Obgotowane gruszki podaję jako przekąski i jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej podawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam jakiego smaku szukam. To było raczej przeczucie niż wiedza. Potrzebowałam czegoś do smażonego dorsza o cytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się
Buniabaje w kuchniZ reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną
Buniabaje w kuchniNie udało mi się wstawić wczoraj przepisu z prozaicznego powodu - od dwóch dni mamy na osiedlu atrakcje .Od 18.00 gaśnie światło i gdzieś do 2.00 w
Buniabaje w kuchniMałe fusion. Opracowuję przepisy których proporcje będą pasowały na posiłki dla dwóch osób. Wiele jest przecież rodzin gdzie jest tylko 2 stołowników i to jeszcze mało
Buniabaje w kuchniW zasadzie powinnam napisać pasta z okrawków które zostają przy filetowaniu lub kawałków miruny usmażonej, który został z obiadu. Chodzi o to by nie wyrzucać lub
Buniabaje w kuchniDoskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Ostatnio proporcje które stosowałam do przepisu kiedyś nie mają z powodów oczywistych zastosowania. Nie da się gotować takich samych
Buniabaje w kuchniRaczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić . Małą nie
Buniabaje w kuchniNie przepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są
Buniabaje w kuchniNie zauważyłam, że nie wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa"
Buniabaje w kuchniStaram się mieć w zamrażarce porcje różnych gatunków ryb. Jeśli chodzi o dorsza to z reguły tak się składa , że jak go kupuję to płat jest
Buniabaje w kuchniPrzepis z historią - i już go w różnych miejscach wstawiałam . Kiedyś było sobie tak. ,, Podsłuchałam ,, w tramwaju rozmowę dwóch pańopowiadających sobie jak to jedna z nich
Buniabaje w kuchniWielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn
Buniabaje w kuchniCzemu połączyłam arbuz z kawiorem ? Bo ładnie wygląda ? A tak poważnie to przypadek, a w zasadzie podglądania zdjęć kulinarnych . Z tego co udało mi się zrozumieć
Buniabaje w kuchniRybka robiona przy okazji smażenia miętusa na piątkowy obiad. Jak zwykle każde dzwonko czy filet który kupię jest za dużą porcją na nas dwie. Ale nie
Buniabaje w kuchniBardzo lubię tego typu ,, przegryzajki,,. Niby nic - takie coś na jeden gryz. Nie musi być na pieczywie. Co raz częściej łączę w takich starterach owoce z
Buniabaje w kuchni