Kopytka to, po pyzach, drugie kulinarne szaleństwo, które za mną chodziło od jakiegoś czasu. Bałam się trochę ich przygotowania ze względu na moje doświadczenia z gotowymi
Ze smakiem bez glutenuMożna powiedzieć, że to mój „pierwszy raz”. Nigdy wcześniej nie przygotowywałem tarty. Miałem ochotę na coś w miarę prostego, ale za to bardzo smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam takie ciasta do kawy, proste i do tego smaczne . Jabłecznik Składniki : Ciasto mąka - 3 szkl cukier -1/2 szkl proszek do pieczenia(...)formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki
Kuchnia Danusimałe, słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki możecie nadziać ulubioną marmoladą, jeśli chcielibyście użyć dżemu to wybierzcie taki aby był gęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał(...)tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę
SMYKWKUCHNIsezon jabłkowy trwa. Dziś zapraszam was na tartaletki z jabłkami i borówkami, które zrobiłam z mamusią. Są szybkie i proste. Borówki jeszcze można kupić. Mama jednak zaopatrzyła nas w sporą ich ilość i mamy je zamrożone. Składniki: 250 g mąki pszennej (typ 480) 80 g cukru 1 jajko szczypta soli 200 g borówki (świeże(...)jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek
Lili w kuchnipyszne oponki na osłodzenie dnia . Przepis prosty i sprawdzony , zawsze się udają :) Polecam bo są bardzo pyszne :) Zapraszam :) Składniki na ciasto : 500 g zmielonego sera białego pół tłustego 1 szklanka(...)sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3, 5 szklanki mąki 1 łyżka spirytusu olej do smażenia Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy . Przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy dowolne kształty z dziurką w środku. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy , smażymy oponki
Sama słodycz i szczypta chilidzieła :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram masła - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 1 łyżeczka margaryny do posmarowania blachy - 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania nadzienie: - 3-4 garście jeżyn (mogą być również malinki) - 2 jaja - 1 kubeczek jogurtu naturalnego - ok. 1/2 szklanki cukru Przygotowuję ciasto- szybko łączę
Wielopokoleniowołyżki 1 łyżkę masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki. Farsz Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku na 3 - 4 minuty. Tak przygotowane buraczki wymieszać z pietruszką, czosnkiem(...)upieczone naleśniki nałożyć nasz farsz, zwinąć w rulon i podsmażyć na maśle. Aromaty się połączą, ser rozpuści. Doda też to dodatkowego posmaku. Gotowe naleśniki można posypać dodatkowo parmezanem. Prosty szybki sposób na obiad lub ciepłą przekąskę:) Smacznego
Basia w kuchnichlebie napisze bardzo krótko - jak dla mnie pyszny. Długo zachowuje świeżość - przynajmniej 4 dni, miękki środek, chrupiąca skórka. Przepis prosty i szybki do wykonania. Skład : 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowej) 3 łyżki rzadkiego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) łyżeczka drobnej soli łyżka płynnego miodu gryczanego(...)szklanki ciepłej wody Mąkę pszenną przesiałam do dużej miski, dodałam pozostałe składniki w podanej powyżej kolejności i wymieszałam krótko - do połączenia składników. Ciasto jest raczej luźne, klei się do rąk. Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyłam łyżką do naoliwionej blaszki o wymiarach 31x12x8, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania na noc. Rano nagrzałam piekarnik
apetytnapieczenieSkładniki : puszka kukurydzy 1 duże wędzone udo kurczaka puszka krojonego ananasa majonez + jogurt, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy Kurczaka pokroić w kostkę
Proste PotrawyLatem nie zawsze mamy ochotę na potrawy mięsne na obiad. Często wybieramy coś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu, aby jak najwięcej czasu prażyć się na słońcu . Oto prosty przepis na przepyszne placuszki idealnie komponujące się do warzywnych zupek :) ***Placuszki z jabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce . 2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki ) 3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony
ciemna strona patelniSKŁADNIKI: NA CIASTO: -1,5 szklanki mąki - 1 jajo - 12 dag masła -12 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka WYKONANIE: Ciasto szybko zagniatamy
SMYKWKUCHNIbabeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną(...)zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem, a i tak nie jest idealne. Trochę to wina ogromnej wilgoci - ciągle pada, i karmel bardzo szybko się rozpuszcza, chłonąc wilgoć z powietrza. Trzeba też wyczuć temperaturę - jeśli będziemy karmel gotować zbyt krótko, nie stwardnieje, jeśli za długo, zrobi się żółty. No i oczywiście cukier może się skrystalizować... Trzeba
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjaciele po prostu je uwielbiają. Przy nich rozmowy toczą się najlepiej. Ale co najlepiej przygotować? Jakie przekąski sprawdzą się na każdej imprezie czy spotkaniu. Oczywiście szybkie i smaczne. Poniżej znajdziecie kilka moich sprawdzonych przepisów. Proste, smaczne i z dostępnych składników. Hit każdej imprezy – krążki cebulowe Składniki: 1 duża cebula 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka(...)Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu, solimy i pieprzymy. Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki
Słodkie okruszkiPrzepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g mąki owsianej 200 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej) 100 g cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko mąka owsiana lub ryżowa do podsypania W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem(...)utrzyj na pulchną masę. Dodaj jajko, mielone migdały i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 1 cm. Wykrawaj ciastka i odkładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszcze. Piecz w temperaturze 160 stopni
Kuchnia bezglutenowa