Pamiętam wycieczkę do Berlina i moje niedowierzanie, że tak jak my przysiadamy w ogródkach letnich by przekąsić kebaba, tak Niemcy przysiadają w nich by jeść... kiełbasę
Szefowa kuchniDziś utworzyłam swój pierwszy autorski przepis ;p (przynajmniej mam nadzieję, bo jeszcze o takim nie słyszałam) póki co oryginalny pomysł różni się trochę od dziś
W kuchni bez szafekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś sięgnęłam po sprawdzony przepis. Zrobiłam sałatkę jajeczno- pieczarkową, która gościła w moim rodzinnym domu najczęściej w okresie
Marta GotujeWiosna idzie! Widzę ją na każdym kroku: odsłaniając o poranku zasłonę, dostając po oczach promieniami wschodzącego słońca, myjąc okno i patrząc na lecące
Sajkofanka smakuMoje pierwsze, udane spotkanie z łososiem wędzonym na zimno. Do tej pory omijałam go szerokim łukiem, bo miałam złe wspomnienie z odległej przeszłości. Jednak powinno
Czerwona PorzeczkaDzień dobry! Jakiś czas temu byliśmy na warsztatach kuchni gruzińskiej. Jedliśmy tam rewelacyjną pastę z bakłażana, która oczywiście od tamtej pory śniła mi się po nocach
Pora coś zjeśćJajka na Wielkanoc to coś tak oczywistego, jak słońce latem :) Podajemy je na wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim
Codzienna kuchnia niecodziennaChrupiące roladki kryją w sobie pełne smaku nadzienie. Ciasto filo (phyllo) w języku greckim oznacza “liść”. Przypomina ciasto francuskie, ale jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu
Smakowity Blog KulinarnyJak pisałam ostatnio, na nowo odkrywam zapomnianą kaszę jaglaną. We wpisie Jak ugotować kaszę jaglaną wymieniłam jej dobroczynny wpływ na nasz organizm
Kulinarne przygody GatityCebulka na idealnym cieście drożdżowym to jest coś, co lubię najbardziej Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos
e-PrzepisyKulinarneWitajcie! Dzisiaj przychodzę do was z przepysznym sposobem na pyszne wykorzystanie bułki i jajka. Składniki: - 4 bułki kajzerki - 4 jajka - 4 plasterki szynki lub boczku
Tanio szybko zdrowoPrzychodzi taki moment, że ni stąd ni zowąd łapie mnie ochota na słodkie i żadne racjonalne argumenty o szkodliwości słodyczy, nie trafiają do mojego mózgu łaknącego
ZofianaOsoby, które śledzą nasz blog dłuższy czas na pewno wiedzą, że jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju czipsów. Tych tłustych, ciężkich, sztucznych sklepowych, zwłaszcza. Postanowiłam zakończyć naszą
Kolizje SmakówMoim najczęstszym i lubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich
Truskawkowa Fiesta