warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czere
Smakołyki BerenikiDzisiaj było wreszcie troszkę chłodniej i postanowiłam coś upiec. Dawno przymierzałam się do tego ciasta, aż w końcu przyszedł ten dzień, że jest. Ciasto rafaello na biszkopcie z mąką kokosową. Krem z białą czekoladą. Składniki: Ciasto: 8 jajek 6 czubatych łyżek mąki kokosowej (można zastąpić pszenną lub migdałową) 1 szklanka cukru Krem 400 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki
O kuchni z uczuciemwiększą ilość zdjęć tych słodkich propozycji, które już tam gdzieś się kurzyły, tak więc mała odskocznia od reszty i kilka propozycji trafiających idealnie w pogodę za oknem :) Tort chałwowy (biszkopty nasączone kawą, przełożone cappuccino kremem z mascarpone i chałwy, z malinami i większą ilością chałwy) Cukiniwo-bananowy chlebek, z daktylami, białą czekoladą i jagodami goji bananowe lody jogurtowe z morelami
More food, love and dreamsbrzoskwinią. Znalazłam w zamrażarce jeden blat biszkoptowy bo czasami tak mam, że jak upiekę to kroję go na placki i mam wtedy gotowy na takie własnie szybkie desery. Oczywiście biszkopty trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć folią spożywczą i rozmrażać też w folii. Potem tylko wystarczy ubić śmietanę, dać dowolne owoce i deser gotowy. A zważywszy na ostatnie upały to nie musimy
Ewa w kuchnibędą miękkie. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i cukrem. Zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do przetartych porzeczek, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Można podawać z grzankami, biszkoptami... . Ja podałam z sorbetem wiśniowym. szkło
królestwo garówPierwsze letnie słoneczne smaki to cytryna i jagody (u mnie są już w warzywniaku! :)). Dziś postawiłam na ciasto ucierane (jak na babeczki) zamiast biszkoptu, dzięki temu ryzyko niepowodzenia spada niemal do zera. W letnie dni, jak dzisiejszy, gotowy tort możecie schować na godzinę do zamrażarki i podać gościom jako lodowy – na pewno będą zachwyceni :) Moja tortownica
Ciastkozercyszukam pomysłu. Spróbujcie wyguglować "ciasto z truskawkami" a zrozumiecie jaka to tortura. Wszystko piękne, smakowite, kolorowe- jak wybrać to jedno? Na ciepło czy na zimno? Z kruchym, czy z biszkoptem, a może w serniku? Z kremem? Z bitą śmietaną? Z bezą? Jest wszystko, co tylko wpadnie na myśl. Ślinotok trwa, odwodnienie coraz poważniejsze, a im dalej w internet, tym trudniej
les mirabellesoczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam
Cynamonowe szczęścieciekawych graficznie i pomysłowych. Kiedy dowiedzieliśmy się, że wydają książkę kucharską, wiedzieliśmy, że będzie to dobre. I jest! To trochę bardziej artystyczno-kulinarny concept book. Znajdziecie w niej tarty, biszkopty, ciasteczka, eklerki, trochę karmelu i nutelli, świetny sernik z sezamkami, bezy, kremy do miksowania własnych przepisów oraz rysunkowy przelicznik miar i wag. Nie zabrakło też listy niezbędnych przyborów kuchennych. Wszystko
GRUBY WAŁEKzakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest kuchenną boginią. Dzięki, Marta! SZYBKI BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 3 łyżki masła, miękkiego 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
Gotowanie to kochanieciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane
Marta Gotujeprzechowuję białka w słoiczku o pojemności około 300ml, swobodnie mieszczącym 6 białek, które rozmrażam, gdy słoiczek jest wypełniony. Ciasta z białek charakteryzuje puszysta struktura i lekkość, przypominają nieco biszkopt, ale nie są suche jak on. Dodatek owoców sprawia, że ciasto idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach i w sklepach królują owoce sezonowe. Przepis można wykorzystać
Smakołyki Berenikiowocowego, mam nadzieje że zachęci to was do eksperymentowania z tymi serkami i wzięcia udziału w tym konkursie Almette. Dodam, że warto mieć 2 takie same formy do pieczenia. Biszkopty z przepisu od Karoliny . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: ½ kg poziomek, ½ litra przegotowanej wody, ½ szklanki cukru, 1 żółtko. Wykonanie: Poziomki rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić przegotowaną woda. Żółtko utrzeć z cukrem, zaprawić zupę, oziębić i podawać z biszkoptami lub paluszkami
Tradycyjna Kuchniasię. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę. ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 110 g cukru 100 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki
Zakątek rozkoszy kulinarnych