zmiksować na gładką pastę. Dodać usmażoną cebulkę, drobno pokrojone śliwki, majeranek i przyprawy. Zmiksować wszystko razem przez krótką chwilę, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Pastę smarować grubo na chlebie i podawać z kiszonym ogórkiem :) Inspiracja: Food2
Kto ugości moich gości?rodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich
Smaczne ZdroweLibanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich . Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej . Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane
Sama słodycz i szczypta chilidowolnym momencie i dowolnym miejscu. Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco
Grunt to przepis!jogurt i sól ,może jeszcze trochę cierpliwości ,bo od tego ile czasu jogurt spędzi na sicie zależy jego jakość .Już po kilku godzinach odcedzania otrzymamy serek do smarowania chleba .Po dwóch dniach ser idealny do pieczenia sernika .Potrzymany odrobinę dłużej stanie się ostrzejszy i kwaśniejszy w smaku i taki najbardziej nadaje się na kuleczki obtaczane w ulubionych przyprawach i zalanych
Ladylaura.usiąść przy stole i zjeść śniadania. O wiele prościej jest znaleźć moment na popijanie koktajlu, nawet w pośpiechu, pomiędzy tuszowaniem rzęs a szukaniem zagubionych dokumentów. Karob, inaczej zwany mączką chleba świętojańskiego, w krajach południowych jest znany i używany od kilku tysięcy lat. Jest wszechobecny na małych bazarkach, gdzie sprzedaje się go w postaci strąków do żucia, które są tam słodkim
Roślinna - blog wegańskipodzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem. Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis na ten chlebek już niedługo ukaże się w nowym numerze Małopolski Apetyt - Magazyn blogerów kulinarnych. Smacznego
Miksturownikkwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie
Stare Garytradycyjna potrawa z kuchni meksykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem". Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania. Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 sztuki czerwonej papryki 2 małe cebulki 1 ząbek czosnku 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych
UgotowaćDomowe smarowidło - idealne z kiszonym ogórkiem i kromką razowego chleba. Składniki: 300-400 g pokrojonej słoniny bez skóry 1 cebula jabłko sól, pieprz suszona bazylia Do garnka dodać słoninę i podgrzewać ją na małym ogniu. W międzyczasie jabłko umyć, obrać i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Gdy słonina rozpuści się (a także pojawią się skwarki
UgotowaćTerrina łososiowa to przekąska na zimno, która idealnie pasuje do kromki chleba. Taką przystawkę możecie podać na śniadanie, kolację czy imprezę wśród grona znajomych . Składniki na 2 mniejsze terriny: 300 g wędzonego łososia 1,5 serka chrzanowego 1/2 sztuki ogórka pęczek koperku 1/2 sztuki cytryny sól, pieprz do smaku 1. Na samym początku 200 g łososia pokroić
UgotowaćJeśli nie lubicie sklepowych wędlin to polecam przygotować schab, który idealnie pasuje na kromkę chleba. Aromatyczny, lekko pikantny i bardzo smaczny. Składniki: 1 kawałek schabu (około 700 g) 1 ząbek czosnku sól pikantna mieszanka pieprzów papryka słodka (+ewentualnie ostra) bazylia suszona 1 łyżka oliwy bądź oleju Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstawić na 1-2 godziny
UgotowaćOgórki małosolne - są pyszne na chleb z wędliną, do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków. Składniki na jeden 1 l słoik: 8-9 sztuk ogórków gruntowych kwiat kopru 2 liście winogrona kilka listków z wiśni 4 ząbki czosnku
Ugotowaćmalinowe 1 serek capri typu włoskiego sól pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek świeży koperek Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ja do krojenia użyłam noża do chleba i według mnie jest to najlepszy nóż do krojenia bardzo dojrzałych owoców lub warzyw. Serek capri także pokroić w plastry. Oliwę z oliwek wymieszać z odrobiną soli, pieprzu i posiekanym
UgotowaćPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała