pojemnika przekładamy do wafelków. Nakładamy na nie puszysty serek i owoce które na początku odłożyliśmy, a także listki mięty czekoladowej. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaziemniaki. Bób odcedzamy i obieramy. Kiedy parowar się wyłączy przekładamy ziemniaki na talerz, posypujemy je koperkiem i kładziemy na nie bób. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaTadeusz. Czy nie był to piękny prezent na Dzień Dziecka? :) Powoli wracam do życia, również do blogowania. Jak Wam kiedyś wspominałam, udało mi się przed porodem przygotować kilka smakowitych przepisów, które teraz będę publikować. Zacznę od dania ze szparagami, na które sezon powoli się kończy. Jakiś czas temu kupiłam sobie wreszcie upragnioną patelnię żeliwną, na której mogę smażyć, a potem(...)także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę na drugą stronę przy pomocy dużej pokrywki, jak opisałam to w przepisie na prowansalski omlet z boćwiną . Frittata ze szparagami i kozim serem przepis własny Składniki: pęczek szparagów 6 jajek 2 łyżki śmietany 2 cebulki dymki 100 g koziego sera 2 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwamoczopędne i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, a w upalne, letnie dni to jest bardzo ważne. Ten lekki napój, jest dobry na każdy dzień! Polecam też przepis na kasze manną z czereśniami. oraz inne Przepisy na koktajle i napoje. Przepis na koktajl z czereśniami bez cukru: 1 szklanka wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki kostek lodu 1 szklanka jogurtu naturalnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj kolejna próba czegoś nowego a co często robi moja małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji(...)widzę że muszę zaopatrzyć się w kolejną „zabawkę” bo taki palnik nawet często przewija się w przepisach No to co – najpierw tradycyjnie składniki Budyń: - 170g cukru - sok z 2 cytryn - 110g masła - 2 jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki
Kuchenne Wariacjeturniej wypieków” natrafiłem na stronę jednego z uczestników tego programu – Twardego Szparaga (tak nawiasem to przyznam, że niezła nazwa bloga – taka „chwytliwa” ), gdzie znalazłem przepis na eklerki. Jako, że je bardzo lubię (podobnie jak muffinki i makaroniki – hym… oraz inne słodkości ) to postanowiłem że spróbuję swoich sił Składniki: Ciasto: - 125g mąki pszennej - 200g(...)łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm. Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło i wlałem mleko, a następnie gotowałem aż do momentu rozpuszczenia masła. Kolejnym krokiem było dodanie soli i cukru. Kiedy cukier i sól wymieszały się
Kuchenne Wariacjezdjęciach i/ lub filmie, bo będzie co wspominać. Czekam na relację zorganizowanej przez Ciebie imprezy. Pamiętaj jest impreza, są straty (szczególnie podczas Kinderballu :) ) Bawcie się dobrze! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytroku w sezonie owocowym staram się zrobić chociaż jedno nowe ciasto z rabarbarem. Oczywiście bardzo się przykładam, żeby wynaleźć zawsze jakiś ciekawy przepis. Całkiem niedawno wpadłam na przepis - który rozpoczynał się słowami "to jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam" - no i jak tu było się oprzeć po takim wstępie? :) Po zrobieniu tego ciasta - potwierdzam(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto (fot.4) i piec dalej przez około 25 minut w temperaturze 160°C. Źródło: domowe-wypieki.pl drukuj przepis
Świat Ciastaweekend brałam udział, we wspólnym pieczeniu "Wypiekanie na śniadanie", zabawa, która odbywa się na facebooku. Temat "drożdżówki z serem" Zabawę zorganizowali Paweł i Madzia klik . Jeden przepis, 3 dni czasu na wypiek, więc w weekend w nie jednym domu zapachniało cieplutką, słodką, puszystą drożdżówką z serem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn(...)wypiekaniu brały udział : Paweł Chleby info. Bożena Moje domowe kucharzenie Iza Smaczna pyza Joanna Różowa kuchnia Zuzanna Gliko Alina Ala piecze i gotuje Paulina Czarna oliwka Joanna Grunt to przepis Kasia Mia cucina Magda Z miłości do słodkości Ela W poszukiwaniu Marzena Kulinarne Szaleństwa Maniusi Ewelina Stylowa kuchnia Nina Gotuj - sam Kasia Rozważania o kuchni i nie tylko Danuta Moje
Basia w kuchniJest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż(...)wiem kto jest jest pierwotnym autorem tego przepisu, ani nawet czy taka konkretna osoba istnieje, to jednak jeśli ktoś taki jest – należy mu się duże uznanie za świetny pomysł. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu. Długo trwa zaprawianie mięsa (kilka dni), choć to akurat „robi się samo”. Bardziej trzeba się „nabiegać” nieco później – w gruncie
Kulinarna Pokusapodajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny jest wołowina lub baranina, więc będą to klopsy wołowe. Choć(...)sposób przygotowania i podania zdecydowanie „spolszczyłem”, to jednak składniki w zasadzie zgadzają się zarówno z pierwotnym przepisem, jak i tym co wiemy w ogólności o kuchniach południowo-wschodniej Europy czy Azji Mniejszej . Dlatego też otrzymamy potrawę podaną w dość dobrze znany nam sposób, ale o dużo bardziej oryginalnym dla nas smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa
Kulinarna Pokusazdrowo i „bogato”, a specyficzna kombinacja daje oryginalny smak. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, w dodatku łatwa i szybka w przyrządzeniu. Co prawda nie spełnia naszych kryteriów „ przepisu na szybki obiad ”, ale nie rozmija się z nimi zbyt mocno i czas zdecydowanie nie powinien być tu dla nikogo wymówką A jeśli dodać jeszcze to, że taka zupa odpowiednio(...)połowie z własnej roboty bulionu drobiowego, a w połowie z kostkowego. Jedyne o czym musicie pamiętać to okoliczność, że bulion z kostki jest zwykle dość słony – patrz uwagi pod przepisem. Jest to również jedna z tych potraw, gdzie duże znaczenie ma kolejność dodawania składników. Wynika to z faktu, że każdy z nich różni się dość znacznie czasem gotowania od pozostałych
Kulinarna Pokusasię jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości, bo jeśli już jemy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogólności, to akurat wątróbka należy do stosunkowo najzdrowszych opcji z tego asortymentu. Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak(...)jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić się o dodatek ogórka konserwowego obok (zamiast?) kiszonego. Jest to też kolejny przepis, w którym wszystkim dbającym o zdrową dietę „przypominamy” o pęczaku. Choć tak naprawdę możemy taką wątróbkę podać z dowolną ulubioną kaszą, albo i w ogóle bez zewnętrznych dodatków. Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno
Kulinarna PokusaPrzez 15 dni trwania konkursu, przepisy na pocztę otrzymywałam i na bieżąco z nimi się zapoznawałam. Pierwsze składniki i sposób przygotowania czytałam, a później zdjęcia oglądałam. Te co od razu mi się spodobały w oddzielnym folderze „lądowały”. Z 90 przepisów jakie otrzymałam 30 wybrałam, które kolejny raz czytałam i tu już problem miałam, bo wszystkie były apetyczne, a zdjęcia fantastyczne(...)właśnie one mnie oczarowały. To co wybrałam to są moje smaki kulinarne, ciekawe, niebanalne. Sama próbuję mieszać smakami i bawić się przyprawami, dlatego takie oto przepisy wybrałam, co w samym opisie się rozsmakowałam. Z chęcią je kiedyś wypróbuję i na blogu opublikuję. Za wspólną zabawę wszystkim Wam dziękuję, Panią Anię z Firmy MPM http://mpm.pl
Moniki SmakołykiCiastka owsiane z rodzynkami Tak jak przepis na ciastka orkiszowe z żurawiną powstały na bazie przepisu z książki : „ Smaczne prezenty „ Joanny Góźdź. Tym razem bliżej oryginalnego przepisu. Ciastka są słodsze niż te z żurawiną. Moim zdaniem obie wersje są smaczne. Składniki : Pół szklanki mąki pszennej typ 550 Szczypta proszku do pieczenia Łyżka otrąb pszennych 1 małe jajko
apetytnapieczenie