przekąski - 41822 przepisów (strona:602/2789)

Kakaowe ciastka arachidowe 138

ciąg dalszy portugalskiej aury w moich czterech kątach :) Tym razem przysmak, który kupiłam na przekąskę w miejscowości Batalha. Mała mieścinka z olbrzymim i niezwykłym klasztorem podominikańskim. Obok klasztoru znajduje się kilka punktów gastronomicznych, w których można nabyć lokalne pyszności. Przypomniałam sobie o nich, gdy wczoraj koleżanka, wychodząc z firmy, zapytała, kiedy znów przyniosę coś na ząb. Cóż było robić? Zakasałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Tortilla patatas z chorizo 137

Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę podają jako przekąskę na śniadanie lub do kanapek, ale też jako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret de Mar czy Barcelonie. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Carpaccio z cukinii z prażonym sezamem 160

Odświeżające, lekkie i pobudzające apetyt - takie właśnie jest to carpaccio. Idealnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska w upalne dni. Dodatkowo zachwyca stroną wizualną i prostotą przygotowania. No to do dzieła! ;) CARPACCIO Z CUKINII Z PRAŻONYM SEZAMEM Składniki: - 2 młode cukinie - pół limonki - 3 łyżki sezamu - olej sezamowy - płatki bratków bądź innych kwiatów jadalnych (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy

Życie zamknięte w smaku
Domowe chrupiące chipsy 489

domu chipsy tak, by nie były miękkimi, usmażonymi ziemniakami, a chrupiącymi płatkami tego warzywa. Wreszcie odkryłam tajemnicę chipsów i już wiem jak zamiast rozpadających się plastrów kartofla, uzyskać kruchą przekąskę. DOMOWE CHIPSY Składniki: - ziemniaki - tłuszcz do smażenia - dowolne przyprawy Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki - najlepiej możliwie cienkie, ale z grubych też możemy uzyskać chrupiące chipsy. Ziemniaczane plasterki

Życie zamknięte w smaku
Śledzie z kolorową papryką i cebulką 147

powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej

Smaki Ewy
Krewetki w cieście z sosem czosnkowym 176

dzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości ) 1 jajko ok. 50 ml mleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu

Smaki Ewy
Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą 128

Karnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba

Smaki Ewy
Nadziewane pomidorki koktajlowe 182

Dzisiejszy wpis to sięgniecie do prehistorii moich zapisków kulinarnych w necie. Zdjęcie tez sprzed 6 lat. Mam nadzieje ze wam to nie przeszkadza i że chętnie taką przekąskę w taki upalny dzień wykonacie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przystawka z bakłażanów 192

Wyborna, szybka przekąska z bakłażana. Składniki 2 bakłażany mąka pszenna oliwa z oliwek pęczek koperku pęczek natki pietruszki ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 2 pomidory sól pieprz Przygotowanie   Bakłażany umyłem, odciąłem końcówki, pokroiłem w talarki, obtoczyłem w mące i usmażyłem na oliwie. Odsączałem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Sos : posiekałem drobno koperek, natkę i czosnek. Wymieszałem z majonezem

R'n'G Kitchen
Nuggetsy w mące migdałowej 174

Pyszne, miękkie i lekko migdałowe drobiowe kąski. Przekąska na słono idealna na imprezę w stylu finger party jak i kolację dla dwojga. Kawałki piersi z kurczaka obtoczyłam w mące migdałowej (zmielone migdały), aby nuggetsy mogły jeść osoby będące na diecie bezglutenowej.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mąka migdałowa 1 jajko sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Piersi

Ugotować
"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa 278

Miałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce

Pora na pora i pomidora
Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków 180

kalarepki i pomidorków koktajlowych, z jajkiem, na miksie zielonych sałatach. Bardzo lekka, pachnąca, z miodowym winegretem. Świetna jako dodatek do mięs (zwłaszcza grillowanych), ale też idealna jako samodzielna lekka przekąska sezonowa latem na upalne dni. Dzięki bobowi i jajku jest sycąca, ale bardzo delikatna. Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków koktajlowych dodatkowo oszałamia kolorami.   Składniki: – 1 szklanka ugotowanego

Pociąg Do Kuchni
Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna 202

Świetny dodatek do dań mięsnych. Dla fanów podsmażanej papryki także jako przekąska. Zwykła czerwona papryka, która przestaje być zwykła dzięki dodatkowi octu winnego i bazylii. Składniki: – 2 czerwone papryki – pokrojone w wąskie paski – czerwona cebula – pokroić w półksiężyce – oliwa z oliwek do smażenia i dodatkowo 1 łyżka – łyżka cukru trzcinowego – sól i pieprz

Pociąg Do Kuchni
Jajka po szkocku 122

Danie obiadowe. I przekąska. Dla Szkotów danie na śniadanie. Proste, tanie, a jakie efektowne, a do tego naprawdę sycące. Składniki: 6 jajek ugotowanych 2 jajka do panierowania 600-700 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czubata papryki ostrej 5 filetów anchovies kilka gałązek tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego bułka tarta mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z tuńczyka 148

znam nikogo, kto by jej nie lubił (no chyba, że nie lubi oliwek). Dodatek kukurydzy i awokado sprawia, że jest kremowa, ale chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako popołudniowa przekąska ale też „imieninowa” sałatka.   Składniki: – 2 puszki tuńczyka (może być w oleju, może być w zalewie własnej, można dać dwie różne) – 1 puszka kukurydzy

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania