się sztywnej piany. Cóż, Blondynka :) Przecież ten pojemnik, nie ma sitka jak typowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę o wiele wyżej. Ciasto na naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku. Bez skrupułów umieściłam wszystkie składniki bez uprzedniego wymieszania, mąki, wodę, jajko, roztopione masło. Chwilę potrząsałam pojemnikiem(...)miła niespodzianka. Ciasto wymieszane idealnie. Nie było potrzeby użycia miksera. Poza tym spodobało mi się, że ciasto zamknięte pod szczelną pokrywką mogłam umieścić w lodówce. Dodatkowo miałam mniej mycia :) Tylko pojemnik, żadnej miski, mieszadeł i w ogóle. Dodatkowo ciasto wylewałam sobie bezpośrednio z pojemnika na patelnię. Zadowolona. MOJE PLUSY: duży i o idealnej jak dla mnie średnicy, dzięki której
Blondynka Gotujedietetycznych zasad :) Jak to się mówi - przy weekendzie wszystkie grzeszki są dozwolone. Podobne pierożki można spotkać w gruzińskich restauracjach, lecz pod nazwą Chinkali. Tamtejsze pierożki różnią się farszem i ciastem, natomiast w kuchni orientalnej takie pierożki pojawiają się pod innymi nazwami - różnią się jedynie farszem, ale nie ciastem. Nepalskie pierożki gotowane na parze SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego(...)cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego - 1 suszona papryczka chilli - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka rybnego - 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków" NA CIASTO: - 1 szklanka mąki pszennej - pół szklanki mąki ryżowej - pół szklanki wody - szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy
Zainspiruj się kuchniąskorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto:200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli, 170 ml letniej wody. Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone(...)drożdże. Wymieszać je z 70 ml letniej wody i zasypać delikatnie mąką. Odstawić na 10 min. Po tym czasie dolać olej i 100 ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy. Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku
Z miłości do słodkościserowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt:3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec ok. 25-30min w temp. 170st-180st. Ostudzić. Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 750g truskawek, 1/2 cytryny
Z miłości do słodkościbiałko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy ciasto na blat, dla pewności zagniatamy kilka(...)poparzenia się lub zestresowania, kiedy będziemy musieli na szybko zrzucić jedną partię pierniczków, żeby kolejna mogła trafić do piekarnika. Z naszej kulki w lodówce odcinamy 1/4 ciasta, którą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy pierniczki foremkami lub od biedy kubkiem o cienkim brzegu i pieczemy przez 15 minut. I tak w kółko z resztą ciasta
sama złodyczdałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane) Wykonanie: W misie robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól i zakwas. Wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie rozłożone w cieście. Dodać gorące masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę podrosło. Ciasto
Sto kolorów kuchniwypełniał ponad połowę wysokości rondelka, ponieważ pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej podgrzewamy ok. 3 min – aby sprawdzić czy nagrzał się dostatecznie, wrzućcie do niego pół łyżeczki ciasta – jeśli olej dookoła pączka pieni się i skwierczy, a ciasto szybko nabiera złocistego koloru, czas zabierać się za smażenie. 5. SMAŻENIE PĄCZKÓW (10 min): na odpowiednio rozgrzany olej wrzucamy kolejno po łyżce(...)stołowej ciasta. Robimy to zdecydowanym ruchem, tak aby cała porcja ciasta od razu wpadła do oleju. Smażymy je po ok. 30-60 s z każdej strony i obracamy na drugą stronę widelcem lub łyżką cedzakową gdy nabiorą mocno złocistej barwy. Pamiętajcie, aby nie wkładać do oleju zbyt wielu pączków na raz – obniży to jego temperaturę i pączki nim nasiąkną. Jeśli
Nerds Kitchenkrajów śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini(Tomatokeftedes) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepisu na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego(...)wyciekającym sokiem). Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do pomidorów. Dodaj cynamon, posiekane zioła i proszek do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto na 1 godz. do lodówki. Smaki się przegryzą, a cebula zmięknie. Przechodzimy do smażenia - na patelni
Chilli Czosnek i Oliwazwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, jajko oraz ciepłe mleko(...)rozpuszczonymi drożdżami. Z całości wyrobiłem ciasto, które odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroiłem kajzerki w kostkę o boku około 1 cm i leciutko podsmażyłem ją na maśle, aby była lekko chrupiąca. 5 cebulek szalotek pokroiłem w piórka, drobno posiekałem również 2 ząbki czosnku. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki. Na głębokiej patelni rozpuściłem niewielką ilość
Wyprawy kulinarneinaczej. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu pieczywa, dlatego jestem bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody(...)dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł. Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimiwedług Hamelmana z książki "Chleb "Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę:110g mąki chlebowej110g mąki pszennej razowej140g wody1/8 łyżeczki drożdży instantWszystko razem wymieszać, jeśli masa
Mia Cucina SofietaPiekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu. W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem(...)kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone budynie. Mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodziedalej? Rozglądnęłam się po kuchni, jabłka, mam dużo jabłek, jak jabłka to musi być cynamon. Przepis wydawałby się prosty do zrobienia gdybym nie wpadła na pomysł żeby dodać do ciasta kawę. W sumie ciasta kawowe, cappuccino bardzo lubię a też już nie pamiętam kiedy je robiłam. No to teraz bądź mądry człowieku i sprostaj tym wszystkim oczekiwaniom. Dobrą chwile(...)się znaleźć. Niestety nic konkretnego nie znalazłam więc postanowiłam zmieszać kilka przepisów i zrobić z siebie królika doświadczalnego. Podstawą mojej kombinacji było tradycyjne ciasto meksykańskie które robiła mi moja babcia, z tą też nazwa mojego tworu. Może i wy się skusicie na taki eksperyment, ja polecam tym razem mi się udało:) Składniki: ( na 20 porcji): 7 jajek
ciastkarnia na kruchym spodziedodajemy masło. Grzejemy mleko aż do momentu roztopienia masła. Ściągamy mleko z pieca i dodajemy drożdże, mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy jajka a na koniec mąkę. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy nie będzie się lepić do ścian naczynia. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto(...)stolnice i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości centymetra. Nakładamy równo na ciasto masę makową i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na równe kawałki i przekładamy na brytfankę.przed włożeniem do pieca wierzch smarujemy białkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie