przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:288/934)

Tarta szpinakowa 151

zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :)    Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)Składnik ina ciasto ; 2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania4 żółtka1 łyżeczka soli1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia150 g margarynyFarsz;450 g szpinaku siekanego z Frosty5 jajeksól, pieprz(...)czosnek do smaku1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ;Do miski dodać składniki  na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem

Sama słodycz i szczypta chili
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 375

cała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino.PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM(...)Następnie cienkim strumieniem, nieustanniemieszając, wlewam olej oraz mleko.  Porcjami dodaję sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne

W kuchni Karmel-itki
Pyszna przekąska na cieście francuskim 145

mamy piątek, czyli zaczynamy weekend! Zaprosiliśmy gości, oczywiście teraz zachodzimy w głowę jak zrobić coś z niczego i żeby jeszcze wyglądało i smakowało. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie (albo mieć w zamrażalniku), a resztę dodatków to to co mamy w lodówce. U mnie lodówka nigdy nie jest pusta więc miałam z czego wybierać. Moim hitem okazało się nadzienie(...)już niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula  Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej

cooklife
ROGALIKI ŚNIADANIOWE 131

wyrośnięcia (przeważnie wystarcza 15-20minut) Mąkę przesiać dodać sól, cukier, rozkłócone jajko,wyrośnięty rozczyn z drożdży, stopione i wystudzone masło oraz ciepłe mleko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką(...)zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok 1h). Ja zazwyczaj wykorzystuję do tego celu lekko nagrzany wcześniej piekarnik. Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie przekładamy je na stolnicę (stół) i dzielimy na równe części z każdej z nich formując kulkę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny prostokąt i zwijamy krótszy bok do siebie, lekko naciągając przy tym ciasto.  Chodzi

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI 141

kocham wszystkie ciasta drożdżowe powtarzam za każdym razem, kiedy dodaję jakiś przepis z udziałem drożdży.  Tak więc ... nie będę się już powtarzać :)))  I mimo, że jest ono ciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas.  Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Walijskie Pichcenie
RAFAELLO BEZ PIECZENIA 229

latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka :) W wielu przepisach na to ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec(...)krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto

Walijskie Pichcenie
Napoleonka 283

wymiar za dużo. Herman Hesse      No, prawie napoleonka. Przepis znalazłam tutaj. Składniki:trzcinowy cukier puder 1/2 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki mleka sojowego arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)2 łyżki oleju kokosowego (w postaci płynnej) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka, jeśli użyjemy waniliowego mleka sojowego)1/4 szklanki cukru trzcinowego (więcej(...)mniej w zależności od tego, czy mleko, którego użyjemy, jest słodzone)Przygotowanie:     Arkusz ciasta francuskiego kroimy na pół. Obie połówki obficie nakłuwamy widelcem i obie pieczemy w piekarniku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W trakcie pieczenia, gdy zobaczymy, że ciasto urosło, możemy je delikatnie przygnieść widelcem. To samo robimy po upieczeniu. Ugniatamy i nieznacznie nakłuwamy, aby było

Weganizm infantylny
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 179

lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut

Malinowe Pocałunki
Najlepsze faworki świata! 224

przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego.  Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi.  Tak pysznych i kruchych faworków nigdy nie jadłam i znając życie nigdy nie zjem.  Te są po prostu idealne.  Składniki(...)gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką cienko wałkujemy. Wycinamy długie prostokąty nacinamy je w środku

Malinowe Pocałunki
Piernik z jabłkami i orzechami 541

Dzisiejsze ciasto powstało podczas mojej wizyty w domu. Chciałam wykorzystać spadające z drzewa orzechy i pięknie mieniące się w słońcu dojrzewające jabłka. Wypiek przypadł wszystkim do gustu i stał się jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Dzięki swojej piernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto(...)olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny

Animelka Blog
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 177

mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko jajaCiasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem(...)łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko

Symfonia Smaków
rabarbarowiec z kokosową kruszonką... 132

mikserem wyrobić z 2 minutyciasto ma być gęste - do rozsmarowania tortownica 24 cm - na dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie rozsmarować ciasto na cieście rozsypać rabarbar z podanych składników zagnieść kruszonkę kokosową i rozsypać ją na rabarbarze piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczkazimne ciasto posypać cukrem pudremciasto jest lekkie

W Mojej Kuchni Lubię
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 124

mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć(...)gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao wyrobić na kruszonkę posypać nią ciasto i piec w 200C około 45 minut ciasto najlepiej piec wieczorem, aby budyń przez noc w cieście stężał smaczne, gruszkowo budyniowe ciacho.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
muffinkowa babka "kapuśniaczek"... 189

kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto forma z kominkiem silikonowa 24cm na dno formy(...)wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
babka ucierana z masą toffi,śliwką i kawałkiem czekolady... 125

całe jajka "L", miękka palma, cukier to wszystko mikserem zmiksować z 5 minut - masa będzie "zważona", ale to ma tak byćwsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto forma silikonowa 24 cm średnica z kominkiem - do formy przełożyć 3/4 ciasta i dodać na wierzch masę toffi, kostki czekolady, połówki śliwek na wierzch dać resztę ciasta i piec(...)200C około 40-45 minut - ciasto zostawić w formie do wystudzenia, aby nadzienie stężało ciasto zimne posypać pudrem cukrem, babka jest przepyszna i polecam...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię