przepis - 33114 przepisów (strona:712/2208)

Krem z pieczarek 140

Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego

Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 179

Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu

Cooking Monster
Botwinka z mlekiem kokosowym 168

Stragany uginają się od pęczków botwinki o hipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) ,  pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 178

Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku(...)pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka "L") 200 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Pianka

Moje Qulinaria
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 304

Drożdże wystarczy zasypać odrobiną cukru (wystarczy łyżeczka), rozetrzeć lekko. Pod wpływem cukru drożdże powoli "rozpuszczą się". Do takich drożdży wlewam odrobinę ciepłego mleka lub wody, w zależności od przepisu. Wsypuję łyżkę lub dwie mąki (pszennej oczywiście), mieszam i odstawiam pod przykryciem aż do podrośnięcia. (Zaczyn powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany.) Jeśli używamy drożdży suszonych, wtedy nie trzeba przygotowywać zaczynu(...)ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję tego sposobu. Jeśli ciasto będzie wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 218

chleb, usiąść w trakcie pieczenia przed piekarnikiem, i patrząc na piekący się chleb wąchać, wąchać i jeszcze raz wąchać :) Czym się różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się(...)ostudź na kratce. Chleb wyrasta w foremkach. Wyrośnięty chleb w foremkach. Teraz - jazda do piekarnika! Chleb upieczony, w foremkach. Chleb upieczony, wyjęty z foremek. Rzut oka na miękisz Przepis zaczerpnięty z blogu Smaki i Aromaty . Chleb ziołowy upieczony był na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Konwalie w kuchni

Grahamka, weka i kajzerka
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 195

urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu! Specjalnie dla Was przepis już dziś na blogu byście mogli wykorzystać go na Walentynki*! Składniki (potrzebujemy 4 blachy

Mango Papaja
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 176

okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool , w których brałam udział w grudniu. Niezmiernie ucieszyłam się, kiedy kilka dni temu otrzymałam maila z recepturą na tę wyjątkową pizzę. Korzystając z tego, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy(...)postanowiłam ją upiec i podzielić się z Wami przepisem.  PIZZA NEAPOLITAŃSKA wg. Marco Ghia Składniki (ciasto na 6 placków pizzy) 900 g mąki 500 g wody o temperaturze pokojowej 20 g soli 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych) Wodę z 250 g mąki wyrabiać przez 2 minuty. Przykryć i pozostawić na około pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 142

można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki, jak zrobić to krok po kroku, znajdziecie nie tylko w opisie wykonania, ale również w galerii zdjęć przepisu. Nie zastanawiajcie się dłużej nad ich zrobieniem. Wasze „Drugie Połówki” na pewno ucieszą się, gdy uraczycie ich taką drożdżówką i gorącą kawą np. podczas walentynkowego śniadania :) Składniki (na 10 sztuk(...)mleka cukier perłowy (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru (odejmując ją od 4 łyżek cukru, które są w przepisie) oraz 1 czubatą łyżkę mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło

MyCookBook.pl
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 267

dodać apetyt. Uważam jednak, że świeżo sparzone z korzennymi przyprawami krewetki podane ze zrobionym od podstaw sosem mogą być naprawdę pyszne. Shrimp Cocktail to klasyk wśród amerykańskich przepisów na „apetizers”. Nadal traktowany jest jako obowiązkowy w menu kasynowych restauracji Las Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę(...)ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka plasterków do dekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki

Jem więc Jestem
Szybka pasta kanapkowa z wędzonego tofu 139

jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku pyszna! Warto mieć taki przepis w zanadrzu!  Składniki: - 1 kostka wędzonego tofu POLSOJA - 1 pieczona papryka (czerwona, można pominąć) - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju (u mnie z prażonych nasion sezamu) - 1 łyżeczka

Be Fit Be Strong
Cakepops - reniferki 161

pieczenia. Całą rodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia" dla chcących zaskoczyć gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady(...)łam czekoladowym pisakiem, ale można to zrobić za pomocą roztopionej czekolady. Również oczy można wykona ć z czekolady lub z gotowych cukrowych cukierków . Życzę dobrej zabawy przy ozdabianiu! Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 szt. ciasteczkowych lizaków, w zależności od tego jakiej wielkości kulki utoczymy. Przepis zaczerpnęłam z serwisu www.kotlet.tv , z malutkimi zmianami

Mania Wypiekania
DOMOWA MASA MAKOWA 173

Dziś podaję Wam przepis na domową masę makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :)  Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia(...)przysporzy Wam żadnych trudności, a z podanej ilości składników wychodzi jej naprawdę sporo! Wszelkie istotne uwagi dotyczące masy makowej zawarłam pod przepisem, także warto doczytać do końca :) Taką masę możecie spokojnie przechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik gotowany na cieście miodowym 765

Sernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym . Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.  Do zrobienia sernika koniecznie(...)placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić po całej jego powierzchni, piec w 180 stopniach około 15 minut , pozostawić w formie do ostudzenia - gotowe blaty ostudzić, zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika, można

Smakołyki Bereniki