dalej? Rozglądnęłam się po kuchni, jabłka, mam dużo jabłek, jak jabłka to musi być cynamon. Przepis wydawałby się prosty do zrobienia gdybym nie wpadła na pomysł żeby dodać do ciasta kawę. W sumie ciasta kawowe, cappuccino bardzo lubię a też już nie pamiętam kiedy je robiłam. No to teraz bądź mądry człowieku i sprostaj tym wszystkim oczekiwaniom. Dobrą chwile(...)się znaleźć. Niestety nic konkretnego nie znalazłam więc postanowiłam zmieszać kilka przepisów i zrobić z siebie królika doświadczalnego. Podstawą mojej kombinacji było tradycyjne ciasto meksykańskie które robiła mi moja babcia, z tą też nazwa mojego tworu. Może i wy się skusicie na taki eksperyment, ja polecam tym razem mi się udało:) Składniki: ( na 20 porcji): 7 jajek
ciastkarnia na kruchym spodziedodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto(...)stolnice i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości centymetra. Nakładamy równo na ciasto masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na równe kawałki i przekładamy na brytfankę.przed włożeniem do pieca wierzch smarujemy białkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieczasu, zwłaszcza jak wymyśli się coś nietypowego ale za to jaka frajda jest po skończeniu. W sumie aż szkoda czasami kroić:) Ciągle uczę się robić torty, o ile w ciastach czuję się już całkiem w porządku o tyle w dekoracji ciągle ciągle to daleka droga:) Oczywiście nie od razu Kraków zbudowano więc nie przejmuje się tylko uczę się dalej(...)dwie łyżki kakao masa: 500 ml śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe wiśnie do dekoracji Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao
ciastkarnia na kruchym spodziekarmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła(...)Wykonanie: Do miski dajemy masło i ucieramy je dodając po łyżce cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę i resztę sypkich składników. Ciasto dokładnie mieszamy i gotowe przelewamy do foremek. Nakładamy łyżkę ciasta następnie małą łyżeczkę masy karmelowej i na wierzch znowu łyżkę ciasta tak aby zapełnić połowę foremki. Pamiętajmy bowiem
ciastkarnia na kruchym spodzieprodukty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka! Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek(...)ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella (my miałyśmy specjalny ciągnący ser w kosteczkach, możliwy do zakupu w jednym z dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego Oregano do posypania Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie
Kolizje Smakówgotowego z cukierni. Być może tamte są ładniejsze, efektowniejsze, zapewne niejednokrotnie smaczniejsze, ale są „obce”. Nie są naszymi tortami przygotowanymi we własnej kuchni z dbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone
Kolizje Smakówmistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz: 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi(...)Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy
Kolizje Smakówchleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki..Bułki szwajcarskie są nacinane w kształcie krzyża takiego jak na fladze...ja dodatkowo posypałam kilka ziarenkami, ale to nie jest konieczne.Bułeczki są mięciutkie ..pycha..polecam(...)rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią
Moje domowe kucharzeniesól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem(...)mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso z indyka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka z ciastem i cynamonem :) Coś prostego i szybkiego dla fanów jabłek :D Składniki: 1 ½ szkl mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3zółtka jaj ½ kostki masła 10 jabłek Cynamon mielony Cukier Wykonanie: Mąkę, żółtka, proszek, masło i 2 łyżki cukru wymieszać Uformować ciasto w kulkę i włożyć na 1godz do zamrażalki Jabłka wydrążyć (by nie było ogryzki i pestek) oraz odciąć(...)górną część jabłka(malutko) Ciasto wyjąć z zamrażalki i zetrzeć na tarce Blaszę wysmarować masłem Wysypać ciasto i podpiec w 180 stopniach przez 15min Do środka jabłek włożyć ciasto Cynamon wymieszać z 2łyżkami cukru i posypać tym jabłka Piec w 180 stopniach przez 20 min Bon apetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMżółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota kuchennego). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość(...)czasie wstawiamy miskę do lodowóki na przynajmniej 3 godziny (ja wstawiłam na całą noc, gdyż zaczęłam robić ciasto dopiero późnym wieczorem).Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na 1 centymetrowy placek. Przy pomocy szklanki wycinamy pączki i odkładamy na posypany mąką blat. Resztki ciasta pozostałe po wykrawaniu ponownie zagniatamy i powtarzamy cały proces od początku i tak do momentu
W mojej holenderskiej kuchniużyć, by kontrolować temperaturę. Ma nie przekroczyć 37 stopni.Powstały rozczyn przelewamy do większej miski. Dodajemy do niego mąkę oraz sól i przy pomocy miksera lub robota kuchennego wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu będzie ono dość lepiące, ale nie ma co się martwić bo takie ma właśnie być.Miskę w wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją obiętość. Straci też swoją lepkość, a co za tym idzie, będzie łatwiejsze w dalszej obróbce.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Posypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich formujemy wałek. Końce z jednej strony łączymy ze sobą i podwijamy pod spód
W mojej holenderskiej kuchnideser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu.Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff... pomysłałam sobie, cóż to wogóle(...)Wracając do domu zahaczyliśmy o supermarket w którym zaopatrzyłam się w niezbędne produkty, a po powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów.Potrzebujemy (na 4 porcje):- 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm)- 1 jabłko- garść rodzynek- łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów- łyżeczka cynamonuNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy
W mojej holenderskiej kuchnirozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche dodać nieco więcej wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią(...)odstawić na 2 godziny.Po upływie czasu, ciasto wyjąć na oprószoną mąką blat, podzielić na 8 -10 części i pozostawić na 5 minut. Następnie z każdej części uformować zgrabne owalne bułeczki. Wszystkie ułożyć na blaszce i ostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie drewnianym patyczkiem (rączką od łyżki ) w każdej zrobić wgłębienie, przyciskając patyczek prawie do spodu (starając się przy
Moje domowe kucharzenie