przekąska - 23005 przepisów (strona:544/1534)

Hummus z kurkumą i olejem z czarnuszki 244

albo jako nadzienie. Przepis dodaję do jesiennej akcji Ambition, ponieważ takie pasty kojarzą mi się z kolorową choć chłodną jesienią, rozgrzewają, dostarczają cennych wartości odżywczych i poprawiają nastrój. Takie przekąski także świetnie nadają się na wieczorne spotkania z przyjaciółmi przy kubku korzennego grzańca albo aromatycznej herbaty :) Składniki na średnią miseczkę hummusu: 1 szklanka gotowanej cieciorki ok 100 ml wody

Ze smakiem i z pasją
Pikantne migdały z piekarnika 154

Pikantne migdały z piekarnika, to przekąska idealna na imprezki lub do piwa. Składniki: 200 g blanszowanych migdałów (polecam Skworcu ) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę Wykonanie: Migdały polewamy oliwą i dokładnie z nią mieszamy. Dodajemy przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne

Smak mojego domu
ZIARNA SEZAMU 146

wielu potraw m.in. hummusu. Tahini jest także doskonałą alternatywą dla masła bądź margaryny. Sezam mielony jest często mieszany z cytryną oraz czosnkiem i podawany wraz z chlebem jako popularna przekąska arabska. w Syrii i Lizbonie ziarna sezamu mieszane są z tymiankiem tworząc charakterystyczna przyprawę. W Meksyku olej sezamowy o nazwie ajonjoli jest często stosowany do gotowania. Natomiast w Japonii prażonymi

Ciastka - domowe słodkości
Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym 302

pieczarkami i serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Podane z ziemniakami z wody i surówką z buraczków lub kapusty, smakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie. [embed]https://youtu.be/KFD33VUx-00[/embed] Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki) jajko 3 łyżki bułki tartej 5-6 pieczarek cebula 100 g sera żółtego sól, pieprz, papryka

e-PrzepisyKulinarne
Swojski smalczyk ze skwarkami 238

potrząsaj słoikiem w czasie gdy będzie zastygać  skwarki i cebulka aby nie opadły na dno. Gdy smalczyk zacznie zastygać wkładamy do lodówki. PS. Jest to znakomita sprawa na przekąskę lub zakąskę do dobrej wódeczki. Do tego kiszony ogórek kawałek cebuli i nie ma nic lepszego :) SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rewelacyjne kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami 1909

smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem (można też kminkiem) Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor. I gotowe :) Kapuśniaczki są pyszne,pulchne,mięciutkie :) Idealne jako przekąska na co dzień jak i na świąteczny czas

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pączki jogurtowe – Fritule 531

Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego

mojewypiekiinietylko
Szybka sałatka z sałaty rzymskiej 341

Dziś szybka sałatka z sałaty rzymskiej. Do niej kilka dodatków i mamy fajna propozycję na przekąskę czy kolację. Kolorowo i smacznie, w sam raz na jesienną pogodę. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kule z bananem i suszonymi śliwkami 177

pory jadłam, w dodatku przygotowane samodzielnie w domu! Wilgotne i przepyszne! Wyczuwalny smak banana, śliwek suszonych i masła orzechowego, dzięki któremu tak łatwo się formują. Uwielbiam takie przekąski i z pewnością jeszcze powstaną kolejne przepisy tego typu, już nie mogę się doczekać i sama jestem ciekawa, co tym razem przyjdzie mi do głowy! Kule z bananem

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z łososiem i fasolką szparagową w zalewie 165

Sałatka jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje w niej... gotowanie jajek... Idealnie sprawdzi się jako pożywna przekąska, na imprezę czy wizytę niepodziewanych gości. U mnie znika w każdej sytuacji. Polecam! 250g fasolki szparagowej w zalewie 2 jajka 1 puszka łososia (u mnie w wodzie, ale może być w oleju; można użyć też tuńczyka lub makreli

Di gotuje
Honeycomb - plaster miodu 213

Idealna i słodka przekąska, którą można pałaszować chwilę po przygotowaniu,  jak również zatopione w czekoladzie. Jest świetnym dodatkiem do deserów.  Robi naprawdę wielkie wrażenie pośród mniejszych i większych łasuchów. Składniki: 365 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant 140 g miodu płynnego (ja użyłam sztucznego)/syropu glukozowego/syrop trzninowy Diamant 110 ml wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku

Malinowe Pocałunki
Pasta z dyni 195

Składniki: – 1 kg dynii – 5 suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz

I LOVE LIFE
Kulki mocy z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i chia 180

spontanicznie, ze składników, które uwielbiam i jem często na śniadanie.   Chia, masło orzechowe i płatki owsiane z miodem. Tyle składników wystarczy, aby powstała zdrowa i pełna mocy przekąska, nie tylko dla uprawiających sport. Już w głowie układam nowe przepisy na kuliki mocy, tym razem z bakaliami i w świątecznych odsłonach też będą.  Masa, po dobrym wymieszaniu składników

Moja smaczna kuchnia
Stripsy Rybne 250

Stripsy rybne to o drobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów.  Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz

Słodka Strona
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 174

Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki

Simply Food