łyżka cukru trzcinowego 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych aromat rumowy Sernik: 400g serka homogenizowanego naturalnego 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka przyprawy do sernika (można ominąć) 1 łyżka mąki aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Ciasto fasolowe: Wszystko wrzucamy do misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy(...)natłuszczonej keksówki. Sernik: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do piernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy nie zbyt długo. Kolejno do masy serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe
Truskawkowa FiestaSerniki uwielbiam i serniki to mój konik. Upiekłam ich mnóstwo, zajrzyjcie tutaj [ klik ] ale tego z konfiturą paprykową nie miałam okazji a teraz powiem że jest smakowy, lekko wytrawny ale pyszny. Polecam wszystkim smakoszom serników, naprawdę warto go spróbować. Sernik paprykowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny z serników tak pysznych, że nie można poprzestać na jednym kawałku. Sernik z mocnym cytrynowym aromatem, z delikatnymi makowymi piegami:) Zainspirowałam się tutaj . Sernik jest rewelacyjny; wizualnie i smakowo. Jest łatwy w przygotowaniu, trzeba jednakże rozłożyć pracę na dwa dni. składniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu(...)pokojowej) włożyć do misy miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód. Blaszkę przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec sernik równą godzinę. Po upieczeniu jeszcze godzinę zostawić ciasto w środku, następnie wyjąć, wystudzić, odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia: serek zdjąć z gazy, dodać cukier puder
6niebonowość: czekoladę karmelową, i nie mogłam jej się oprzeć. Na targu kupiłam rabarbar, i stwierdziłam, że to będzie połączenie idealne. Nie pomyliłam się; słodki, kremowy, rozpływający się w ustach sernik i kwaskowy mus rabarbarowy, to naprawdę wyśmienity duet. Oczywiście, zdjęć nie zdążyłam zrobić. Postanowiłam więc ten smak odtworzyć po powrocie do Danii (przezornie zaopatrzyłam się w kilka tabliczek bajecznie(...)się skończył. Na szczęście na swoją kolej czekają słoiczki wypełnione letnimi smakołykami, a wśród nich znajduje się również czerwona porzeczka. Aktualnie moim jedynym problemem jest zdecydowanie, która wersja sernika smakuje lepiej... Karmelowy sernik z czerwoną porzeczką Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) spód: 125 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLidla”. Książkę tę dostałam od przyjaciółki Sylwii, która wiedząc, że prowadzę bloga kulinarnego specjalnie dla mnie uzbierała punkty i zrobiła mi wspaniały prezent. Dziękuję Sylwio :-) A wracając do wypieku, sernik jest tak wspaniały, że rozpływa się w ustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis(...)włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu, sernika można posypać cukrem pudrem Smacznego
Na słodko lub wytrawnieserka mascarpone nie podwajałam, byłoby to samobójstwo kaloryczne;) Składniki: Na spód 65 g gorzkiej czekolady ( roztopionej ) 65 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 1 jajko 40 g mąki Sernik 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki(...)floresy. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110 o C - nie otwierając piekarnika i piec dalej około 90 minut, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić po ok. pół godzinie, po kolejnych kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić na noc do lodówki
Kubki smakuSernik Snickers Bardzo łatwa i szybka wersja sernika, i to jakiego...z dodatkiem kajmaku, solonych orzeszków i czekolady. I wszystko utopione w serze, ułożone na warstwie herbatnikowej, i oblane słodkim kajmakiem... Składniki: spód: 160 g herbatników 70 g masła 1 łyżka cukru pudru masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego 2/3 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru opakowanie(...)minut. Po upieczeniu sernik studzimy. Pozostałą masę kajmakową w puszce podgrzewamy w rondelku z wodą, aż masa przybierze formę polewy i polewamy tą polewą wierzch ostudzonego sernika. Snickersy tniemy w plasterki i dekorujemy wierzch sernika. Całość chłodzimy w lodówce. Smacznego
na moim stole...laska wanilii 200 g śmietany 18% Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Lukier: pół białka 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość).Dodajemy śmietanę z serem na przemian.Wsypujemy budyń waniliowy(...)tortownicy 24 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej( dodatkowa blaszka z wodą na dnie piekarnika). Pieczemy w 230 stopniach koło 15 minut,teraz zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze godzinę.Sernik upieczony zostawiamy w piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy . Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia
Różowa kuchniaPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki: (składniki na tortownicę o średnicy 28cm) 950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego) 250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik
Pyry na GazPrzepis pochodzi z książki Deutsche Küche, którą mam przyjemność mieć w swojej domowej biblioteczce :) Zainspirowana postanowiłam dziś zrobić sernik. Wzorując się na przepisie wprowadziłam małe zmiany. Odkąd pamiętam zawsze uwielbiałam serniki w każdej postaci. Tutaj niestety nie mam szczęścia(...)trafić na typowy twaróg. Mimo to dla chcącego nic trudnego. I tak oto powstał- Przepyszny, domowy sernik, który swoim cudownym zapachem, moze przyprawić o zawrót głowy :) Zapraszam! Sernik z płatkami migdałowymi. Składniki: ciasto: 200g mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia masa serowa: 0,5kg chudego twarogu 150g cukru
Tagebuch po polskuSernik jest delikatny, puszysty...idealny. To najlepszy sernik jaki jadłam (a jadłam sporo różnych, gdyż uwielbiam serniki!). Wypróbujcie przepis na święta. Gwarantuję, że będzie wszystkim smakować. Czytaj więcej
Ana Mari's worldczerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie. Sernik wyszedł kremowy, dość ciężki i sycący; niestety: spód, na początku chrupiący, z czasem łapie wilgoć i mięknie. Sernik jednak nie traci na smaku: nadal ma się ochotę na więcej. To jak, skusicie się...? Sernik dyniowo-pomarańczowy na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód. Blaszka może być większa bo też już robiłam, wtedy sernik jest troszkę niższy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę ,im lepiej utrzemy tym bardziej nam sernik wyrośnie :) zmniejszamy obroty i kolejno dodajemy śmietankę , kaszę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia , dalej mieszając dodajemy ser . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i łączymy pianę(...)jeszcze jest mokry w środku dlatego warto sprawdzać bo nie każdy piekarnik piecze tak samo . Nie przejmować się , że ciasto wyrasta i pęka :) Po wyjęciu jak to sernik trochę opadnie ale taki urok prawdziwych serników , w smaku jest pyszny . Po wierzchu można posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi . Smacznego
Wypieki Renepokrojone truskawki. Wymieszać. Wylać odrobinkę na biszkoptowy spód, tak żeby leciutko zakryć biszkopty. Wstawić na 10 min do lodówki. Wylać resztę masy truskawkowej, wstawić do lodówki na dwie godziny. Sernik(...)wyjąć, wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki np. na 1 godzinę. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną małą gwiazdką. Na serniku wycisnąć rozetki, w każdą rozetkę włożyć umytą i osuszoną truskawkę (bez odrywania szypułki). Deser przechowywać w lodówce. *jeżeli używamy truskawek z kompotu zamiast wrzącej wody może być wrzący kompot
moj przepis na