Zamiast tradycyjnego sernika tym razem postanowiłam zrobić jego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :)Składniki:na spód- 1 opakowanie herbatników (200 g)- 100 g masłamasa serowa- 1 kg zmielonego sera białego - 5 jajek- 1 szklanka cukru pudru- 1 cukier waniliowy- 1 kostka masła - 5 bananówPrzygotowanie:Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy nią foremki
Zainspirowana w kuchniWielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec
Ratunku obiadCoś mam ostatnio pecha do wypieków... Nie wiem czy to kwestia zamyślenia i rozkojarzenia, robienia ich w biegu? Wczoraj zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej do sernika i nie wyszedł... moja wina (i francy, która mnie wkurzyła i byłam rozkojarzona). Dziś zabrałam się wreszcie za marchewkowe muffinki, które chodziły za mną od dawna. Przepisu szukałam w internecie, no i niestety wybrałam jeden
Kraina Tysiąca Smakówprosił o białe Święta? Przyznać się! Zakochałam się w babkach... od tej pory nie będzie na blogu innych wypieków ;) A tak poważnie, to myślę o serniku wiedeńskim na Wielkanoc... będziecie chcieli przepis? Tymczasem babka pomarańczowa... pyszna, wilgotna... z delikatną nutką pomarańczy. Jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny pomarańczowy aromat, wystarczy dodać więcej startej skórki. A do "kompletu" pomarańczowy lukier
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca SmakówJest rabarbar!!! Hurra! Crumble, to obok deserów z jogurtem greckim i serników czekoladowych, moje najulubieńsze słodkie danie:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPierwszy mój sernikobrownies okazał się rewelacyjny, więc postanowiłam kontynuować temat :) Tym razem zrobiłam z dodatkiem kokosu wzorując się znów na przepisie Majany Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyMyślałam o serniku, bo już bardzo dawno żadnego nie piekłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto nad ciastami! I choć moje niepodobne do pierwowzoru, bo w trakcie przygotowywania zmieszałam wszystko dokumentnie i łatki nie wyszły, to jednak smak wynagrodził wygląd! Boskie
Zdrowa Kuchnia SowyKulki mrożone to świetny patent na coś słodkiego, po co w każdej chwili można sięgnąć do zamrażalnika i za moment delektować się porcją delicji. Albo poczęstować
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj minęły 2 lata od pierwszego mojego wpisu na blogu:) O pierwszej rocznicy właściwie zapomniałam, ale druga to już poważna sprawa (nie sądziłam, że tak długo
Zdrowa Kuchnia SowyTo już 4 lata odkąd prowadzę tego bloga! Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyWieczorową porą mam dla Was przedostatni już walentynkowy przepis ( jutro jeszcze jeden i koniec tych serduszek ).Musicie wybaczyć jakość zdjęć, zmuszona byłam
kolorowotorcikowojednak delicja !Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki:300 g mąki pszennej30g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1 szkl. mlekadodatkowo:jabłkobanancukier puderolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Mleko lekko
kolorowotorcikowoPiernik chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Może poza niezniszczalnym sernikiem, który jest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu
Pasja Smaku