łyżki soli 600 g mąki pszennej typ 650 Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy.odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Zimowy zawijaniec drożdżowy, To skomplikowane 214

wody i duś do miękkości (sprawdzaj co chwilę, czy nie trzeba dolać więcej wody i co jakiś czas zamieszaj). Na końcu dopraw solą i pieprzem. Nadzienie ma być odparowane. Ciasto jak na pizzę wg tego przepisu (tylko użyj 230 g mąki i pół szklanki wody, reszta składników bez zmian). Rozwałkuj je i przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem(...)pieczenia i podsypaną równomiernie mąką (tego specjalnego papieru nie smarujemy już tłuszczem!). Nałóż równomiernie wystudzone nadzienie na ciasto i zroluj je (możesz posmarować wierzch mlekiem). Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 20-25 minut. To skomplikowane  (2009, Nancy Meyers) powiela schemat komedii romantycznej, ale robi to z niezwykle uroczo i z poczuciem humoru. Film jest optymistyczny

Qlinarnie i Qlinarnie
116. Nieco tropikalnie czyli: tarta z mango i białą czekoladą na kruchym spodzie. 205

mieszamy. Mąkę z masłem łączymy przecierając palcami lub siekając nożem aż do otrzymania konsystencji kruszonki, kolejno dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy dłońmi aż do uzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 190*C  (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość

Symfonia Smaków
PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH 207

"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej

W kuchni Karmel-itki
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 267

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego

W kuchni Karmel-itki